Lösenord

söndag, november 11, 2018

10K KCAL CHALLENGE

Klockan slog midnatt, och vi alla sprang in i köket för att hämta varsin burk Ben & Jerry's. Vi började med glass, te, och försökte få i oss så mycket som möjligt innan sovdags. Ju mer vi fick i oss nu, desto mindre skulle vi behöva pressa efter vi vaknat.


Efter glassen var jag ute efter något salt, så både jag, Emil, Marieke och Dirk plockade fram varsin chipspåse. Jag glömde fota, men åt 40 gram av tryffel- samt cheddarchips. Sedan tog jag en bit butterkaka.


Dirk åt upp nästan en hel påse Doritos med ranch-dipp, Emil moffade en hel bunke sourcream & onion-chips och Marieke gick in på choklad och donuts.


Emil var en riktig maskin! Vi loggade allt i en app i mobilen, och när vi somnade hade vi alla ett extremt matkoma.

Jag vaknade på morgonen vid 09 med en helt uttänjd, öm och fortfarande full mage. Vi började samtliga med att skriva upp morgonvikten samt stundande kalori-räkning. Innan frukost var jag den som låg sist (vilket jag starkt räknat med!).


Min frukost blev Start!-müsli och smörgås. Emil åt en jätteskål med chokadflingor och nutella, Marieke åt yoghurt med müsli och Dirk bacon och ägg.

Efter den frukosten låg vi andra runt 2800 kcal, och Emil hade dragit ifrån med en whopping 4000 kcal. "Fan, jag kommer ju klara det här ju!" menade han. Vi andra var i ett tillstånd mellan beundran och chock över hur bra han låg till.

Efter att ha slappat ett tag på soffan var jag och Emil tvungna att ta oss ut på en liten promenad. Slänga sopor och panta burkar, var tanken.


Vi behövde verkligen röra på oss. Magen kändes helt utspänd, och en liten promenad innan lunch var precis vad vi behövde.


Jag älskar dig, min knasboll. Vi är helt galna som gör detta.


Vid 12 var det dags att ta oss ut för lunch på stan. 


Vi skulle till stället med bäst burgare i stan: ät. Det var ett självklart val. När vi kom fram var ingen av oss direkt hungrig (förutom Dirk, men det var för att han ätit en så knapp frukost).


Burgare är bra, för det är så jäkla kaloritätt. Och precis lika gott som onyttigt.


Snart kom maten in som vi beställt. Jag och Emil tog varsin tryffelburgare med massor av ost och karamelliserad lök.


Dirk körde på en trippelburgare med sötpotatispommes och en ranch-dipp, och Marieke en burgare med friterad kyckling. 


Vi alla lyckades slutföra, men Emil kände sig lätt illamående efteråt. Marieke och jag kände också mättnaden rejält, till skillnad från Dirk som sade "jag hade lätt kunnat ta en till". För första gången sade Emil "Alltså.... Jag börjar tvivla på att jag kommer klara det här." (Tydligen bara jag som inte är totalt naiv gällande detta, men nu börjar polletten falla ned för de andra!)

När vi kom hem såg ställningen ut såhär: (jag låg inte sist!!!!!).


För trots att Dirk kan äta en hel jäkla del, så pressar han sig inte på samma sätt som vi andra. Emil, däremot, ledde med hästlängder, och kände sig efter ett toalettbesök tillbaka på banan igen.

Dags för nästa intag. Milkshake från Max!


Lyxshakes/milkshakes till samtliga samt Dirk tog en extra burgare och Emil några chili cheeses. Det var något spännande som hände när vi alla drack våra kalla milkshakes - plötsligt kändes mättnaden inte lika påtryckande, och det kändes lättare att fortsätta äta. Jag tog en skål med cheddar- och tryffelchips, och testade en ny lokal glass med smak av lussebulle som precis kommit ut i affärerna.


+ 1000 kcal bara där för min del! Marieke och Dirk smakade av lussebullsglassen (som aldrig smakat lussebulle givetvis, det svenska påhittet) och Marieke tyckte den var så vidrig att hon var tvungen att spotta ut. Själv åt jag upp burken med god aptit - den smakade precis som lussebulle (med saffran och russin)!

Vi slog oss ned för att spela ett parti Munchkin. Jag åt en ostsmörgås, lite choklad och några schtroumpfs. 


