Lösenord

måndag, december 10, 2018

Vi leker sofistikerade på det nya muséet

Tjolahopp! Lördag, och vi vaknade upp till vad som kändes som en söndag (i och med att vi varit hemma dagen innan). Jag var på sprudlande gott humör, och påbörjade dagen med ett träningspass som slutade i träningsvärk redan innan passet var slut.

Väl hemma bestämde jag mig att denna helg skulle vara helt osminkad. 


Emil frågade mig dagarna innan om jag var sugen på att besöka det helt nyöppnade muséet nere vid hamnen. Sörmlands museum, heter det, och bygget som pågått i vad som känns som förevigt är äntligen klart.


Det fanns nio utställningar för tillfället, och vi började med den första "Den perfekta människan", som skildrade funktionsnedsättningar och dess roll i samhället sedan tidiga 1920-talet. Superintressant! Visste ni till exempel, att intellektuellt funktionsnedsatta inte fick gifta sig, och att tvångssterilisering bland dem inte avslutades förrän 1975????


Sedan fanns det andra utställningar, som vi inte förstod oss på.... alls.


Vi fick snarare stå och klia oss på skalpen i ren oförståelse. Är detta konst? Jahaja.


En annan spännande utställning var Nyköpings historia, från 1850 till idag. Hur staden har växt fram och vad som hänt under dessa år. Gamla ritningar på stadskartan förr i tiden, och så bilder på hur stadskärnan brukade se ut. Sådant tycker jag är så intressant!

När vi åkte därifrån kände vi oss superintellektuella och sofistikerade. "Vuxenpoäng", utropade jag i bilen. "Så nu kan vi åka hem och välja att äta frukost till middag!".

"Ja!", svarade Emil lika entusiastiskt. "Så som bara vuxna får!"

Därefter åkte vi och veckohandlade inför nästa vecka (vi skall äta hemgjord kebab och falukorv med mos och så smörgåsar och massa glass).

8 kommentarer :

  1. Vad spännande! Och ja, jag visste att de med intelektuellt funktionsnedsättning tvångssteriliserades, men tydligen så var det så bara i Sverige eller Norden ( kommer inte riktigt ihåg), pga de ville skydda ”rasen”.
    //U.

    SvaraRadera
  2. Åh, nu har det hänt igen! Ett par kommentarer som till synes har försvunnit! Jag som bl.a. ville veta om du har testat att dippa sötpotatispommes i mjukglass och mer om vad du tyckte om BB! Hade du kunnat jobba där? Plus/minus i så fall?

    Kul med museum! Jag älskar det, även om jag inte heller gillar oklara konstutställningar som man som mest låtsas förstå sig på. Nyköpingsutställningen låter ju jättemysig! VP till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, den kommentaren fick jag faktiskt, ang sötpotatispommesen! Du skrev den dock på ett litet intetsägande inlägg - på julinlägget :O
      BB kan jag inte jobba på då de inte har psykologtjänster där.. :/

      Haha! Tack sötnos! Jag gillar museum, men blir väldigt snabbt uttråkad tyvärr...

      Radera
  3. Wow, en sådan utställning hade jag gärna sett. Helt sjukt vilken utveckling vi ändå gjort! Visste också om tvångssterilisering men inte hur länge de pågick. Finns en bra film om dess historia som heter Från idiot till medborgare, säger en hel del och tyvärr lever många gamla uttryck kvar vilket jag kan tycka är sorligt.

    Spännande att få höra lite om era kommande måltider. Jag är så dålig på att laga middagar till mig själv men gillar matlagningsprogram :)
    //Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, den lät superintressant! Var är den tillgänglig, tror du?
      Jag gillar ofta matlagningsprogram, men ser dem så sällan numera.. Tittar du på några speciella? :)

      Radera
  4. Oj det vet jag inte. Biblioteket kanske? En bra kan du få låna den per snigelpost.
    Helst Kockarnas kamp eller Sveriges mästerkock (efter auditions, för mycket skämskudde för mig).
    //Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jaha, jag trodde det fanns på någon play-funktion på TV:n. Men annars blir fet för mycket jobb, hehe.

      Jag älskar Masterchef Australia!! <3

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)