Lösenord

tisdag, oktober 08, 2019

Paris: Dag 6, Bara baguette

Jag vaknade upp lite efter kl. 08 på måndagsmorgonen, första morgonen sedan Emil åkt hem. Kändes udda, men väldigt skönt att ha så mycket extra space i sängen (ja, vi hade ju trängts i en 90-säng).


Klockan 10 hade jag ätit min frulle, duschat och var nu ute på Paris gator. Det regnade inte, gudskelov, utan var både torrt och rätt milt väder ute.


Fick spontant för mig att gå västerut, och in mot kvarteret där Loïc jobbar. 


Han blev glatt överraskad över min oväntade visit, och berättade snabbt "chefen är inte här! Kom in och titta där jag jobbar!"... och så fick jag för första gången komma in bakom kulisserna....


Så Loïc visade upp bunkarna han jäste brödet i, tunnorna han bearbetade brödet, var mjölet fanns, ugnen och sin arbetsbänk. Så häftigt att se - jag som älskar allt som har med bröd att göra blev mer än fascinerad.


Loïc - min bästa bagarkompis. I hela världen. 


Han skulle fortsätta jobba och jag skulle vidare ut på min promenad. Imorgon hade vi bokat lunchdejt, och det såg jag fram emot!

Jag gick i mina gamla kvarter igen. Drömde om ett liv med en egen fransk balkong...


Jag hade en plan: hade letat runt lite och hittat ett (!) enda boulangerie som öppnade tidigt på onsdagsmorgonen - lagom så jag skulle kunna gå dit och köpa två halvbaguetter att ta med mig hem på flygresan. Däremot blev jag bemött med den mest otrevliga attityd jag någonsin varit med om när jag gick in och bad om att få beställa (de totalnekade min beställning, skäl oklart), så jag gick därifrån med en bröstkorg pulserande av frustration och osäkerhet.

Skrev av mig till Loïc som svarade "Vad fult av dem! men du, kan du inte komma förbi mig innan du åker onsdag morgon? Jag kan nog fixa baguetter till dig. Vilken tid är det?"

"Åh, skämtar du?! 😍 Klockan 06:15-30 måste jag gå då... Fungerar det?"

"Åh, nej, då hinner de inte bli klara.... Om jag inte börjar en timme tidigare... alltså att jag börjar klockan 01 istället för klockan 02..."

"Men gud, Loïc, det behövs inte! Inte ska du behöva börja tidigare. 😭"

"Det behövs visst. Kom förbi mig på onsdag så får du baguetterna 😘"

Då tänkte jag att jag har en fantastiskt fin vän!!!!


Promenerade in mot stadskärnan men tog vägen längs Seine. Skönt att slippa stanna vid övergångsställen, utan bara kunna traska på. Solen låg på stundvis så att jag var tvungen att ta av båda jacka och tröja. Gick i bara linne!


Kom fram till Île Saint-Louis där jag tänkte leta efter en baguette att smaska i mig till lunch. Baguette är livet.


Gick ett par varv och kikade i de olika boulangerierna som fanns på ön. Letade efter ett speciellt boulangerie, som jag minns att jag en gång testat med Emil... Men kunde inte erinra mig vilket av dem det var....


Blev ändå glad när jag hittade Huré! Jag älskar Huré! (en boulangerie-kedja som jag ätit mycket på under mina år).


Köpte mig en av deras baguetter, gick ned till vattnet och slog mig ned. 


Med denna utsikt:


Sitta och smaska baguette vid kluckande vatten, 18 grader varmt, i Paris. Kan en bli lyckligare?

Traskade vidare ned mot 6:e arrondissementet, Jag hade ju lovat Nadia att jag skulle komma och hälsa på henne igen innan jag åkte hem..!


Gick in och småpratade lite med henne och personalen, och Nadia berättade för mig att Daniel (som jobbade med mig på boulangeriet där för ett par år sedan) nu hade en liten roll i en film som gick på en liten biograf i närheten. Den borde jag se! Vore ju perfekt, eftersom det ändå skulle regna hela morgondagen. Krypa upp i en mörk biosalong... och passa på att få se min f.d. kollega på bio.

Stannade inte så länge utan sade adjö. Rekade tiderna för morgondagens bio och knatade vidare.


Snubblade över ett café som hade ett vansinnigt lockande urval av sockerkakor, muffins, donuts och scones (personligen suktar jag över morotskakan näst längst till vänster).... Blev jättesugen på att gå dit med Emil någon dag, för just nu var jag alldeles för mätt.


Fortsatte hemåt och blev allt tröttare i kroppen. När jag närmade mig tornade Eiffeltornet upp framför mig. Alltså, vilken syn. Ser inte ens verkligt ut.


