Lösenord

måndag, april 03, 2017

Saltade karamell-Emil-kakor

Jag lystrar alltid med ett spetsat öra varje gång Emil pratar om att baka, för jag vet att i slutet av den processen så brukar alltid något oförskämt gott infinna sig. Särskilt intresserad var jag när han pratade om att experimentera med sina Emil-kakor, och göra en variant med saltad karamell istället för nutella.

Dessutom fick jag äran att vara åskådare till hela experimentet via Skype, och satt nyfiken och betraktade när en ny kaksort föddes. Först gjordes botten och toppen av kakor med kolasås och flingsalt.


Det knepiga var att få till samma form och konsistens på kakorna, och det blev en intuitionssak att veta när de var tillräckligt klara för att tas ut ur ugnen. Därefter gjordes kakdegen enligt recept, och kakorna monterades ihop.


I slutet... Var jag inte otaggad på att prova, kan jag säga. Olyckligtvis fanns det två skärmar emellan... 


Istället fick Emil ta och prova, och satt framför Skype och tuggade långsamt, reflekterade över smaken och gav sitt omdöme. "Nä... De blev inte så bra... Mycket knaprigare, och... För söta."

"Det spelar ingen roll!" insisterade jag. "Jag vill smaka i alla fall, oavsett hur äckliga de är!". 

Sagt och gjort, Emil tog med sig fyra av de nya kakorna till Paris under hans förra visit.


Och det här är ju ingen spoiler, eftersom ni säkert redan läst om det, men...

När jag smakade dem så hade jag redan låga förväntningar, tuggade långsamt och smakade ordentligt... Och till slut kom jag fram till att... Han hade ju helfel. Det finns ingenting som heter för sött. Rent bogus. De var om möjligt ännu godare, och blandade min favoritsmak saltad karamell med den fantastiska kakdegen.

Vilket känns helt klockrent, eftersom han verkligen lyckades skräddarsy en kaka - efter mig. Skämtsamt kallade han dem för Emelie-kakor, och jag fnissade mer ett *aw stahp it you* tillbaka. Fastän egentligen blev jag toksmickrad.


Så. Sjukt. Gott. Tror faktiskt jag tippar Emil-kakorna från tronen med dessa. Dessa har potential, mina vänner. 


Hur gick det med era Emil-kakor, förresten? Hunnit baka något mer? De bilder jag fått in på Emil-kakor har gjort mig så glad hittills!

4 kommentarer :

 1. Vad tror ni om de vanliga nutellakakorna, samt kakdegen, men innan man liksom klämmer ihop delarna brer lite salted caramel på kakornas insida??? Eller blir det för konstigt, haha!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant idé! Det ska jag lufta med Emil! (jag är inte alls bakgeni i detta och kan liksom inte tänka mig hur det skulle bli riktigt...)

   Radera
 2. Det låter som tortyr att titta på när någon bakar något gott och sedan inte kunna smaka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... Jadu, det var mig en prövning som hette duga! Men tack och lov fick jag ju smaka dem till slut, och då visade det sig vara värt väntan.... O.O

   Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)