Lösenord

lördag, juni 23, 2018

Alla blir råfulla i Ålberga på midsommar

Nu ska ni få höra om mitt högst otippade, helgalna, fartfyllda och halvdräggiga midsommarfirande. Midsommar hade länge varit oplanerat för mig och Emil, som på sista tiden blivit rätt less på att försöka dra ihop vårt kompisgäng (och därmed planera, hosta, medla, betala, diska och städa efteråt) och blev därför glatt överraskade när vi huxflux fick en random inbjudan till ett stort midsommarfirande mitt ute på landet, i ingenstans. Jag säger ingenstans för att jag vet att ni ändå inte vet var det ligger. Ålberga. Visst hade jag rätt?

Det var Emils gamla grundskolekamrater (som inte träffats på flera år), som ville bjuda in runt 30 pers på midsommarmat, grillning, snaps med efterföljande visor, lekar och poolbad. Vi tackade glatt ja - tacksamma att inte behöva dra i trådarna för något och bara kunde åka och ha kul. Att jag dessutom inte kände en kotte 90% var ännu bättre, eftersom jag då kunde vara lite anonym.


Vid 15-tiden var vi där - Andreas och Marcus hade åkt i Andreas föräldrars husbil, Fredde kom i sin Hyundai och jag och Emil hade bäddat upp i hela baksätet i vår bil med madrass, täcken och kuddar för att sova i bilen när natten föll på.

Men först slog vi oss ned, alla tog varsin alkoholhaltig dryck (och pepsi max!) och började kika i snapsvise-häftet.


Resterande var massor av random folk som var riktigt glada att se Emil ("Hjerpen! Fan vad kul, Hjerpen!" ropade de - Emil heter Hjerp i efternamn). Och Emil riktigt lyste upp. Och så var det en hel del som ingen av oss kände alls. Det var så många att alla var runt i olika hörn - vissa inne i den stora villan, andra badade i poolen, andra rökte vid rökplatsen, vissa satt och snackade vid bordet, andra förberedde midsommarmiddagen, några minglade runt.


VId 17-tiden drogs grillarna igång och jag och Emil grillade hamburgare till middag. Runt om oss ordnades det med köttbitar, halloumi, grillspett och ribs.


Midsommarmat plockades fram i form av tusen olika sorters sillar, gräddfil, kokt dillpotatis, köttbullar, gravad lax och kokt ägg. Värden Oscar "Schkinny" stod upp och höll tal innan alla högg in på maten.


Så höggs det in, och moffande blandades med skålande, skrattande, ropandes över bordet, och så de eviga snapsvisorna. Vi hade ett fullskaligt häfte fulla med olika visor, och mest populär var "Lambo".


Under visan ställer sig utnämnd person, klunkar ur sin alkoholhaltiga dryck och håller sedan glaset över huvudet så att resterande droppar agerar minidusch över håret. Mycket uppskattat av samtliga som inte var utvald i den stunden.

Någonstans här började Emil och Fredde tävla i armkrok, vi skrek-sjöng till musiken, maten skickades runt ett tredje varv och jag fick mycket gos i pojkvänsformat. Fick till och med låna hans tjocktröja när det blev kallt.


Sedan så satte lekarna igång! Fyra lag, fem grenar. Allt från shots på tid till svepa en öl, norsk julafton, pennan i flaskan, slå spik i bräda, träffa flaska med tennisboll i strumpbyxor på huvudet, äggrace och gud vet vad. Schkinny och Zeijlon var lekarrangörerna.


Efter tävlingarna gled folk runt (som en gör på fest), minglade, puttade i varandra i poolen, blev allt mer fulla och dräggiga, skrek-sjöng, somnade av i ett hörn, käkade chips och ostbågar, spelade fotboll, svepte cider och snaps, sjöng snapsvisor och bara satt och snickesnackade.

När alkoholmätaren kom fram som ett partytrick så var det i princip alla utom jag som fick in på ett värde över en promille (visaren säger då "high") och jag som hade en promillehalt på 0.00. Såklart.


Vid midnatt var många så redlösa att de inte kunde hålla röd tråd, Emil var avslappnad som aldrig förr och gled runt och snackade med massor och jag satt mest och lyssnade roat på de högst osammanhängande samtal som bedrevs runt omkring mig. Sedan gick jag och lade mig i bilen, och Emil kröp ned bredvid mig bara en timme senare.

Till en början låg jag och huttrade med två täcken och filt så pass att nästippen var iskall, men vid 4-tiden vaknade jag av att bilen var alldeles varm och kvav och bilrutorna immade av vår varma andning. Jag smög upp, borstade tänderna och plockade i ordning våra saker medan Emil vaknade.


Ute var det helt sommarmorgonmagiskt. (Är det ett ord? Det borde vara det).


Sedan bilade jag och Emil hemåt, köpte med oss McDonald's-frukost på vägen och lämnade sedan av allt hemma. Vi somnade en timme i vår egna, sköna säng och nu...

... Nu ni! Nu ska jag och Emil strax upp till Stockholm och hämta ett rekommenderat brev på posten, äta indisk mat, träffa syrran med sällskap och sedan åka till Mariefred över en natt. Ska bli supermysigt! Dessutom har jag köpt bakisfrukost i form av varma kanelbullar och crunchy müsli till Emil. (Fast egentligen mest till mig själv).


4 kommentarer :

 1. assååå har kommenterat på flera inlägg men verkar inte ha gått fram, har kommenterat från mobilen och något har strulat :((
  I alla fall: glad midsommar!!! Verkar ju som en ashärlig dag och kväll! Nyfiken på hur du blir i den typen av sällskap - minglar du mycket? Håller dig till några få? Pratar med de du inte känner eller de som du redan känner? Obekväm eller pirrig? Hehe, tycker det är spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va??? NEJ. Varför är det så?!?! :'(((((

   tack, vad fint!! Jag är liksom.. åh, det är så olika. Ibland är jag supersocial och kan mingla och snacka med alla, men ibland är jag liksom lite för trött och liksom inte "orkar" anstränga mig. Då är jag lite mer low key. Men jag KAN alltid om jag vill, jag måste vara ha motivationen :))) Denna gång satt jag mest i Emils knä, pratade med "vårt" gäng. Men jag hade nog lika gärna kunnat mingla runt med de andra. Jag tycker sådant är rätt kul!

   Hur är du??

   Radera
 2. Kul med spontana upptåg på midsommar! Blir du aldeig trött på all fylla omkring dig? Kunde jag tycka var jobbigt ibland när man ensam var den som hade kollen.. kan fortfarande bli störd på att folk provoceras av att man vill välja bort alkohol emellanåt. Har du stött på något sådant eller är du förskonad?
  //Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, mjo, ibland kan jag ju bli det, men oftast (och det har jag märkt med åren), så blir jag mer och mer tolerant för att andra dricker. Tycker liksom det är roligt och blir mer bekväm med det nu när jag varit med ett par varv. Men här på festen gav INGEN en blick eller kommentar för att man valde att inte dricka, och de anpassade till och med lekarna så att det som var alkohol i blev alkoholfritt så att alla kunde vara med. Superskön stämning på festen, även om vissa blev redlösa. Då var det bara att gå och lägga sig, hehe :)

   Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)