När jag kom in till studion kände jag mig helt mör. Kastade mig i sängen och vilade. Ritade upp dagens rutt som blev såhär (visste att jag inte skulle orka gå mer idag):


... Förutom att gå och handla baguette till middag, såklart!


Insåg väl någonstans när jag kommer hem att näringsvärdena i mitt intag denna dag är rätt centrerad till kolhydrater (och det enstaka proteinfragment jag får från skinkbiten på mackan), men äsch... jag bryr mig inte så värst. Det är ju inte hela året precis... och... det är ju så gott! 


Tillbringade kvällen med att strösurfa på mobilen och se klipp på youtube. Det var riktigt mysigt, faktiskt! Tänkte mycket på vad jag skulle göra under morgondagen - min allra sista heldag i Paris....

Hade svårt att somna för att 1) sängen är rätt obekväm, måste jag medge, och 2) grannarnas minsta rörelse hörs, och nu var båda grannarna igång och både pratade och såg på TV.... Men jag somnade någon gång efter midnatt trots allt, och när jag väl sov, då sov jag!

12 kommentarer :

  1. Så himla fint av Loïc! Jag tillhör ju inte den äldre läsarskaran så jag har ju tyvärr inte koll på hur du och Loïc träffades, men blev lite nyfiken på det när jag läste. Har han varit i Sverige och hälsat på någon gång förresten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi träffades under två somrar när jag jobbade på boulangeriet PAUL med honom! Han var bagare och jag kassörska. Det var år 2015 och 2016! Sen fortsatte jag plugga i Sverige och när jag väl flyttade tillbaka till Paris i 7 månader hittade jag ett nytt boulangerie-jobb (där Nadia var min arbetsgivare) men Loïc är kvar på PAUL (Sedan mer än 20 år!).

      Han kan varken engelska eller svenska och hatr kyla, så han har aldrig varit och kommer nog aldrig åka norrut 😂

      Radera
    2. Då förstår jag! Lyxigt hur som helst att ha en vän som är bagare, om jag vore i den sitsen skulle jag försöka sno åt mig både bröd och baktips :p

      Ps: Ser framemot en massa kattinlägg framöver!

      Radera
    3. Haha, ja, det är precis det jag gör! Det är NYTTJA, inte utnyttja, visst? ;)

      Ps. Hoppas jag inte gjort dig besviken med kattinläggen!

      Radera
  2. Haha älskar att du åt baguette hela dagen!!! Hade jag också kunnat göra. Och asså wow vad snällt av Loic! Undrar, hur uttalar man hans namn?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, älskarT!!!
      Man säger typ "Låååå-ick". Men jag säger "Looo-ick" på grund av min dumma dialekt på franska. Haha, försöker vänja bort det!

      Radera
  3. Vilken mysig dag ändå, och härligt med ett baguettetema! Det tycks mig som om du har haft en ganska avslappnad vistelse i Paris, stämmer det? Är du nöjd med veckan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det har jag nog! Men sällan det inte är avslappnande? Jag åker ju i princip alltid helt utan planer 😂

      Ja, jag är nöjd! Finns definitivt saker jag gör annorlunda nästa gång, men alla stunder i Paris är givande på ett högre plan än alla andra platser, haha. Hur har du det?

      Radera
  4. Vad snäll kompis! Och där fick jag svaret på när Loic börjar på dagarna.. eller nätterna snarare. Herregud! Jag vet inte om jag hade pallat ett jobb med sådana tider. Och jag läste här över att han jobbat där i 20 år!! Hur upprätthåller man ett socialt liv när man måste sova på dagen när alla andra är vakna? Hur förstör man inte sin dyngsrytm när man är ledig, för att man ska orka jobba när det är dags igen? Får man någonsin se dagsljus mer än några timmar?!
    Eh, jag känner att jag har orimligt många frågor.. :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, helt sjukt!!

      Han har inte alltid jobbat nätter, utan förut brukade han jobba 11-20 istället. Numera har han ett val, men jobbar gärna nätter och helger pga OB. Men knöligheten ligger även i att han alltså växlar- ibland jobbar dag och ibland natt. Ingen som helst struktur eller rutin! Men han störs inte, säger han. Plus att han menar att när han än lägger huvudet på kudden så somnar han, oavsett klockslag 🤷‍♀️ Vi träffas mest på luncherna numera, för honom blir det "middag" efter att arbetspass och sen sover ju han resten av dagen..

      Radera
    2. Haha Gulle du som tar dig tid att svara på min funderingar ;) Men det låter ju som att Loic är perfekt för att jobba natt. En annan hade varit helt groggy jämt för att jag inte sov regelbundna tider..

      Radera
    3. Haha, jag håller med. Han har en fantastisk psykisk flexibilitet att kunna vända dygnsrytm sådär!

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)