Lösenord

fredag, juni 11, 2021

Gotland: Dag 1, Skållhett hotellrum, vackra ruiner och en bilkrock

I torsdags bar det av, inför min och Emils sommarhöjdpunkt, vår minisemester till Gotland! Jag har aldrig varit där förr, och Emil ville ta mig dit och visa upp Visby. Vi började vår resa redan innan kl. 06, då vi satt i bilen på väg mot färjeterminalen i Nynäshamn.


Laddade upp med frukost i passagerarsätet ⬇


Vackert att åka förbi Malmsjön.


Jag må säga att trots att resan i bilderna ser harmonisk ut, så kan jag säga att det blev rejält dramatiskt när vi väl kom fram till Nynäshamn. Vi kom dit i god tid och letade långtidsparkering, och när vi kom fram till en fyrvägskorsning såg vi det hända:

Allt hände på en sekund. Jag minns att jag tänkte: "Varför saktar inte den där bilen in?" och sen "Varför stannar inte den andra bilen?!".

Krocken var ett faktum. Bilen körde rakt in i den andra bilens bakdel. Jag och Emil stod med vår bil bara meter ifrån. Jag knäppte upp bältet och kastade mig ut. Jag lyfte bort kvinnans bils bakre stötfångare som flugit fram och täckte förardörren. Jag frågade hur hon mådde; hon mådde bra, men var i chock. 

Mannen från andra bilen fram. Hans bil var kvaddad där fram och det rann kylarvätska från fronten. Han mådde också bra. Ingen av dem verkade förstå hur det kunnat hända. Allt jag kunde tänka var: "Jag såg det hända. Jag visste att det skulle hända."  

"Jag trodde jag skulle hinna" sade kvinnan. 
"Jag trodde du skulle stanna" sade mannen. 

Emil var tvungen att köra vidare då trafiken stoppades. Då jag klarlagt att de, förutom chocken, mådde bra, så önskade jag dem lycka till och hoppade tillbaka in i bilen med Emil. Kände mig lite skakig. 

Emil menade att han inte påverkades, men visst märkte jag hur stressad och stingslig han var vid ratten. När vi till slut hittade en parkering där vi betalade för tre dygn kunde vi pusta ut. Inget mer bilåkande nu på ett tag, tack.

Istället var vi först på plats i terminalen till färjan!


TÄNK nu är vi på väg på riktigt!!! 


Vi tillbringade resan med att lösa korsord och äta godis (japp mer godis). När båten tre timmar senare ankrade i Visby hamn så tog jag mina första stapplade steg på Gotland. 


ALLTSÅ har ni sett något gulligare?!


Vi traskade genast upp genom staden. Jag förvarnade Emil att det skulle nog bli många fotostopp. Han var okej med det. Hotellet var mitt i smeten, så vi var snabbt där. 


Äru reeeedo?


Kolla vilket gölliiiiit rum. 




Vi lämnade våra saker, satte på AC:n (det var rätt varmt för solen hade legat på hela dagen) och gick ut för att käka något. Det blev en glass som vi peppat järnet för. 


Japp, godis till frukost, glass till lunch... 


Glassen var god (utförlig recension kommer!) men efteråt kände vi båda att vi behövde något salt. CHIPS! tyckte Emil. Okej! 


Godis till frukost, glass till lunch, chips till mellis... Sade någon semester?

Nu ville Emil visa mig runt lite i staden. Vi började titta på kyrkruinerna Sankta Klara och jag blev direkt förundad. 


Mycket fin sten i Gotland. 





Vi gick norrut och Emil tog mig till den botaniska trädgården. WOW, kunde jag bara säga. Det påminner ju om Parc des Buttes Chaumont i Paris!




Efter att ha gått ett par varv i trädgården fortsatte vi utforskandet. Så häftigt att bli visad massor av saker av Emil, som jag själv inte upplevt (oftast är det tvärtom 😆).


