Lösenord

lördag, november 03, 2018

BHV vs. BUP

I torsdags hade jag en sådan skön dag på jobbet. Första patientbesöket kl. 10, och var på jobbet redan 07:15. Började dagen med att sitta och läsa lite i en av mina fåtöljer. Med Bamse som hejade på mig och var proud.


Förresten, fick av Louice en kommentar om huruvida jag inte kunde beskriva lite närmare, vad som är positivt/negativt med att jobba på Barnhälsovården, jämfört med att jobba på Barn- och Ungdomspsykiatrin.

Så jag tog mig en funderare, och sedan började jag knåpa med en lista med för- och nackdelar. Jag log för mitt inre sinne när jag såg att fördelslistan var mer än dubbelt så lång som nackdelslistan. Sedan komprimerade jag lite.

På många sätt att tjänsterna lika. Jag jobbar fortfarande för landstinget (Region Sörmland), har samma friskvårdsbidrag, samma förmåner, samma journalsystem och mailprogram, samma grundstomme, liksom. Jag har fortfarande samma möjlighet att själv boka in mina besök där jag vill ha dem, planera min tid, vilka luckor jag vill ha och om jag vill ta långlunch eller ej.


Det som är negativt med att ha bytt jobb är att:
... Jag jobbar längre ifrån Emil - inte samma möjlighet att hälsa på honom någon gång då och då, äta lunch på hans jobb, åka tillsammans till/från jobbet...

... Jag jobbar längre ifrån affärer - förr hade jag hemköp runt hörnet, men nu måste jag traska 20 minuter för att komma till ica. Lite jobbigt om en får extremsug efter något.

... Mindre fräscha lokaler - jag jobbar numera på lasarettet, i gamla sjukhuslokaler. Det är det här matta gula, lite blommiga tapeter i korridorerna, halvdan kvalitet på dörrarna... Jämför med BUP, som hade helt nybyggda lokaler i en nyrenoverad byggnad.

... Jag har mer restid - vilket är på både gott och ont. Å ena sidan är det skönt att sitta på en buss/bil i en timme varannan måndag, men å andra sidan är det skönt att vara definitivt stationerad på en plats.

... Jag har mer spretiga arbetsuppgifter - jag jobbar kliniskt med utvecklingsbedömningar, föräldrastöd, post partum-depression samt gravida nedstämda, och utöver det även konsultation och utbildningar. Det är alltså ett aningen bredare spann än på BUP (där arbetsuppgifterna var utredningar/behandling/utbildning).

... Jag "menas" ha sämre flexmöjligheter - på BUP var det helt okej att jobba övertid och sedan ta ut den ledigheten i heldagar. Det sägs vara något som vi egentligen inte skall göra här på BHV förutom i undantagsfall - ändå gör varenda kotte det och ingen har fått avslag. (Det inofficiella snacket går: "Fråga inte, ansök bara!"). Så jag vet inte riktigt?


Det som är positivt med att ha bytt jobb:
... Jag har roligare arbetsuppgifter - jag föredrar att arbeta med föräldrar och bebisar snarare än äldre barn och tonåringar. BHV är även första linjen, vilket innebär att de har en lättare problematik. Jag ger ungefär samma råd som på BUP, men när dessa familjer kommer tillbaka har de faktiskt gjort något, lyckats ta till sig råden och lyckats omsätta dem i praktiken. Det hände inte så ofta på BUP. Här känns det verkligen som att jag lyckas med nästintill varje familj.

... Jag har ingen förväntad besöksfrekvens - tycker jag mig hinna ta fem nybesök per vecka? Varsågod, då får jag det! Känner jag att jag vill sakta ned och hellre bara ta två? Jag väljer själv. Tänker jag mig att jag inte vill boka in några besök alls? Upp till mig! Ingen förväntar sig att jag skall prestera på något vis, utan respekterar att jag vet mina egna gränser och kan boka in det som jag klarar av och vill göra.

... Jag har därtill ett större kontor med finare utsikt - nog för att korridoren är sjukhus, så är mitt kontor fantastiskt! Stort, rymligt, ljus och med en makalöst fin utsikt! Jag är så trygg och trivs i mitt kontor!