Emil försökte äta en skål med chips, men när det blev för svårt så krossade han den med handen och åt chipskrosset med sked. *endast under 10k*


Mitt under spelet fick Dirk mersmak för mer mat. Han låg nu under med flera tusen kalorier jämfört med oss andra, men nu gjorde han det som ingen annan hade magrum för - beställde pizza. En XL amerikansk panpizza med salami och massor av ost. Marieke räknade ut att hela pizzan skulle ge honom runt 4200 kcal - helt vansinnigt!


Emil påbörjade sin sista måltid med en burk Ben & Jerry's, inblandad med en 200g marabou med frukt och mandel. Det tog inte lång tid förrän han låg helt utslagen och bara ville dö.


Det var så svårt för honom, stackaren! Han försökte pressa sked för sked, men det blev allt svårare. Snart hade hela glassen smält och skålen bestod av en sörja av smält glass och chokladbitar. Emil låg runt 9700 kcal och kände sig nästan redo att kasta in handduken.


Marieke och jag växlade mellan att säga "det är klart du får ge upp om du inte orkar, Emil" till "kom igen, bara SÅ LITE KVAR. Tänk, du kan inte sluta nu när du är så jävla nära!". Vi tittade på 10k kcal-challenges på youtube, och när personen på tv:n mådde illa ropade Emil mot skärmen "jag vet precis hur du känner!!!" medan vi andra runt om satt och asgarvade.

Dirk klarade inte av de två sista bitarna av pizzan, men lyckades pressa en sista burk Ben & Jerry's - och helt plötsligt hade han klarat sig över 10.000-sträcket. Han som var en underdog igenom nästan hela utmaningen, men som nu tog igen sig med pizza för 3000 kcal och en burk glass.


Emil låg fortfarande utslagen och kunde knappt röra sig. När Dirk klarade det så fick Emil också förnyad energi. Han insåg att han inte hade en chans att klara av att äta glass-sörjan, så han gjorde sig en ostsmörgås med skinka och tuggade varje bit i flera minuter.

23:15 hade han lyckats pressa i sig sin sista smörgås.


Snacka om att han kände sig nöjd!


Och jag menar... Det här trodde jag ALDRIG. På riktigt, ALDRIG. När vi tidigare pratat om detta, och alla runt mig har suttit och sagt "alltså, det där är ju inte svårt" och ingen har trott mig när jag påstår motsaten. Men han klarade det (även fast han visst medger att det var jävligt svårt).


10.002 kcal landade Emil på, och som förväntat på klarade jag sämst. (jag skyller på att jag även väger minst).  


Vi kände oss inte i toppform när vi vägde oss (men hade gått upp förvånansvärt lite!). Magarna var utspända, vi ville inte ens se synen av mat och vissa av oss hade svårt att ta djupa andetag. Men nu hade vi gjort det (och vissa av oss till och med klarat det!). Vilket jag aldrig hade trott. Jag hade aldrig trott att någon av oss skulle lyckas.

Vi gick och lade oss, helt slutkörda efter den otroliga dagen. Detta var något vi inte skulle glömma i första taget. Nästa dag, redan på förmiddagen, skulle Marieke och Dirk flyga hem till Nederländerna igen.

18 kommentarer :

  1. Bra jobbat allihop! Inte dåligt! Låter också som en väldigt rolig upplevelse att ha i minnet, och det är väl kanske det finaste med sådana påhitt :) gillar strategin med hamburgarna också, tror att det var ett bra val.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja, hamburgarna var dock något av det svåraste (allt bröd + sås och pommes = MÄTTANDE). Men också jädrigt gott! och det är väl det som dessa utmaningar handlar om, också? ;) Precis som du säger är jag SÅ stolt över Emil, och detta var verkligen minnesvärt!

      Radera
  2. HAHA åh hjälp!! Ni är bra tokiga, haha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jodu! Det kan jag hålla med om! ;*

      Radera
  3. Riktigt galet att grabbarna fixade det! Får ont i magen bara jag tänker på hur mätta ni måste varit ;) Vad var det som var jobbigast?

    Tänkte också på hur det kändes speciellt för dig som haft en ätstörning, blev den någonstans påmind eller känner du att du kan hålla distansen såpass att det inte skulle påverka dig när det är fokus på kalorier, vikt osv? Känner du dig helt fri från ätstörda tankat och känslor? Du behöver inte svara såklart :*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh. Jobbigaste var... Definitivt efter burgarna. Man blev så jäääädra mätt av allt bröd + sås + pommes. Men också något av det godaste. Milkshaken var lättast att få ned, och efter det mådde jag ju typ bra igen?!?

