Lösenord

söndag, juni 13, 2021

Gotland, Dag 3: Crêpes med kardemumma och ramslökssoppa

Lördag, sista heldagen i Visby, regnade det på morgonkvisten. Jag tog mig ut på regnblanka, tomma gator. 


 Jag tog paraplyet och gick för att handla frukost. Inte alls lika molnfritt och fint som de tidigare dagarna... Ändå kunde jag uppskatta att få se Visby i flera väder. Kändes lite mysigt att gå där i regnet, med dropparna som pricklade på paraplyet.


Kom hem med två surdegsfrallor och två nya bullar.


Eftersom sockerkringlan och pistaschbullen igår varit en sådan succé så testade vi idag kanel- och kardemummabullen.


Som var goda, men inte alls så goda som kanelbullen vi smakat på Själsö Bageri igår.. Emil drömde sig tillbaka. 

Efter frukosten skrev Christer, för han och jag hade prellat telefondejt. Regnet hade avtagit och jag kunde gå utan paraply. 


Så sprack himlen upp, mitt i promenaden! Jag tittade ned på (vad jag senare fick reda på var) Sankta Maria kyrka.


Gick längs ringmuren...


Och hoppsan, nu var jag visst framme vid kyrkan. Jag valde att gå in och kika. 


Vackert. Men blir alltid lite obekväm i kyrkor. Det är så tyst och stillsamt och respektfullt och aktsamt. 


Jag återvände till hotellrummet där jag och Emil gjorde oss i ordning att ta oss ut. Emil pratade fortfarande om gårdagens kanelbulle på Själsö Bageri. Tyvärr var det 1½ timmes promenad bort, och det var ingenting vi hade tid med idag... Jag googlade runt lite... Och det visade sig att de hade en brödbil på torget som sålde bullar och bröd. Vad är oddsen?!


Vi köpte med oss en påse med tre bullar och traskade tillbaka. Vi började dock bli sugna på lunch, så vi gick till ett ställe jag sparat till sista dagen: Crêperie & Logi. Ett ställe som Evelina pratat gott om!


Både jag och Emil var inne på dessert.


Jag tog en crêpe med smör, råsocker, kardemumma och vaniljglass
Emil tog en med nutella, banan och vaniljglass.


ALLTSåÅå så gott! Kvaliteten kändes nästan identiskt med de crêpes jag ätit i Paris (förutom att de inte har kardemumma på sina, hmm, förbättringspotential där!).. Min smakade som en varm kardemummabulle med vaniljglass till. Len och mild och varm. Utsökt.

Tog en sväng till hemmakväll för att köpa en liten påse med godisnyheter.


Sen gick vi en liten promenad inne i staden också. Emil frågade om han skulle ta bild på mig framför det söta lilla huset med rosenbusken.


HAHA vilken tönt. 


Vi gick förbi Kränku-butiken och jag köpte alldeles för mycket te 🙃 Sen gick vi hem och parkerade oss i sängen lite. Jag bloggade, åt hemmakväll-godis och Emil spelade. 


Pre-dinner snack 😋


Sista kvällen i Visby hade vi slagit på stort och bokat en finrestaurang, rekommenderad av Evelina. Värdshuset Lindgården


FANCY PANCY


Som alla bra restauranger: gratis brödkorg till maten. Jag beställde en ramslökssoppa (för ramslök verkar ha blivit den nya tryffeln - visst är det lustigt hur råvaror "trendar"? Svag som jag är, faller jag för frestelsen och måste smaka ramslök!). 


Den lilla korven i soppan är en friterad västerbottenkrokett. Supergooood. Och soppan också! Den hade sting, jäklar! Smakade lite som en mix mellan vitlök och gräslök. 

Emil tog en plankstek på gotländsk oxfilé. 


... och alltså köttet smäääälte i munnen. Herrejävlar, så gott det var!

Till dessert #1 tog vi en glass. En kula med smak av mörk choklad och en med kaksmak.


Dessert #2: Halvan av en kardemummabulle och en kanelbulle från Själsö bageri 😍


Vi låg och tittade på film i sängen, och när filmen var slut drar jag med Emil ut för att titta på en sista solnedgång. Det blåste och var rätt kyligt, men när vi kom upp på utkiksplatsen gav det lön för mödan.


Det var vår sista kväll i Gotland. På vägen hem utvärderade vi resan - vad vi tyckt varit bäst. (Vi landade i att det matmässigt varit pizzan, crêpesen och bullarna, och aktivitetsmässigt hade det varit tandemcykeln och den botaniska trädgården). 

Vi kände oss redo att åka hem, men många fina minnen rikare 🥰

8 kommentarer :

  1. Åh så fint klädd du var i militärgröna långkjolen och vita blusen, passade dig super :)

    Har också hört mycket gott om creperiet! Uppskattar förresten dagens glass-smak mer än gårdagens tant-val romrussin 😂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, men gullis! Själv hade jag sååå svårt att se på bilderna på mig själv, så dåliga former på klädvalet 😅

      HAHA! TANTSMAK, VA! Men lite rätt har du.. Det var min farfar som fick mig att gilla romrussin, hehe. Vilken är dina optimala glass i tre smaker?

      Radera
    2. Jag är faktiskt rätt kräsen när det kommer till glass, men föredrar nog det mesta framför romrussin 😅 Brynt smör som du tog häromdagen lät spännande. Aldrig sett det någonstans i glassväg men hade gärna testat. Brynt smör är lite som ramslök - en sån där trendsmak som alla recept (och nu även glass) helt plötsligt innehåller 😁

      Radera
    3. Ja, brynt smör var riktigt gott! Men som du säger (och som jag säkert skrev i inlägget) så är det så roligt hur livsmedel trender! Förut varit det tryffel, sen brynt smör, nu ramslök.... 😅

      Radera
  2. Vilken mysig liten semester!! Blir så peppad på att åka till Gotland nu (ska dit en vecka i juli med Murres familj :)) Dock ej Visby, men man kan ju åka dit över en dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. ÅH vad kul!!! Klart ni ska till Visby lite också. Var på Gotland ska ni? är det en årlig grej eller något nytt?

      Radera
    2. Ja!! Det är nytt, vi inledde en tradition förra året att åka allihopa en vecka, förra året var vi i Danmark och i år blir det Gotland :) Så mysigt!

      Radera
    3. Åh vad härligt!! Bara Murres familj och ni?

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)