Lösenord

fredag, december 07, 2018

Auskultation på BB, karma och spontana kvällskakor

Igår, torsdags, så hade jag en extraordinär arbetsuppgift planerad. Jag har nämligen försökt i flera månader att få en tid att auskultera på förlossningen/BB, men otaliga gånger fått höra hur svårt det är. Jag fick avslag i september, men helt plötsligt kom ett svarsmail om att jo, den 6 december kan du få komma hit och gå med en barnmorska.


Jag var upp över öronen lyrisk! Det var samma dag som jag och Emil egentligen planerat i månader att vi skulle vara busiga och leka "sjuka" *host host*. Men när jag fick erbjudandet som auskultation på BB så kunde jag inte tacka nej - vem vet när nästa tillfälle skulle ges?! Emil fick vara hemma och "sjuk" själv, och jag tänkte att jag kan joina dagen efter.

Medan han satt hemma i hobbyrummet och spelade Pokémon så var jag på lasarettet och klädde mig i sjukhuskläder.


Jag kom dit vid 07:30, och från första stund var det full rulle. Jag blev introducerad för detta shifts barnmorskor och hänga med på ronden. Denna dag var det 6 kvinnor som nyligen förlöst och återhämtade sig på BB. En och en gick vi in till varje mamma med sitt lilla knyte antingen sussandes på hennes bröst eller tätt intill i sjukhussängen. Det var vägning och blodprovtagning av lilla bebis, frågor om barnet hade bajsat/kissat, hur amningen gick, mätning av gulsotsvärde, undersökning av mammas läkning genom tryck på livmodern, frågor om mammans mående och tillstånd.

SÅ OTROLIGT INTRESSANT OCH LÄRORIKT. Och alla små bebisar?!?! 
Visa bara några timmar gamla, andra ett par dagar, men så vansinnigt söta?! Dog sötdöden.

Barnmorskan och jag sprang från rum till rum i illfart - mamman i rum 21 frågade om en alvedon, bebis i rum 78 hade tappat i vikt och behövde ersättning, mamma i rum 8 behövde hjälp att amma, bebis i rum 26 behövde ljusbehandlas.... Klockan blev 8, den blev 9, den blev 10 (vad hände med min frukost?!), den blev 11... Barnläkaren kom och vi gick ronden en gång till - läkaren kontrollerande andning, hjärtslag, temperatur, leder och kroppsdelar....

Klockan blev 11, klockan blev 12. Jag följde barnmorskan i en rask powerwalk, fram och tillbaka på avdelningen. Vid 12 började jag känna mig lite varm och sölig - sådär seg och trött som en bara är när en börjar få feber. Jag frågade lite snällt barnmorskan när jag fick möjlighet.. "Är det inte lunch?".. Hon hann inte ens titta upp från sina papper, utan sade "nej, idag blir det ingen lunch. Det hinner jag inte med. Det är sällan jag hinner med lunch, faktiskt..." och jag höll på att smälla av?! Själv var jag vrålhungrig. Tänk, vilken mastodontjobb de gör!

Jag berättade att jag började känna mig lite varm; BB är verkligen ingen plats för mig att vara på om jag börjar bli sjuk. Smittorisken kan vara förödande för de små knottarna utan immunförsvar. Jag valde att ta det säkra före det osäkra och gå hem. Är det inte ironiskt att dagen innan jag skulle "låtsas" vara sjuk, så blir jag febrig och måste gå hem?!

Jag lufsade vägen hem, helt uppfylld av den spännande, stressade, magiska och oerhört påfrestande halvdagen jag upplevt på BB. Hoppade mellan känslor som sade ge mig en bebis nu nu nu till jag kommer aldrig någonsin under några omständigheter i mitt liv genomgå en förlossning.

När jag kom hem mötte jag Emil i hobbyrummet medan jag själv slängde mig i säng. Så trött och varm. Somnade en timme mellan 14-15.


Sedan kom Emil in och ville vara nära. Helt plötsligt var det han som hade somnat (som inte ens var sjuk på riktigt?!), och strax därefter somnade jag. När jag vaknade en timme senare låg han fortfarande klistrad mot mig.


Egentligen hade vi tänkt laga fyllda pitabröd till middag, men jag orkade inte laga mat. Vi åt glass och bullar till middag, och avslutade med varsin burk pepsi max framför femte säsongen av Modern Family.


