Lösenord

torsdag, januari 10, 2019

Vår hushållsfördelning

I vårt hushåll så har vi rätt tydliga avgränsningar på vilken syssla som en av oss har "huvudansvaret" för. Denna indelning av sysslor är grundat på 1) vem tycker det är minst tradigt, 2) vem som gör det bäst, samt (och kanske framförallt!) 3) vem som faktiskt gör det.

Denna indelning föll inte in lätt av sig själv, utan jag och Emil har varit tvungna att testa olika sorters indelningar, för att sedan finna den som vi landat i nu, och som är - enligt oss - mest optimal för tillfället.


Jag lagar mat (för det tycker jag är roligt + att jag är bäst på det) medan Emil handdiskar (för att Emil tycker att jag slarvar med noggrannheten)...

Emil plockar in i diskmaskinen och sätter på den, medan jag plockar ur den (för annars blir det aldrig gjort).

Emil sätter på tvättmaskinen, plockar ur den och hänger tvätten (för att han skitar ned mest kläder), medan jag viker in torr tvätt i garderoben (för annars blir det inte gjort förrän nästa tvätt skall hängas och jag vägrar ha tvättställningen som en permanent möbel i mitt kök).

Jag dammar av lägenheten (Emil tycker det är dötrist) innan Emil dammsuger (för jag tycker det är för tungt + att jag säkert slarvar), och sen torkar jag golven (för det tycker jag är roligt!).

Jag återvinner glas, petflaskor och kartong medan Emil (oftast) tar ut soporna (ibland hinner jag före eftersom jag hatar att trava soptorn).

Jag sköter ekonomin medan Emil ser till att bilen är i bra skick.

Jag vattnar blommorna och Emil... nä nu tog det stopp i min hjärna. Jo, han brukar duka bordet!

.... Sedan det här eviga PLOCKANDET. Jag med stor säkerhet kan säga att jag står för plockandet till 99%. Varav 70% är hans kläder/saker/prycklar som behöver plockas. #undanträngdfrustration?

Nedan kan ni skåda Emils eget städschema (för annars glömmer han lätt bort vad han skall göra och så måste jag påminna stup i kvarten - läs: tjata). Råkade riva sönder det när jag skulle ta ned det från tavlan för att fota... oops.


OKEJ, se detta som "del 1" i bloggserien "vårt hushåll".. För hädanefter kan jag bygga vidare på detta, och beskriva våra pet peeves gentemot varandra (ni fick en teaser där med plockandet) samt hur vi får vardagen att gå runt (exklusive kvällsmys och dejtande, ni vet, den här tråkiga biten!)


Lever ni med någon? Hur ser er fördelning ut?

12 kommentarer :

  1. Intressant fördelning! Vi brukar laga mat tillsammans varje dag (om ingen av oss kommer hem sent eller är iväg), sedan diskar vi varannan dag var (usch, jag avskyr att diska!). Linus brukar dammsuga, jag brukar sköta tvätt och dammtorkning. Linus å andra sidan sköter all återvinning (jag tycker inte om att handskas med gamla filmjölksförpackningar </3). Jag vattnar alla växter (men det är för att jag har typ 40 stycken och det är ett litet evighetsprojekt). Är ganska nöjd med vår fördelning, den är inte helt jämn (jag gör mer, den klassiska "kvinnofällan" antar jag) men svårt att jämna ut det!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller verkligen med dig där! Känns verkligen som att jag gör mer också, liksom, att det är så inpräntat i både Emil och mig att det är mer "okej" för honom att slänga sig ned på soffan medan jag sneglar hela tiden på någon klädhög som jag "förväntar mig" plocka bort. Tänk, att det ska vara så svårt???

      Radera
  2. Vi har städerska varannan vecka så det blir ju betydligt mycket mindre städande, men dock två småbarn så köket o nedervåningen måste ju dammsugas däremellan förstås.
    Helt ärligt - Sebbe gör nog iaf 70% av arbetet. Hans tröskel är lägre än min hehe.
    Nästan alltid Sebbe som tvättar och viker tvätt (men lägger det i trappan eller i ikeapåsar som jag får vika in i garderoben).
    Mat lagar oftast jag för att jag oftast är hemma innan men i perioder mest Sebbe.
    Vi nattar barnen varannan kväll om det inte krockar med något men tanken är varannan kväll.
    Jag är helt ansvarig över barnens kläder och ytterkläder, Sebbe vet nog inte ens vad de har för storlek.
    Oftast jag som dammsuger men oftare Sebbe som tar rätt på köket. Jag AVSKYR disktrasor så torkar nästan aldrig bordet. Hej storförbrukare av papper istället hehe.