När vi gått ett tag började vi bli trötta och återgick till hotellrummet. Vi märkte då att det var skållhett, fastän AC:n stod på full fräs. (Nattis, tänk Barcelona! Jag fick traumatiska återblickar av att gå in där, tänkte INTE EN CHANS att vi sover här). Vi hörde av oss till hotellansvariga och vi blev uppgraderade till ett nytt rum.


Ett större rum 🤗


Det här rummet var betydligt svalare, och mycket berodde säkerligen på att det inte låg på solsida.


Men nu var vi tvungna att skynda oss till vårt första middagsställe! Ett burgarhak, Brooklyn Burgers!


Jag kan medge att jag efter godis, glass och chips inte alls var sådär superhungrig... Men sugen på burgare är en alltid! Så varsin burgare och dela på sötpotatispommes


Burgarna var goda, säg 7/10... Men servicen var faslig. Kyparen kändes frånvarande och ointresserad, tittade knappt till oss, inget leende, ingen ögonkontakt, glömde oss och verkade stressad (fastän vi var de enda gästerna i lokalen).. 


Därför fick stället bara 2 av 5 i recension på Google Maps med en tydlig redogörelse för varför 🙃

Jag kände mig inte klar med att njuta av utelivet. "Ska vi inte sätta oss och ta en drink någonstans?" frågade jag Emil. "En drink?" Emil rynkade på näsan. Alkohol klingade inte fint i hans öron efter förra bakiskatastrofen.

Och jag ville ju inte heller ha alkohol egentligen. Vi bestämde oss för att köpa med en burk kall pepsi och med ett korsord och vi-boken, och sätta oss i solen på Stora Torget. 


När det började bränna på armarna tog vi en liten lugn kvällspromenad runt om i Visby. Hand i hand. Allt kändes så enkelt, vi pussades vi varje åsyn av guldregn (en insidegrej) och njöt av semesterkänslan. 




En timme senare var vi hemma och slängde oss ned i hotellsängen. Vi tittade på serier, åt choklad och chips och drack mer pepsi. Och myste. För att vara på semester gör mig så käääääääär!

2 kommentarer :

  1. Åååh:
    1) otäckt med bilolyckan! Jag tycker det är så läskigt med fordonstrafik, kan aldrig riktigt slappna av när jag åker bil/buss utan känner att jag inte litar på andra trafikanter? Tur att ingen skadade sig allvarligt <3
    2) Så avis på er Gotlandstur!!! Vill också dit (kanske tidig höst i år eller nästa vår?)
    3) På tal om dålig AC på hotellrum bodde vi på hotell förra sommaren när det var 30 grader ute och fick ett rum utan AC och med stora takfönster... Var OLIDLIGT varmt och vi vaknade upp mitt i natten med hjärtklappning pga värmen. Men eftersom vi är konflikträdda vågade vi inte be personalen om att byta rum :):)
    4) Hur var chipsen? Har aldrig ätit Gotlandschips men det är en kompis till en av Linus närmaste polare som har startat Gotlandschips, så har hört mycket om dem!!
    5) Blir alltid så korsordssugen av dina inlägg! Måste korsorda mer i sommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1) Håller helt med! betyder det att du sällan åker bil/buss? Är det samma när Linus kör? Är det samma när du själv kör?

      2) Åh! Höst vore nog fantastiskt här!

      3) FYYYY vad jobbigt!! Jag vet verkligen känslan, för när jag och Nattis var på Barcelona sov vi på ett hostel utan AC. Det var vidrigt, det fanns en fläkt men den sköt bara runt varm luft. Vi låg med isklaffar på handleder, mage och bröst men vi kunde ändå inte sova. Det var ångest. Kommer aldrig göra om det och är därför hellre svinjobbig 😂

      4) De var goda! Bjäres är fortfarande mer smak på (mer krydda tror jag), men dessa är också riktigt goda! De försvann snabbt, alltså 🤗 Häftigt att ni känner till ägaren! Vilka är dina bästa chips?

      5) Jaaa, korsord är SÅ mysigt! Älskar!

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)