... Jag arbetar på en mindre mottagning - det är en mer intim arbetsgrupp, man känner varandra bättre, alla jobbar med samma saker... Samtidigt är mottagningen mycket mindre (vi är ju bara tre på plats i Nyköping), så allt känns mer som "vårt". Får bestämma mer över hur väntrummet skall se ut, vilket fika vi vill ha, vilka rutiner vi etablerar...

... Jag får gratis måndagsfika - antingen i Eskilstuna eller här, så får vi beställa vad vi vill ha för bröd/ost/pålägg/sallad till fikat. Klockan 09:30 serveras det, och vi får gratis frukost. På BUP hade vi ett cirkulerande schema där man betalade för 40 pers (vilket kostade typ 500kr/fika) två gånger/termin.

... Jag får arbetslaptop/arbetstelefon - så när jag är på språng kan jag alltid ta med mig min dator, eller använda jobbets telefon. Jag vet att det kanske är gammal skåpmat för många erfarna, men för mig känns det som en riktigt lyxig och vuxen grej!

... Jag går på årsarbetstid - förr var jag tvungen att arbeta inom vissa bestämda tidsramar (börja mellan 7-9 och sluta mellan 15-19). Nu har jag inte det. Jag kan gå till och hem från jobbet exakt när jag vill. Alltså kan jag börja klockan 5 på morgonen om jag vill. Stämpla in på helgen om så vore fallet. Gå redan vid klockan 11 eller stanna till 16 - jag väljer!

... Sedan skall jag väl inte sticka under stol med att det också är högre lön - 'nuff said.

6 kommentarer :

  1. Åh vad spännande att läsa mer om, och härligt att höra att fördelarna är fler!
    Hur mår Emil nu när keton är helt avslutad, har ni moffat ordentligt? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, Emil mår fantastiskt! Han älskar att få äta vad han vill, och äter bra med kolhydrater nu. Gärna en godisbit på kvällen, precis som vanligt :'D Livet är bra!

      Radera
  2. Tack för ett intressant inlägg, och jag är glad över att du trivs så himla bra på ditt nya jobb. Framför allt med tanke på hur fundersam du var när du skulle byta jobb :) Har du haft någon mer gruppkonsultation förresten? Det vore intressant att höra om med tanke på att den första var lite bångstyrig. Hoppas du har haft en trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har haft en till! Den tredje är nästa vecka (det är en träff per månad). Det gick bra, men jag vidmakthåller att det är en knepig grupp. I alla fall vissa sköterskor som är SÅ svåra att styra i samtalet...!
      Kram Louice! <3

      Radera
  3. Åh vad kul att få läsa det här! Jag har skrivit ett par kommentarer det sista men de har inte kommit fram verkar det som :( så jag blev ledsen och har inte gjort något nytt försök på ett tag. Undrar dock över de här två rubrikerna, där den ena handlar om att du har årsarbetstid och den andra om att du på papperet inte kan flexa så mycket? :) Blev förvirrad! I övrigt väldigt roligt att läsa dina berättelser om Emils ketoäventyr och er stund i lägenheten! Där har ju även jag en massa minnen, mina första ordentliga Stockholmsminnen typ!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhnej :((( Jag har inte fått något! Vad synd att det blir så, det är klart att du då tappar intresset att skriva dem.

      Ja, alltså, det är knepigt! Flexa kan jag göra fastän jag har årsarbetstid - för min "förväntade" arbetstid är 8h/dag, men jag kan ta och ge från den (dvs: flexa) så länge det jämnar ut sig på ett HELT ÅR. (obs! För heldagar måste man ansöka och få digitalt godkännande av chefen).

      På BUP hade vi inte samma frihet - då hade vi "perioder" på morgonen (7-9) och kvällen 15-19) då vi var tvungna att börja/sluta, och vi kunde flexa in om ramen för det. Hänger du med eller blev det ännu knepigare att försåt,, hehe?

      ÅH JA. GLOBENLÄGGAN <3

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)