Lösenord

torsdag, april 12, 2018

Dissocierat godismonster

I tisdags hade jag en riktigt dålig dag.

Ni vet, en sådan där dag som bara håller en energilös från morgon till kväll. Jag gick till jobbet, klampade in med tunga, sega steg. Kände mig direkt frånvarande i allt mitt arbete. Dissocierad, typ. Orolig. Tänkte ständigt på annat.

Tack och lov hade jag enbart två besök denna dag - ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen, och både med min nya kollega och PTP-psykolog Johanna. Det faktum att det första var ett knepigt besök med tolk över telefon gjorde det inte lättare, precis. Allt jag sade var ett försök till förenkling (för båd tolk och patient), och alla förenklingar lät bara obegripliga, otillräckliga och rent utsagt skitdåliga. Jag menar, tänk er själva att försöka beskriva autism med en mening. Helt hopplöst.

Jag fann mig själv sitta och stirra på högtalartelefonen, zona ur och tänka "jag vill vara var som helst just nu men inte här. fy fan vad dåligt det här går. tamigborttamigborttamigbort". 

På något vänster överlevde jag även det, och när besöket var klart skrev jag till Emil. "Jag behöver en kram". Sedan gick jag den 5 minuters långa biten, över bilvägen och in på hans jobb, gav honom en stor kram och fick genast lite mer kraft.

När jag kom hem ville jag inget annat än att slänga mig i soffan med täcke, en kopp varmt te och godis.

Alltid när jag är nere vill jag äta antingen smörgåsar eller godis till middag.


Så det gjorde jag. Lösgodis och en chokladkanin och en salig blandning av ostbågar, grillchips och sourcream&onion. För att de bästa chipsen är de som äts med choklad. Dagen efter kände jag lite mer i fas. Jag vill mena att det är godisets förtjänst.

Vad har ni för tips när ni känner er låga?

16 kommentarer :

 1. Alltså njut. Sådär kan en inte göra när man har en 1,5 och en 4,5åring hemma... Då måste det liksom serveras middag och på hyfsat regelbundna tider.
  Ibland vill jag verkligen äta godis till middag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uff, jag kan tänka mig det..! Därför jag passar på när jag kan..!
   Men nog kan du allt smyga i dig lite när pojkarna gått till sängs? :*

   Radera
  2. Allt för ofta :D

   Radera
 2. Håller med dig, choklad är mitt knep för det mesta; hunger, trötthet, grinighet men mest för att fira. Stress hanterar jag med träning och å-vad-det-är-synd-om-mig-mode hanterar jag med att krypa ner i sängen och ligga i min sambos famn och gråta, inte nödvändigtvis samtidigt.

  Tror starkt på att "bryta ihop och gå vidare"!

  Hoppas du mår bättre snart! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt med dig på de noterna, faktiskt. Få saker som känns så bra som att få "släppa allt" och storgrina en timme eller två, för att sedan orka sig upp igen <3

   Radera
 3. Just när jag läser detta vill man ju bara hoppa på första bästa tåg till dig och ge dig en stooooor kram! Tur Emil gav dig det och att du kände dig lite bättre sen. <3 Det är helt okej att känna som du gör, man kan ju faktiskt inte vara på topp alltid. Men jag tycker du är så himla stark som ändå tog dig igenom det trots att det inte kändes bra. Heja dig!! :*

  Alltså JAAAAAA godis/choklad+chips= livet! Så satans god kombo!

  När jag känner mig låg så tillåter jag mig att må så satans dåligt som det bara går en stund. Sen skriver av mig i anteckningar på mobilen som jag sen raderar när det känns lite bättre. På senaste har jag börjat rita det jag känner just då. Det kan bli intressant ska jag säga haha. Annars vet jag inte hur jag hade hanterat en dag på jobbet när man känner redan på morgonen att inget stämmer. När man är hemma och sjukskriven så är det tyvärr så himla lätt att "fly" verkligheten. Hoppas att du känner dig lite bättre <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. HJÄRTEGULL!!! :') <3333
   Ger du alla dessa underbara fina råd till dig själv, som du ger till mig nu?? <3

   Wow... Rita... Om jag inte vore så dålig på det hade jag älskat det. Vågar du spara teckningarna sedan, eller vad gör du med dem?

   Radera
  2. Ja jag skrev utifrån vad jag gör i dagens läge när det är sådär extra jobbigt. Gråter, skriver, gräver ner mig och sedan brukar det kännas lite bättre. Åtminstone nästan alltid <3

   Förr så slängde jag alltid allt jag ritade. Men idag så sparar jag det och har faktiskt tillochmed tagit med mig teckningar som känns extra viktiga för mig till min kurator och visat. Ibland är det så mycket lättare att visa än att berätta hur man känner. <3

   Radera
  3. Åh... Wow. Vad starkt ändå. Jag gillar tanken väldigt mycket. Och vad fint att du gör så mycket för att ta hand om dig själv och kunna förmedla det <3

   Radera
 4. Åhh, vad jobbigt det är när man känner att man har en dålig dag och inte kan ta sig ur det utan bara loopar sig nedåt. Bu. Förstår dock att det inte var det lättaste samtalet att ha när du inte kände dig på topp? (Inte lätt alls, men desto svårare då). Skönt att det är bättre nu!

  Angående din fråga så beror det på :O Har så många olika typer av "låg" och flera sätt att hantera det. Men om jag har en allmänt dålig dag (inte ledsen eller väldigt ångestfylld eller liknande) så försöker jag antingen vända det genom att träffa människor/lyssna på peppig musik/klä mig snyggt & göra mig fin så jag får en boost, eller grotta ner mig i det typ ställa in allt och se på hjärndöda serier/skriva/äta glass

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack My!! <3 Ja, det känns så mycket bättre nu. Humöret går verkligen i vågor.
   Spännande hur du har två "ingångar".. Vad är det som gör att du använder det nedgrottande alternativet istället för att försöka boosta upp dig?

   Radera
 5. Tråkigt tips kanske, men för min del funkar träning nästan jämt när jag känner mig låg/ledsen/arg/frustrerad. Det svåra är väl att faktiskt gå och träna om man är riktigt nere, men när det väl är gjort upplever jag att det hjälper i alla fall. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo.. Det låter klokt. Men som du säger hade jag nog haft jädrigt svårt med det.. Men nästa gång skall jag försöka om tillfälle ges! (dvs om det inte är mitt i natten).

   Radera
 6. Brukar tänka att det dåliga modet är som en stor våg och att den kommer gå över. Tycker att jag mår bättre av att umgås med min familj eller pojkvän, ta ett varmt bad, dricka te eller sova tidigt <3 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh. Gillar dina tips. Blir ju lite glad bara av att läsa om dem :')

   Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)