    Jag gör oftast matlistor och alltid jag som handlar pga att bara jag har körkort. Dock envisas sebbe ibland med att hela familjen ska handla ihop. Big no no, blir alltid sura miner från någon sida. Pga att jag handlar också jag som pantar och återvinner.

    Jag är SÅ nöjd med att ha städhjälp. Ingen av oss gillar att städa och det är sån lyx att komma hem till städat och renbäddat hem! (Även om kidsen kan riva stället och kladda ner efter en måltid haha) Bara en sån sak att slippa städa badrummen liksom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, vad skönt med städerska! Men tänker mig också att det i princip känns nödvändigt när en har barn också, för då blir väl stöket det hundradubbla, haha!

      Wow, så ovanligt! Sällan man får höra att männens smutströskel är lägre än kvinnornas. Så uppfriskande - det gjorde mig glad! Fast klart inte kul att Sebbe gör mest sysslor, men samtidigt är det ju lätt så det blir när en bryr sig mer.

      Åh, har inte Sebbe körkort? Så intressant - hur blev det så? Det tog ju lång tid för Emil att skaffa körkort också, och nu ångrar han sig nästan pga x antal extrakilon, haha!

      Ja, att handla hela familjen har jag förstått lätt blir problematiskt. Det är lättare att göra det själv i lugn och ro!

      Radera
    2. Han bodde på Värmdö som liten/ung och tränade gympa jämt typ alla dagar i veckan sö då blev det kommunalt till alla träningar. Fem syskon och otaliga hästar så ingen som hämtade honom = ingen övningskörningstid. Sen när han flyttade hemifrån så flyttade han direkt in till stan till Hötorget o sen gärdet o då är en ju inte direkt i behov av bil. Så ja så då drog det ut på tiden o sen har det inte riktigt blivit av. Nu har han ju pluggat i 3,5 år och så inte velat läsa teori samtidigt. Men han övningskör med mig och kör jättebra så nu är det bara teorin kvar. Jag hoppas han tar det till sommaren efter examen :)

      Radera
    3. Aaaah, det förklarar saken. Kan verkligen förstå att Stockholmare i mindre utsträckning skaffar körkort iom ymnig lokaltrafik.
      Vad roligt att han är på gång, ändå!! Sådan lycka är svår att hitta på andra ställen, som när man verkligen klarar en sådan milstolpe :)

      Radera
  3. Ett styck manlig sambo här. Det här eviga plockandet???? Rasmus är inte alls dålig på att dela lika på sysslorna, men han är verkligen blind för sina egna prylar. Igår låg hans skitiga kalsonger i badrumsfönstret från kl 06 till kl 19 då jag sade till honom... Haha.

    I övrigt gör vi mycket av sysslorna tillsammans, MEN - jag lagar mat, han diskar (pisstråkigt enligt mig). Jag plockar undan + renskurar kök och badrum, han dammar, rentorkar och dammsuger alla övriga ytor. Han tar mer av tvätten, men jag renbäddar för det är det värsta han vet. Det enda vi inte delar upp är skötsel av krukväxterna, han får inte ens gå i närheten av dem för då dör de direkt...…..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha! Åh, igenkänningsfaktor på första stycket. Du fick mig att skratta högt.

      Väldigt bra fördelning, skulle jag säga, för det låter ändå väldigt lika! Men samma sak där - alla blomster är mina för jag är den enda som skulle komma ihåg att vattna dem :P Plus att Emil då inte bryr sig så hemskt som jag.

      Radera
  4. Gulligt med ett städschema och bra efter som det verkar fungera för Emil. Tycker ni har delat upp det bra. Jag bor själv så kan slarva en del med dammsugningen, dock är kök och badrum undantag för där äter/gör man sig ju ren. Skulle dock aldrig klara mig utan diskmaskin, har helt slutat handdiska.
    //Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många säger det som har diskmaskin, att de inte alls längre kan föreställa sig livet utan det. Lite som när man skaffar bil - man får en helt ny livsstandard!

      Radera
  5. Och åh, ekonomibiten, då? Tjänar ni relativt lika? Har ni gemensam eller delad ekonomi? Matkonto, hur mycket lägger ni på mat? Hemma, respektive mat ute?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, tååålamod! Detta var bara del 1 ;)

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)