Lösenord

fredag, februari 02, 2018

En vardagslista

Tjolahopp! När jag var ute och cruisade interwebben, så fann jag denna lista hos en Sara. Blev genast inspirerad att fylla i den, i brist på annat roligt bloggmaterial + tillfället att tänka och känna efter lite själv. Listan handlar om vardag.

Något jag värderar högt i min vardag:
Vårt bo. Jag älskar att arbeta, men det är något så lyckobubblande med att varje dag få komma hem till mitt och Emils hem. Jag älskar vårt bo så mycket. Det känns så tryggt, fint, varmt och kärleksfullt.


Att komma hem, ha lagat och ätit middag, och sedan slå sig ned i soffan i vardagsrummet och slötitta på en serie. Speciellt med Emil vid min sida, som antingen lutar huvudet i mitt knä eller jag mot hans axel, eller att vi bara håller handen. Det är livskvalitet för mig. Att få det varje kväll är en ynnest.

Det här äter jag till frukost:
Oftast en banan, eller ett äpple vid 8-tiden + två koppar te utspridda över förmiddagen.

När går jag och lägger mig:
Ambitionen: 22.00
På riktigt: 22.45


Här borde jag verkligen ta och skärpa mig. Försöker verkligen lägga mig i tid, men de senaste dagarna har jag inte somnat förrän efter 22:30-23:00, vilket gör att jag hamnar i min onda sömncykel som gör det toksvårt att vakna. Uff.

Förresten! Blev helt hyper av Ebbas tips om appen Sleep Time. Laddade ned den direkt och tänkte prova inatt - men vad händer inte, om min mobil slutar ladda och är helt död på morgonen?! Åh nej. Jag orkar inte köpa en ny mobil...

Saker som står på min tråkiga vardagliga to-do just nu och som jag aldrig gör:
- Fixa i ordning i hobbyrummet.
- Åka till IKEA och lämna tillbaka varor.
- Plocka ned den där lampan i köket som jag avskyr.
- Foga runt tapeten i köket.

(Okej detta visar sig vara saker som jag inte kan, men som Emil sagt att han skall göra MEN ALDRIG TAR SIG FÖR. Alla mina egna to-do-grejer gör jag ju på en gång....... faktiskt.)

Det här äter jag till lunch:
Oftast äter jag majskakor, antingen naturella men helst med massor av smör (ALL CRED till Emma!), eller en knäckemacka. Eller en frukt.


Något jag vill få in i min vardag:
Jag skulle vilja ha mer kvalitetsfika. Då inte vanligt arbetsfika (som vi har på jobbet), utan lyxfika ute på café tillsammans med Emil eller en vän. Så som jag brukade göra 3-4 gånger per vecka för ett par år sedan.


Sedan skulle jag vilja lägga mer tid på att lyssna på poddar, läsa skönlitterära verk, gå på promenad (fast det får nog bli när det blir lite varmare ute)... Och ringa/skriva och prata med mina närstående.

Något jag vill få ut ur min vardag:
En olustiga obefogade stress jag känner direkt när jag kommer hem från jobbet och inte kan slappna av. Jag kastar mig direkt in i att diska upp/plocka undan tvätt/förbereda mat innan jag knappt fått av mig ytterkläderna, och hinner inte alls varva ned och "landa" i kvällen. Jag är jättedålig på det. Måste lära mig. Hur gör ni?

När jag går upp:
Klockan 06 går klockradion igång och jag får höra Roger, Laila och Lotta i Rix Morron Zoo. Helt okej faktiskt. Vi har en sån här klocka som lyser upp rummet stegvis i en halvtimme innan radion slås på, och trots att jag inte vaknar innan så är det skönt att vakna i ett LJUST rum.

Jag går till jobbet:
Nu på vintern åker jag och Emil bil till jobbet, och då Emil jobbar 07 så åker vi senast 06:50 (det tar bara 5 minuter med bilen, tehe). Men vi HAR ambitionen att börja gå när det blir varmare, och således gå hemifrån vid 06:15-ish.


Jag kommer hem från jobbet:
Brukar klocka ut lite efter 16, när jag vet att Emil slutat. Ibland jobbar jag över lite, och vissa dagar går jag hem tidigare (runt kl. 15). Men det betyder ju ändå bara att jag får vänta på Emil på hans jobb till 16, så....

I alla fall brukar vi antingen träna vid 16:30-17:30 (mån+ons+sön), eller så åker vi och handlar (tjoho!) eller bara åker hem direkt och gosar.

En vanlig vardagsmiddag:
Min absoluta favoritmiddag genom tiderna (hör och häpna!), är smörgåsar. Älskar älskar smörgåsar. Helst av allt mitt eget, hembakta surdegsbröd med fänkål och anis, med smältande smör, ost, skinka, gurka och en kvist basilika på. Mums! (tack och lov är Emil lika frälst som jag och äter gärna smörgåsar 1-2 gånger i veckan).


Andra återkommande rätter är hemgjorda hamburgare, hemgjord pizza, spaghetti & köttfärssås, raclette, falukorv med mos, pannbiff med potatis och brunsås.

Vad jag gör på vardagskvällar:
Förutom att laga maten, städa undan (Emil diskar oftast iom att jag lagar mat), packa resterna i matlådor till Emil, plocka upp saker som ligger slängda, kastar av mig BH:n och jeansen, tänder värmeljus, brygger en (eller två) koppar te, förbereder lite vaniljyoghurt med frysta hallon...


Och såklart: Ser på serier i soffan om kvällarna. Älskar älskar älskar. Det är verkligen min sorts återhämtning. Vanligtvis ligger Emil bredvid och spelar pokémon på sitt 3DS eller på sin mobil, och jag scrollar facebook/instagram/snapchat medan jag strökollar.

