Lösenord

torsdag, november 29, 2018

Mitt liv som tedrickare

Ett av önskeinläggen jag fick nyligen handlade om mitt liv som tedrickare. Ja, jag kan inte förneka att te är en otroligt stor del av min vardag (och helgdag!). Jag dricker runt 5 koppar te varje dag, kanske en mindre på sommaren och en mer på vintern. Te har jag druckit sedan jag var väldigt liten, när jag ville härma mamma och dricka det hon drack. Eftersom jag aldrig lärt mig dricka kaffe har te ersatt den rollen fullständigt.

Sedan dess har jag utformat flertal traditioner och rutiner gällande mitt tedrickande. Exempelvis har jag rutiner kring ur vilka koppar jag dricker mitt te, vilka tillbehör jag har till, vilka teer jag dricker på morgonen respektive kvällen, hur länge jag har i tepåsen/tesilen....

Mest av allt dricker jag påste. Varför? Jo, för att det är enkelt och en slipper hålla på att rengöra tesilar stup i kvarten. Jag dricker löste ibland - det finns ju en sådan otroligt variation då! - men enbart om kvällarna när jag orkar krångla. Hehe.

Mina morgonteer är i princip alltid densamme. Jag dricker oftast en standard Earl Grey, Yellow Label eller English Breakfast. Ni vet, de här som en inte kan beskriva hur de smakar, utan de smakar bara *te*. (Eller det som vi nu förknippar med smak av te). Däremot har jag två favoriter på morgonen, som jag helst av allt dricker:


Earl Grey (med en liten smak av citron) eller Russian Earl Grey (som i princip är samma sak - Earl Grey med citrus).

På eftermiddagarna och kvällarna vill jag oftast ha något sötare, och gärna något fruktigt.


Favoriten har länge varit Blackcurrant (svartvinsbärste), men jag är också förtjust i de klassiska Forest Fruit och Blue Fruit. För att vara lite illojal så har jag även en kvällsfavorit hos Friggs - blåbärsteet. Men det köper jag sällan, för jag tycker ofta alla märken erbjuder samma kvalitet men vissa har enbart dyrare pris.

Som ni ser är jag inte en så fancy tedrickare. Jag håller inte på med rött eller grönt te, är inte en sådan som lägger dyra pengar på exklusiva teblad, eller dricker det pga den eller den antioxidanten/vitaminen/mirakelämnet. Däremot finns det två teer som jag kan tycka är goda kvällstid, som är lite *finare* rent hälsomässigt.


Grönt te (som jag inte vet vad den smakar?) som är gott. Det är FÅ gröna teer jag faktiskt gillar, eftersom jag har tyvärr erfarenheten att många gröna teer smakar hö. Ett annat te jag gillar (som jag inte sett i butik på flera år, så jag tror den gått ur sortimentet?) Vitt te (även det utan smak?).

Sedan finns det ett annat te, som jag tror inte finns i Sverige. Vet att jag fått dricka det från vänner i utlandet, och att det går att handla i norra delarna av Europa. Irish Cream. Mmm, så gott det är!

Det är av den lite mustigare smakkategorin. Just nu har jag det enbart i lösvikt (vilket går att hitta i tebutiker), tillsammans med sorter såsom Earl Grey Cream och Choklad & Chili.

På lösvikt har jag även lite fräschare teer i form av grönt chai-te, blåbärs- & rabarber-blandning samt Lady Grey (perfekt som morgonte!).

Men nu, mina damer och herrar... Mitt favoritte sedan mars, då det först kom ut på marknaden.


Så här skrev jag om det den första mars: "Liptons Boost är ett grönt te, guarana, kardemumma och kanel. Smakar precis som en blandning mellan risgrynsgröt och typ semla..?! Jag vet, låter tokknäppt, men var bland det godaste jag smakat! KÖP!"

Jag dricker vanligtvis mina tekoppar kl. 07:30, kl. 09:30, kl. 12 (vid lunch), kl. 14 samt ett på kvällen runt 20-21-snåret. Jag har alltid en skvätt mjölk i, och tre pluppar sötningsmedel (ja, jag är SÅ beroende). Jag kan heller omöjligtvis dricka mitt te utan mjölk eller utan sötningsmedel.

Vilka är era favoritteer? Hur dricker ni te?


