Efter att ha fått se en klassisk inköpslista, så passar det sig väl att få kika hur en klassisk matsedel utifrån denna inhandling kan se ut. Här har vi till exempel veckans matsedel.
Vi försöker få in lite variation med pasta/bröd-rätter, samt kyckling/nöt/fisk. Ungefär två gånger i veckan brukar vi inte vilja anstränga oss, utan bara äta smörgåsar eller glass till middag. Lustigt egentligen; att vi båda delar den viljan... (vi hade en period när jag försökte fylla varje dag med "lagad" mat, men det slutade alltid med att antingen han eller jag - eller båda samtidigt - frågade om vi inte kunde äta mackor istället).
Andra standardrätter som vi ofta lagar är spaghetti & köttfärssås, kålpudding, potatis-&-purjolökssoppa, grytor, blodpudding, falukorv & stuvade makaroner... Väldigt husmanskostigt, egentligen.
Torsdagar brukar vara dejt-dagen, men ibland om vi har lite större jippon planerade på en annan veckodag (se: Hamburgerbruket på lördagen) så ser vi det som dejt.
Har ni några standardrätter som ni brukar laga?
Jag är faktiskt rätt bra på att variera maten hemma om jag får säga det själv haha. Försöker alltid ha minst en dag vegetariskt, en dag fisk, en dag pasta, en dag kyckling osv. Brukar försöka att inte äta samma mat två ggr på en månad, håller det verkligen inte slaviskt, skriver upp eller så utan mer inte planera för sånt vi ätit nyligen. Äter ofta lax med ris i olika former, igår med örtsås, ibland med pesto och fetaost. Ibland med edamamebönor o chili. Torsk med ägg, ärtor o skirat smör o potatis, torsk m champinjoner, spenat, grädde o tomtat, lax med cashewnöttäcke, spagetti o köttfärssås, carbonara, tortellini m ost o skinksås, pasta m champinjoner skinka o ärtor, kycklinggryta av olika slag, kycklingfilé m rotfrukter, kyckling m couscous o massa grönsaker. Linsgrytor, pajer. Ja du, jag kan hålla på ett tag haha. Veckans matsedel; spagetti o köttfärssås, Korvstroganoff, lax m ris och örtsås, pasta m svamp och bacon, egen pizza, kyckling m rotfrukter, veg marokansk gryta.
SvaraRaderaGuuuud, vilken bra inspiration!!! <3
RaderaAlltså älskar dessa nya inlägg du hittat på!
SvaraRadera1. Till nästa ost/charkbricka så tycker jag att manchego, vitlöksmarinerade oliver, fikonmarmelad och seranoskinka ett måste. Rekommenderar även tryffelbrie!
2. Äter ni någonsin vegetarisk mat? Tänker att det ligger ju i tiden med green monday osv. Min köttkonsumtion har stigit sedan jag blev sambo då min snubbe älskar kött, men efter en nästan helvego resa i Sri Lanka kom han med idén att köra vegetarisk februari! Fint att ha det som gemensamt projekt:)
Åh, roligt att du uppskattar dem!! :D
Radera1. Jag har faktiskt aldrig smakat manchego (men hört mycket om det).. Ska nog testa en spansk ost nästa ostbricka ;) ... Fikonmarmelad har jag provat men föll inte för? Den hade en så distinkt smak som jag tror en måste äta flera gånger för att gilla. Och vanligtvis älskar jag allt med tryffel, men just mjuka ostar såsom brie kan jag tycka är svårt ibland!
2. Ja, det händer ett par gånger i veckan. Däremot kan jag medge att det inte är medvetet, utan då är det för att vi lagar en rätt som "råkar" brista i kött. Typ när vi äter smörgåsar med ost på, eller glass till middag. Men vad fint med att sådant projekt!! Du måste uppdatera mig hur det går för er! <3
Tycker också att dessa inlägg är superbra!!
SvaraRaderaVi planerar och handlar mat för en vecka framöver. Eftersom båda vill äta en del vegetariskt har vi kompromissat till cirka 4-5 dagar vego och 2-3 dagar kött/fisk/kyckling. Sen kan det såklart bli mer eller mindre, vi följer inget slaviskt. Sen gillar vi också att ha någon dag i veckan som vi inte behöver anstränga oss på, då blir det ofta någon typ av hämtmat eftersom vi tycker att det är kul att testa olika matställen.