      Den här utmaningen visar också hur långt jag tagit mig gällande ätstörningen. Kändes så otroligt befriande att få göra detta och faktiskt inte vara orolig!!!! däremot hade jag definitivt tjockiskänslor (men vem fan har inte det när man ätit 6000 kcal+?), men jag hade aldrig liksom ångest i den benämningen som när jag var ätstörd. Jag känner mig rent generellt inte helt frisk, absolut inte. Ångest och tankar kan blossa upp titt som tätt, men så länge jag kan göra sådanahär saker, och egentligen mest leva så som jag vill, utan att oroa mig för vikt och kalorier.. Då är jag glad att jag lyckats!! För det är fan ett drägligt (+++) liv jag lever :D

      Hur är det för dig? Hur hade en sådanhär utmaning varit?

      Radera
    2. Ja jag tycker det är så coolt att du ens antog utmaningen! :D intressant svar, tack! :*

      Jag hade faktiskt inte fixat en sådan utmaning som det är idag. Jag tycker det är så hiiimla svårt ibland att skilja på gamla ätstörda tankar jämfört med depressionen och ångesten som jag har idag. Jag är frisk på papper ifrån ätstörningen och mådde bra i flera år fram tills jag blev sjukskriven för ett år sedan och aptiten påverkades och gamla vanor smög sig fram. Men jag försöker ha en distans till den minskade aptiten som gör det svårare att "bara äta" och fokusera på annat som är jobbigt just nu.

      Radera
    3. Åh, jag förstår fullt och fast. Det är ju något som är så ihopklistrat med psyket sådär, att hjärnan går tillbaka till gamla strategier så fort något blir tufft.... Va stark du är som kämpar på <3

      Radera
  4. Men HJÄLP. Jag mår lite dåligt bara av att läsa det här, haha. Är ni inte rädda att förstöra allt det goda, alltså att ni inte kan äta snacks på ett tag för att ni bara tänker på det här??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså när man åt det, och särskilt i slutet av dagen, så tänkte man "men fy, jag kommer inte vilja ha godis på xxxx antal år"... Men konstigt nog så var Emil sötsugen redan dagen därpå, och åt choklad (det som nästan bräckte honom timmarna innan, haha). Men själv var jag inte sötsugen, men konstigt nog SMÅHUNGRIG HELA DAGEN på söndagen. Det tog liksom inte slut? Gissar på uttänjd magsäck!

      Men jag var lite rädd att förstöra vissa godsaker, varpå jag inte åt av mitt allra godaste i slutet av dagen (dvs Emil fick inte baka sina kakor + att jag bara åt Ben & Jerry's det första jag gjorde). Men... Äsch, det verkar ju inte ha blivit fallet ändå, haha :P Emil ville redan äta pizza igårkväll också...

      Radera
  5. Vilket spännande inlägg. Det lät verkligen tufft att få i sig så många kcal på en dag. Bra jobbat! Här är det tvärtemot. Min man har börjat testa 5:2 dieten och ska äta max 600 kcal två dagar i veckan under november. Så det blir mycket kaloriräkning. Vad var det för app du pratar om i inlägget? Ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja, det är en lite motsats! Hur går det med dieten, då? Mår han bättre av det?
      Appen heter MyFitnessPal, som jag gissar är den mest kända på marknaden? Så smidigt att bara kunna skanna ean-koderna på paketet och få upp rätt kcal!

      Radera
    2. Han har bara kört tre kalorifattiga dagar ännu så jag tror inte han märkt än om han mår bättre. Han vill försöka gå ner i vikt (eller snarare jag vill det i hopp om att han ska sluta snarka). Tack för tipset om appen.

      Radera
  6. Älskar att du dokumenterade dagen! Och står fast vid att ni är galna. Förstår inte hur ni pallade för jag blev illamående bara av att läsa om det.. haha. Att äta för mycket sötsaker har vi ju alla gjort som barn innan man lärde sig den hårda vägen vad konsekvenserna kan bli. Men jag är kanske för lite av en tävlingsmänniska för en sån här utmaning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, jo, antagligen. Men det var ändå rätt kul! (säger jag såhär i efterhand när jag glömt bort det allra jobbigaste)

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)