31 kommentarer :

  1. Jag är ju tyvärr en manisk kaffedrickare men försöker dra ner på det och dricka te istället eftersom magen protesterar efter ett tag annars... Är inte heller såld på grönt te, men gillar ett från Friggs med smak av citron & ingefära, det river riktigt gott i halsen på morgonen och vid eventuella förkylningar.

    Snygga typsnitt förresten! Gillar verkligen hur stilen på rubrikerna blev.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, gör den? Hur känns det när du druckit för mycket kaffe? Ont i magen, eller något annat besvär?
      Hahaha, te ska inte RIVA. Det ska ju vara gooott.. Men håller med om att jag kan gilla citronte när jag är sjuk, men ENBART när jag är sjuk, hehe..
      Tack!! Vad glad jag blev över att du gillar det :D

      Radera
    2. Haha. Jag får inte alls ont magen eller andra "obehagliga" symtom på det sättet. Däremot låter den jättehögt efter några koppar kaffe, nästan skriker?? Det blir lite pinsamt när man delar kontor med två äldre, välklädda och världserfarna herrar och min mage helt plötsligt börjar demonstrera en valsång... Så det får bli te istället! Som river riktigt ordentligt i halsen förstås. ;-)

      Radera
    3. Hahaha! Åh, den growlar?! ÄLSKAR det ljudet. Folk tycker det är pinsamt men jag tycker mest det är charmigt??

      Radera
  2. Har egentligen bara en favorit - black currant. Men även vissa lösteer men jag dricker för lite te så sen hinner de tappa smak o jag får slänga dem = waste of money.
    Började min tekarriär med jordgubbste med tre sockerbitar och lite mjölk i haha. Nu en liten skvätt mjölk bara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj! Tappar smak? Hur förvarar du dem? :O Aldrig hört att te skall göra det, men det kanske det gör.. Så har jag inte haft det i skåpet så länge så jag erfarit det bara, hehe.
      Haha, du har finslipat tedrickandet, hör jag!

      Radera
  3. Har egentligen aldrig lärt mig att dricka te. Sådana med fruktsmak går väl an, men annars - nja... Så: hur gör man??? Gillar inte mjölk eller när det blir för sött heller, hehe, så dina knep kan jag tyvärr inte använda mig av. :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kanske inte är en tedrickare? Precis som jag inte är en kaffedrickare. Jag dricker te för att det är gott, varmt och mysigt, men om du inte upplever samma så finns det ju inget syfte i att dricka det! Plus, jag dricker bara sliskiga teer jag med. Varför skall man dricka något som smakar hö ändå, liksom?

      Radera
  4. Finns eller fanns (bor inte i Sverige så osäker här) ett supergott te från Lipton, strawberry cupcake tror jag, har annars svårt för för fruktiga/bäriga teer men älskade det. Även ett te som var så himla gott och smakade kokos, tror även det från Lipton men svar otroligt svårt att hitta då jag bodde i Sverige.

    Annars är mina favoriter earl grey eller earl green :) de har inte alls lika goda teer i Israel, här är ört te mest populärt och ibland kan mynta ta över för mycket för min smak. Men har nyss upptäckt ett te som smakar äppelpaj så nu är det nya favoriten!

    Te måste såklart drickas med mjölk och om jag vill lyxa till det lite en liten sked honung i. Åhhhhh vill dricka te nu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh. Jag gillar ju inte jordgubb, så jag gillar inte riktigt *de där* sortens fruktiga teer. Tror dock de hade en annan smak i samma kampanj - Blueberry någonting hette det också. Var inte så förtjust i den faktiskt, smakade för mycket godis. Jag tycker te skall smaka earl grey eller ren frukt, så är det!

      Mynta i te klarar jag inte heller av, allt med mynta tycker jag smakar tandkräm :(
      Men åh! Spännande med ett sådant te! Är det i lösvikt där borta i Israel?

      DRICK DRICK DRICK! Jag har precis druckit upp dagens fjärde kopp :')

      Radera
  5. Voyage hette kokos teet ❤️ Från twinings. Måste leta efter det när jag är i Sverige i jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh!! Perfekt tips, det skall jag köpa nästa gång vi handlar!