Har jag söndagsångest:
Faktiskt inte. Söndagar har alltid varit en så oladdad dag för mig, i och med att den genom mitt tidiga vuxenliv varit min enda lediga dag. Jag njuter av söndagar. Plus att jag gillar mitt arbete så mycket, så jag har aldrig tänker på måndagar med en rutinartat missnöjd grimas.

19 kommentarer :

  1. Ah, är EXAKT likadan gällande en massa fix så fort man har kommit hem om dagarna. Kan liksom stå i full mundering med jacka/halsduk/handskar och plocka ur diskmaskinen?!? Så orimligt.

    Och: MAJSKAKOR med en massa smör??? Känner att jag måste få ta åt mig äran åtminstone liiitegrann? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ALL cred till dig, Emma! Speciellt ost-smaken, alltså.. ÅH! Du har förbättrat min vardag något ENORMT! <3

      HAHA, vi har samma problem?! Varför skärper vi oss vara inte och TAGGAR NER?

      Radera
    2. Haha, åhh, känns fint att kunna förbättra din vardag! :D

      Nej, jag vet... SKÄRPNING NU!!!

      Radera
  2. Okej nu ska vi se här så allt blir i rätt ordning så jag inte babblar i gåtor. Till att börja med - är det hemnes sängbord ni har? Såfall har vi likadana där med fast olika färger hehe.

    Huur fixar du en hel arbetsdag med typ frukt, majskakor och te? När jag jobbar så blir jag hungrig redan vid 9 fastän jag ätit frukost hemma haha.

    Jag känner igen det där med att komma hem och sätta igång med saker direkt innan man kan värva ner. Underligt hur det alltiid finns något att plocka med hemma ;) behöver med tips på hur man ska varva ner och inte gå rundor i läggan. Man kanske ska tejpa fast sig själv i soffan en timme minst varje dag.. tejp är iofs äckligt så jag kör nog med buntband istället..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt! Hemnes, vitt. Älskar det, så fint och enkelt!

      Och jadu.. Jag kan inte äta ordentlig lunch för att 1) jag är inte tillräckligt hungrig och 2) jag blir bara slö och matkom-ig av att äta lunch, enligt erfarenhet. Passar mig mycket bättre att småäta mig genom dagarna och äta massor väl hemma sen :D

      Hhaha, tejp i soffan vore rätt trevligt. Men vem hade då ordnat allt hemma?!

      Radera
  3. Haha jag gör precis likadant när jag kommer hem. Trots att jag behöver gå på toaletten, har alla ytterkläder på, en jamande katt, etc, så börjar jag tömma diskmaskin, packa upp väska, etc, innan jag ens kommer fram till att jag behöver klä på mig och lyssna på mina behov ;) Men steg 1 i beteendeförändring är väl att bli medveten om sin "ovana" och sedan tänka ut ett alternativt beteende och sedan jobba på det med tankar och känslor, eller vad säger du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahahaha, så lustigt att vi har det likadant där! Ja... Men medvetenheten måste också följa en beteendemässig förändring. Hoppas den delen kommer till mig snart med ;)

      Radera
  4. Kanske är meditation något för dig för att varva ner? Jag använder appen Calm för att jag har svårt att somna och den funkar för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, önskar att jag var en sådan som klarade av det.. Blir bara så stressad av meditation och det blir snarare kontraproduktivt :(

      Radera
  5. Känns igen det där med att inte kunna slappna av direkt när man kommer hem...finns alltid så mycket att fixa med... Hur "överlever" du utan lunch?? Äter du inte tillsammans med dina kollegor? Jag tycker liksom att lunchen är en härlig avkoppling från ett nnars roligt arbete.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja, allt vill man ju typ "bli klar med" direkt när man kommer hem, så man kan slappna av sen..

      Haha, jag äter inte lunch med kollegorna. Jag är mest på mitt kontor, kommer ut till fikat och tar några koppar te och småpratar. Men annars småäter jag mig genom dagen, och får min beskärda del i fikarummet trots allt, haha :D

      Radera
  6. Du får gärna utveckla det där med din sömncykel och när du somnar, hur vet du när det är bäst för dig att somna?:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Egentligen vet jag ju inte det - det är nog det som är problemet. Jag märker bara när det INTE fungerar, eftersom jag då knappt kommer ur sängen pga mitt i en djupdröm.. :O Och eftersom det då varit runt 22.30-23 som jag somnat när jag inte kommit upp på morgonen, så gissar jag att det är den onda tidsintervallen..

      Radera
  7. Så mysig lista att läsa!!!!

    SvaraRadera
  8. Gillar när du gör såna här listor! Så intressant att höra hur andras vardag ser ut :) Men Hallåå första jag slås av: hur klarar du dig på så lite mat kvinna?! Själv är jag vrålhungrig både morgon, lunch och kväll på vardagar. Måste oftast fylla på med frukt däremellan också! :O Men är aldrig så hungrig på helger av någon anledning?! Mackor till middag är för övrigt det bästa som finns!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Älskar när det träffar rätt!

      Klarar och klarar, jag är liksom inte i behov av mer och mår snarare sämre av att äta lagade mål om dagen. Blir så slö och seg i kroppen, det är inte alls min melodi. Äter mer igen mig på kvällarna istället. Men jag äter redigt med frukt under arbetsdagarna för att hålla energin vid liv!

      Jag äter desto mer på helgerna. Lustigt hur vi har det så omvänt!

      Radera
  9. Borde helt klart försöka ställa om! Blir nämligen också helt matkomig efter lunchen och presterar sämre då typ? Men det är så svååårt.. vi har dessutom sjukt stark lunchkultur på jobbet så man skulle bli sedd som en galning om man inte hängde med ut och käkade :(( Sicket dilemma haha..

    SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)