Lösenord

måndag, januari 29, 2018

Heldag i sängen och hemgjord kakdegsglass

Nu har det ekat tomt här ett tag. Det har berott på många anledningar - dels att bloggen känns lite trött och inspirationen inte är där den alltid varit, plus att jag har varit "sjuk" och njutit av ledigheten som kommer med en spontan sjukskrivning.

Både i torsdags och i fredags skolkade Emil från jobbet, då han ville undvika en nalkande "kick-off" med sitt jobb som han skrivit upp sig på. När han fick reda på att det var på ett vinterhotell med utomhusaktiviteter inbokat, så fick han kalla fötter (hihi, pun intended) och valde att vara hemma istället. Så frågade han mig så snällt om inte jag kunde vara *sjuk* på fredagen med honom.

Det kunde jag, som tur var, och fredagen tillbringades HELA DAGEN I SÄNGEN med hela första säsongen av Dexter
(som Emil inte sett?!?!)... *dun dun dun*.. Försök till hemgjord cookie-dough-glass!

Vi satte igång enligt recept och motivation, och jag kokade gräddbasen. Tjock grädde med mjölk och äkta (tokdyr!) vaniljstång från Madagaskar.



 Emil knådade fram sin fantastiska kakdeg, och öste i chokladknappar av vit- och mjölkchoklad. Dem delade vi upp i små bollar (säg dubbelt så stora som dessa i originalets Cookie Dough-glass) och ploppade ned i våra rengjorda glassburkar.


(Som tur var blev det massa god kakdeg över som vi kunde smaska på medan glassen var inne i frysen).



Efter sex timmar och lite omrörande i glassen kom den ut ur frysen, och snacka om att det såg bra ut! 


Alldeles vit-gul och krämig, med stora bitar kakdeg inuti. 

Synd bara att glassen hade en eftersmak av ägg. En himla massa ägg. Ju mer man åt, desto mer äggröra med kakdeg kändes det som att det var. Äggröra med vanilj. Krämig, slät äggröra med vanilj. Hur kunde det bli såhär?

Tack och lov var den för det mesta ätbar ändå, så jag fick i mig nästan halva och alla smaskiga kakbitar i den. För det är ju faktiskt det godaste!

Och nu hörni... Har ni varit med om något liknande? Har ni gjort hemgjord glass förr? Vad är hemligheten?
Jag och Emil är fast beslutna att lyckas med nästa försök!


11 kommentarer :

  1. Synd att inte glassen blev riktigt som ni tänkt er. Jag har gjort egen glass och jag tycker att det bli gott. Numera brukar jag köpa vaniljglass. Sedan gör jag chokladbolldeg och delar i små delar och blandar ner i den lite tinade glassen tillsammans med riven choklad och aningen mängd med smulad snabbkaffe. I love it! Hoppas ni lyckas hitta helt rätt i er glasstillverkning nästa gång så det inte smakar så mycket ägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh! Men när du gjort egen, använder du verkligen 6 äggulor? Och det smakar inte ägg? Fenomenalt..!

      Men ditt sätt du gör nu är ju onekligen smidigare, och lättare ;)

      Radera
    2. Nej, inte 6 äggulor för mig. I mitt recept använde jag 3 dl grädde, 2 ägg, ½ dl socker, ½ tsk vaniljpulver.

      Radera
  2. Coolt med egengjord glass! Inte testat mig på det.. är mer ett fan av kladdkaka :)
    //Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, men.. Kladdkaka MED glass?? ;) Eller varför inte glass med kladdkaksbitar i! Låter storslaget!

      Radera
    2. Haha nä. Till kladdkakan ska det vara grädde och frysta hallon :) Glass äter jag som den är!
      //Em

      Radera
  3. jag har gjort, och jag tror det är jätteviktigt att verkligen vispa äggulorna och sockret så att det blir typ vitt och superluftigt, men det kanske ni gjorde? vilket recept utgick ni från?

    SvaraRadera
  4. Wow så ambitiöst ändå!! Det närmsta jag kommit egengjord glass är fryst banan mixat med kakao, hehe. Återkom gärna när du klurat ut hur man gör!!

    SvaraRadera
  5. När jag var liten minns jag att vi hade en glassmaskin och gjorde egen glass. Men det var pappa som agerade expert så jag minns inte ingredienserna. Fast gott blev det! Och jag minns inte att det smakade ägg... Koagulerade äggen? Lycka till vid nästa försök!! :D

    SvaraRadera
  6. Jag har gjort egen glass i glassmaskin (en gång sedan jag fick den för 2 år sedan, borde verkligen använda den igen!). Minns inte vilket recept jag hade men gott blev det! Dock gjorde jag jordgubbsglass, så det kan ju ha dolt äggsmaken bättre än vanilj.

    SvaraRadera
  7. Emelie, har ni inte glassmaskin är det tyvärr svårt att få fram en perfekt konsistens på glassen och äggen vet jag inte, bytte ni ut någon av de smaksättningar som var i originalreceptet så kanske det kan bero på det.
    MEN, det finns jättegod glass att göra med krämig konsistens, UTAN glassmaskin och UTAN ägg!! Glass gjord med kondenserad mjölk. Lovar, så gott och enkelt. Skickar några länkar ifall du är nyfiken :)

    Kram! Marléne

    https://www.twopeasandtheirpod.com/no-churn-salted-caramel-toffee-pretzel-ice-cream/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+twopeasandtheirpod%2FrNNF+%28Two+Peas+and+Their+Pod%29&m

    https://www.halfbakedharvest.com/no-churn-ice-cream-5-ways/

    https://www.foodiecrush.com/how-to-make-easy-no-churn-ice-cream/

    SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)