Standardrätter hos oss; svampsoppa med persilja och fetaost, halloumi stroganoff, kycklinggrytor av olika slag. Det var förresten dumt att fundera på mat så här strax innan lunch, nu kurrar min mage så att det låter i hela konferenssalen, haha.
Aw, tack!!
RaderaIntressant att höra hur ni har planerat upp det :D Kan du ge tips på en god kycklinggryta ni gillar? Jag gör typ enbart en gryta med kyckling och känns så trist att inte variera (äter inte så mycket kyckling annars).
Smörgåsar är så underskattat ändå, så länge det är gott bröd + goda pålägg (och inte typ en sådan där plastinslagen deppig macka från pressbyrån)
SvaraRaderaVi tycker om att testa nya recept, så våra standardrätter består av sådant som är såpass gott att vi vill laga det igen och/eller smidiga rätter. Sådant vi äter ganska ofta är nachotallrik, stekt fisk + kokt potatis + gräddfilssås, stuvade makaroner, bönbollar, grönsakssoppa och ugnsbakad sötpotatis... Och mycket indiska grytor! Jag brukar få cravings på pannkakor ganska ofta så det blir det emellanåt :') Brukar Emil ta med sig matlåda till jobbet, eller hur gör ni med resterna när ni gör t ex kålpudding?
Eller hur!! Soppor är både genialiska och goda!
RaderaStuvade makaroner <333 Ugnsbakad sötpotatis, vad äter ni till? :D
ÅH INDISKT!!! Nu fick JAG cravings.
Ja, Emil tar med sig matlåda på allt som blir över. Det är bra, för han behöver matlådorna till sitt jobb.
Ändå härligt med mackor på matsedeln!!
SvaraRaderaStandardrätter hos oss är:
- Palak paneer fast med halloumi mmmm det är så gott! Krossade tomater, tomater, spenat, halloumi, grädde och garam masala-krydda. Med ris! Bästa matlådematen också.
- Couscoussallad. Typ massa grönsaker å fetaost och sås.
- Potatis i ugn med vegetariska biffar och sås
- Potatismos och göttbullar (vegoköttbullar)
Och på helgerna: alltid alltid halloumiburgare eller gräddig pasta med massa parmesanost mmmm
Men nu har vi matkasse. Så skönt emellanåt att slippa tänka på inhandling, kreativa recept etc.
Haha, ja, såhär lagom pretentiöst ;)
RaderaGUD så gott det lät att göra egen paneer!!! Jag har själv aldrig testat pga varit rädd att misslyckas pga favoritindiern duvet, men samtidigt önskar jag att jag skulle kunna göra indisk mat lika bra hemma. Men vet att det är dömt för att misslyckas.
Fick också värsta aviskänslan av att ni äter halloumi-burgare varje helg?!? ÅH VILL OCKSÅ. Emil gillar inte halloumi (?!?!?!? I KNOW RIGHT), så jag äter knappt det aldrig...
Du måste testa detta: https://www.ica.se/recept/palak-paneer-med-tomat-och-halloumi-722056/
RaderaDet är det bästa receptet! OBS det är inte alls som "riktig" indisk mat, så det får man ju vara beredd på. Men det är oerhört gott! Du ser ju bara alla recensioner :D
ÅH NEJJJ? Halloumi är mitt liv :)) Haha!
Haha, kanske ska testa och inte avslöja för Emil att det är halloumi i????
RaderaFÖR JAG ÄLSKAR DET OCKSÅ.
Vi kör mycket indisk mat, Thai, soppor, grytor, shakshuka (tidigare minst tre ggr i veckan haha men nu mer sällan) matigare sallader med tex linser, potatis, tonfisk osv när man inte orkar laga mat. Mycket grönsaker och rotfrukter som håller en mätt länge när man inte äter rött kött och fågel och mat som är lätt att värma upp någon annan dag då det inte alla dagar är lätt att laga mat med bebis.
SvaraRaderaInnan graviditet och barn åt vi ofta mackor till middag men då jag är så dålig på att äta flera ggr om dagen måste jag ha något näringsrikt till middag så att jag klarar av amning och hålla energin uppe
Indiskt!!!! Så himla himla underbart gott. Önskar, som jag skrev till My, att jag vågade och kunde laga det...
RaderaJa, det är klart. Du får se att mackorna hittar sin väg tillbaka i ditt liv när allt blir lugnare - om du så önskar det ;)