      Radera
  6. Haha, vi skiljer oss en hel del när det kommer till tesmaker... Jag är inte så förtjust i fruktiga téer men desto mer förtjust i grönt te! Tycker det är gott med chai, ingefärste, lakritste, chokladte... Men jag älskar risgrynsgröt så måste verkligen testa Liptons boosts framöver! Dricker alltid te utan sötning och mjölk, ibland kan jag riva ner lite ingefära om jag vill ha extra smak :) Vilka muggar föredrar du att dricka te ur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där är du en såndär sofistikerad tedrickare som jag pratar om! En sådan som jag aldrig kan leva upp till, med mina sliskiga fruktteer från Lipton, haha. Avundas och beundrar dig lite där.
      Men boost är verkligen magiskt gott!!

      Jag dricker alltid te ur mina termosmuggar. Ibland, om jag vill ha te som svalnar DIREKT (för det gör det ju?) så tar jag en stor kopp - helst en gigantisk en från indiska som innehåller 0,75L typ, haha. Men då sveper jag det ofta på en gång, för det hinner svalna så fort. Med termosmuggen håller det åtminstone 10 minuter... :')
      Hur snabbt dricker du te?

      Radera
    2. Haha, jag har också en sådan där enorm kopp från Indiska hemma! Jag brukar dricka upp mitt te ganska snabbt, avskyr te som är "ljummet". Överlag är jag ganska okänslig för varma drycker/soppor/etc, tycker sällan det är "för varmt" och dricker helst när det är hett!

      Varm choklad, är det något du är förtjust i? På tal om varma drycker :)

      Radera
    3. PRECIS SÅ är det för mig med. Får ofta höra att det är "sjukt" att jag kan äta den där soppan, eller hålla i den där kastrullen... Otroligt okänslig för värme är jag. Kyla däremot.. Där går det helt åt andra hållet!

      Jag gillar varm choklad, absolut! Men det är ofta så fylligt och passar inte lika bra till smörgåsar/bullar tycker jag inte, och därför blir det ofta te. Men på julmarknader eller när jag är sugen så tar jag mig gärna en kopp! Tycker du om det?

      Radera
    4. Haha, precis samma här :):) Jag brukar ofta sticka ner ett finger i pastavattnet för att känna om det börjar bli varmt, bränner mig typ aldrig!

      Tycker om det, men om jag skulle rangordna mina varma drycker skulle det nog bli 1) kaffe, 2) te, 3) glögg, 4) varm choklad. Håller med om att varm choklad (och glögg) inte passar lika bra i alla sammanhang, och dessutom föredrar jag koffeinhaltiga drycker :')

      Radera
    5. Haha, vad sjukt att vi är så lika på den fronten?? Udda nog bär jag också med mig en sånhär orimlig *stolthet* över att jag klarar av att äta och dricka och hålla i så varma grejer? Typ som att det är något att skryta om?? Haha.

      Upplever du en koffeinkick av te?? :O Jag märker aldrig någon skillnad...

      Radera
    6. Haha samma här?? Det värsta är ändå när min sambo värmer upp tevatten och värmer det till *varmt* medan jag vill ha skållhett liksom?

      Ja, men en mindre koffeinkick än av kaffe eller typ Pepsi/cola. Men jag är ganska känslig för koffein också (när jag började dricka kaffe fick jag typ panikångest-hjärtklappning och gick runt i flera månader utan att förstå sambandet, innan jag förstod att det var på grund av koffeinet...).

      Radera
    7. ÅH IGENKÄNNING 2.0! Andras varmt är typ fisljummet ju!

      haha, oj, wow! Jag som aldrig druckit kaffe riktigt har inte förstått, men har sedan aldrig känt energikickar eller koffeinkickar av varken cola/pepsi eller energidryck :O

      Radera
  7. Jag är så enig i det här med att grönt te är höigt. Helt fel. Gillar dock röda teer skarpt! Jag tycker att du har så mycket mysiga utmärkande drag och grejer för dig, och tedrickandet är ju ett av dem. Om du var tvungen att välja ett te, vad hade du valt då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, är det så? Vad gulligt ändå, att det blir lite av ett av mina kännetecken. Ett fint sådant, skulle jag vilja säga!
      Om jag var tvungen att välja ett te, då skulle jag definitivt välja Boost. Vilket hade du tagit? :)

      Radera
  8. Twinings <3 Deras hallon och granatäpplete är helt magiskt! Dricker minst två koppar om dagen. Helt rosa blir det och precis lagom sött. Annars gillar jag citron och ingefärste när halsen kliar eller värker.
    Dricker alltid mitt te varm och fort, absolut ingen mjölk eller sötning i.