I ett avsnitt såg vi hur familjefadern äter från ett fat med stora, amerikanska chocolate chip cookies. I mitt sjukliga tillstånd gnyr jag "åh, jag vill också ha kakor!"... Emil går ut från rummet en stund och så hör jag honom mocka omkring i kökslådorna.

När jag kommer ut ser jag honom stå och baka sin oemotståndliga kakdeg.


"BABY!" utropar jag. "SÅ viktigt var det inte med kakor!"

"Är mitt hjärta sjuk och vill ha kakor, då bakar jag kakor",
svarar han simpelt tillbaka. Jag blev helt till mig att jag stod och studsade i köket. Tror inte det går att känna sig mer älskad.


För första gången testade vi att grädda hans kakdeg, för att se om vi kunde få riktiga chocolate chip cookies. Tyvärr flöt de inte ut i ugnen som vi hade tänkt, utan blev mer kakbollar.


Men så i helskotta goda, ska ni veta! Krispiga på utsidan, alldeles varma och gojsiga på insidan, fyllda med mjölk- och vit choklad.

Vi åt tre kakor var, sedan somnade vi runt 23-tiden. Idag, fredag, skulle vi båda vara "sjuka" - fast, jag var ju faktiskt sjuk på riktigt nu. Är det inte karma så vet jag inte vad?! 

14 kommentarer :

  1. Åh jag kan bli sådär varm och mosig på jobbet med om jag hoppat över en måltid och det därtill varit stressigt och springit,, känner mig då precis sådär febrig som du beskriver. Nu verkar du ju dock ha blivit sjuk på riktigt! Vad innebär det att hänga med på auskultation? Förutom det du beskrivit, att få följa med barnmorskan. Vad är tanken att du ska få med dig liksom?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ju säkert det! Jag kände mig ju bättre redan dagen efter, så det måste varit något sådant.

      Att vara med på auskultationen betyder att jag får följa med en barnmorska, se hennes arbete med föräldrarna och de nyfödda, om hur arbetet går till och få en känsla för vad föräldrarna upplever. Speciellt också eftersom det är där som anknytningen mellan förälder och barn först sker rum. Detta för att jag, när jag får remisser från BVC om nedstämda mödrar/föräldrar med depression, ska ha större förståelse för vad de går igenom/hur vistelsen på BB ser ut för dem :) Hänger du med?

      Radera
  2. Innan i veckan tänkte jag att "ååh, vad bra jag ligger till med studierna innan jul" och dagen efter vaknade jag upp sjuk :):) Tänker att du kanske mentalt hade ställt in dig på att ta det lugnt dagen efter, och att kroppen då gick ner i varv och förkylningsläge? Surt hur som helst, jag tänkte försöka bota min förkylning med tårtbuffé idag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, så typiskt!! Ja, för visst är det så, att man ofta blir sjuk när man precis börjar varva ned... Men gos! Tårtbuffé, var någonstans? Inte på Taxinge Slott?

      Radera
  3. Alltså, jag blev tårögd av det här inlägget. Haha. Har visserligen PMS (och är känslostörd) men ÄNDÅ. Först bebisar och LIV och det är så häftigt! Och så Emils enkla men så fina gest <3 <3 <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. haha, älskar att du är ett sådant känslomongo <333

      Radera
  4. Ja barnmorskor gör verkligen ett otroligt jobb! Eller alla sjuksköterskor på sjukhusen.
    Hur kom det sig att du ville auskultera på BB?
    Krya på dig!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kika vad jag skrev till Emelie *jag tyckte jag formulerade mig så bra där*.. Hehe :D

      Radera
  5. Undrar samma sak som Emelie? Intressant läsning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kika vad jag skrev till Emelie! :) Förstår du bättre då?

      Radera
  6. Jag vill ha och behöver minst en av de där kakbollarna. Nu! 😭

    SvaraRadera
  7. Jag tycker faktiskt synd om de barnmorskor som har inte tid att äta lunch. Det borde inte vara normalt, det är inte hälsosamt. Om man tänker också på de bb och bvc som läggs ner så är det ännu sorgligare. Trötta, hungriga, överbelastade barnmorskor + dåligt fungerande system + desperata, stressade blivande föräldrar som letar en plats att föda på = mer jobb för dig :(
    //U
    //U

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, verkligen inte okej arbetsvillkor!!!! De borde verkligen få mer fler resurser, mer lön, mer tid och mer tid för allt arbete runt omkring. Att springa runt utan att äta och utan vila är helt orimligt egentligen. Tyvärr är det ju så det ser ut just nu.. :(

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)