    Din boost låter magiskt god, måste testa!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aaah, är det så att om man har mjölk i det så blir det lila, typ? Jag har så svårt för röda teer.. Det är liksom *något* som saknas i det!
      Ja, testa min Boost och återkom! :D

      Radera
  9. Åh te! Livets dryck! Jag började min tedrickarbana rätt sent. Min mamma är en tedrickare av rang och när jag var 17-18 bestämde jag mig för att jag måste ju lära mig gilla antingen te eller kaffe. Självklart valde jag te. Efter en period av att pina i mig det så blev det godare och godare tills jag fullkomligt älskar det!

    Jag dricker det svart (dvs utan varken mjölk eller socker) och är en alldrickare. Men är inte jätteförtjust i varken citron eller svart vinbärste. Och en gång smakade jag rökt te och det var faktiskt rent äckligt. Men annars dricker jag det mesta och gärna lösteer. Jag är kanske lat men jag sköljer bara av tekulan i vatten så alla teblad försvinner och sedan får den vara ren. Sedan kör jag dem i diskmaskinen ibland för en verklig rengöring.

    Nu har jag ju dock gått från att dricka te vid alla tillfällen till att dricka det typ en gång i veckan och bli ledsen över att det inte är så gott som det brukade. Min sambo sa häromveckan att "graviditet förändrar ju ibland smak, så du kanske inte gillar det när bebisen är ute heller". Vilken mardröm om det skulle blir så!!

    Nu är det slut på min roman. :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så gör jag också med tesilen! Men jag tycker ändå det är en pärs för ibland fastnar bladen i silen och så måste man hålla på att pilla och ha sig och det tar sån tid ändå, jämfört med att bara ha en påse som TJOFF hamnar i papperskorgen, liksom :P

      MEN FY!! Jag hoppas verkligen bebis inte gör dig till en icke-te-drickare... Men en vet ju aldrig - jag känner kvinnor som åt både apelsinskal och blomjord under sin graviditet, hehe..

      Radera
    2. Haha här äter jag inget som är konstigt från allmän synvinkel i alla fall. Däremot har jag ätit saker som jag aldrig tidigare känt sug efter som äpplen, leverpastej och nudlar.. Leverpastej gillade jag inte ens innan och gör det inte längre nu. Men några veckor där i början på graviditeten var det det enda som fungerade som pålägg. Antar kroppen behövde järn eller något. :P

      Radera
    3. Hahaha, så spännande! Ja, kroppen är så fantastisk att crave:a det den vill ha.... Jag har också perioder när jag MÅSTE ha leverpastej och/eller ägg. Då tror jag kroppen vill ha protein.

      Numera vill jag ha ost stup i kvarten. Jag tror det är att kroppen vill ha kalcium - just för att jag börjat äta magnesium-tillskott, hehe.

      Radera
  10. Vilka gedigna rutiner du har kring ditt te-drickande :) Min favorit är också svartvinbär och sen en chai sort som tyvärr inte verkar finnas i butik längre. Jag dricker oftast te om jag tar rast och nu på höst/vinter gärna på kvällen. Nu i december är dock glöggen en konkurrent så då blir det mer helgmorgnar eftersom det bara är då jag ibland äter frukost eller brunch :)
    //Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, du äter inte frukost på jobbet? Hur ser dina rutiner ut, rent vardagsmässigt? :D Så intressant!
      men annars tycker jag du har vettiga tedrickande-rutiner. Har dock aldrig kommit in i glögg-svängen, så jag kör med mitt te året runt :'D

      Radera
  11. Nej. Jag tycker det blir så tidigt med frukost på vardagarna så det är bättre för mig att invänta lunchen så att jag blir ordentligt hungrig :) När det gäller vardagar har jag extremt lite tid på mig på morgonen för att maximera sömnen, somnar oftast sent så vill sova så länge jag kan. Brunar ha runt 15 minuter på mig.
    Tror också att det blev så med frukosten sen jag blev äldre och fick välja själv. Har inte några problem med att klara mig om någon måltid skulle försvinna t.ex. är jag bara sysselsatt kan jag oftast jobba ganska många timmar innan jag påminns om att jag inte ätit.

    Glögg är ju lite speciellt. Men jag gillar det i december ett par veckor sen får jag nog. I år är det nog lite extra eftersom jag ska resa bort och inte fira jul på svenskt traditionsenligt vis.

    Gällande te-drickandet gillar jag också att ha lite mjölk i och en sukett. Hur får du i tre?
    //Em

    SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)