Lösenord

onsdag, september 27, 2017

Veckans arbetsketchup

Så blev det en ny vecka, och en ny arbetsinsats. Fortfarande så konstigt att jag njuter av att åka till jobbet, och tycker allt känns så nytt, lärorikt, spännande och intressant! Dessutom att jag kan sitta inne på mitt kontor och knappra, min egen lilla frizon, mellan patienterna.


Förutom de behandlingar jag nu bedriver (spindelfobi och paniksyndrom) så har jag även utredningar på gång. Det är ju därför jag tränar med WAIS-IV hemma med Emil - för att återigen blir trygg att administrera ordentliga neuropsykiatriska testningar. De patienter jag har nu är aktuella för ADHD eller autism, vilket är rätt nytt för mig - och därför tusen nya saker jag lär mig! Kring hur jag bedömer, vad för slutsatser jag kan dra utifrån olika siffror, samt hur jag samlar in och drar slutsatser avseende en neuropsykiatrisk anamnes.

Därtill det finns det massor till jag planerar att lära in ordentligt. Jag vill bland annat bemästra lite nya psykometriska test som behandlar exekutiva funktioner. Dessutom tänkte jag lära mig lite mer hur en korrekt utför telefonrådgivning - så att jag även kan hjälpa människor som ringer in och behöver stöd via telefon.

Annars har jag en konferensdag i Eskilstuna på Elite Hotel idag, och i slutet av veckan blir det terapifokus. Jag brukar göra så under veckorna - början av veckan är inlärning, påläsning och utredning, och sista delen av veckan är terapi och behandling.

Dessutom bad jag nyss min handledare om att få ta på mig en till patient. Så nu har jag sju stycken i veckan, och det rullar så fint, så fint!


17 kommentarer :

  1. Skriver detta i farten på väg till ett seminarium (smått försenad också, bläää), så det blir en kort kommentar. Men heja dig, vad roligt att det går så bra med jobbet! Det låter väldigt spännande när du beskriver det. Ha en fin onsdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aw, fin du är! tack för att du tog dig tiden! <3

      Radera
  2. Alltså, dina arbetsdagar låter så himla intressanta och roliga! Blir så taggad på psykologyrket när jag läser dina inlägg. :)

    SvaraRadera
  3. Jag kanske är lite efter men minns du skrev att du jobbade som PTP-psykolog. Vad innebär det? Känner mig jättedum nu man har undrat sen jag läste det när du började arbeta haha. <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. PTP = Praktisk Tjänstgöring för Psykologer. Innebär att det är mitt första år som psykolog, och att jag alltså är nyyyy :DDDD

      Radera
  4. Alltså det låter så HIMLA spännande och roligt!! Och så fantastiskt kul att läs ahur du verkligen brinner för detta. Dina patienter och kollegor kan nog skatta sig lyckliga som har en så ambitiös kollega/behandlare. Heja dig!

    SvaraRadera
  5. Hur går det till när man har en nyanställd psykolog på en mottagning, särskilt en som är nyexad? Jag menar, finns det någon slags "säkerhetsgrej" att de mer erfarna anställda ser till så att du behandlar patienterna på "rätt" sätt? Du kan ju inte kunna alla olika problematiker på en gång liksom. På andra jobb kan man ju lättare prova sig fram men det blir ju svårare när det gäller människoliv tänker jag. Betvivlar absolut inte din förmåga och din vilja att lära dig, men alla är vi ju nya nån gång :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inplanerat en handledningstimme i veckan där jag kan gå och prata med en erfaren psykolog och få tips och råd! Sedan har jag mycket luckor nu, vilket innebär mycket inläsningstid (så jag får koll på läget kring problematiken) och även auskultationer (om jag vill kan jag följa med en annan psykolog och se hur de arbetar). Men annars så får jag stort ansvar själv att ta mitt yrkesmässiga ansvar och utföra en god terapi. Jag har ju inte gått 5 år för intet :D

      Radera
  6. Jag gjorde en WAIS på en patient idag. Det känns att de första typ 5-10 gånger förstör man det lite smått för man glömmer saker, så är det i alla fall för mig :P. Här är i alla fall en lista på mina nya insikt efter idag:
    - var ALLTID förberedd att göra WAIS ( jag har nämligen glömt att den patienten skulle komma idag, jag trodde hon skulle komma imorgon, så när hon kom blev jag extremt stressad)
    - kom alltid ihåg att patienten kan vara västerhänt ( jag märkte att hon var vänsterhänt när jag skulle göra deltestet Kodning och det visade sig att det fanns inga extra Svarshäfte 1 i testrummet, så jag fick springa runt och leta efter en extra svarshäfte. Inte det optimala :P.)
    Jag måste också lära mig att titta uppmärksamt på klockan i 2 minuter. Det är så svårt för mig, särskild när jag ska administrera Kodning och man har suttit med patienten typ i 1,5-2 h och vill typ gå hem.
    Så jag fick lära mig mycket idag.
    Vilka psykometriska test planerar du att bemästra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. ÅH! OVÄRDERLIGT! <3 tack, U!

      Jag är nyfiken nu på att bli bra på D-KEFS.. WISC/WAIS tycker jag att jag bemästrar rätt väl, och QB är easy-peasy. Lite sugen på NEPSY och eventuellt TEA-Ch också!

      Radera
  7. Jag undrar lite som Caroline: träffar du dina patienter med stöd av en observerande handledare eller är du ensam med dem? Måste vara nervigt som ny skulle jag tycka, det är ju väldigt avgörande för den du träffar hur mötet känns? (Har inga erfarenheter själv av psykologbesök, men har insyn på nära håll i hur viktigt det är för patienten hur träffen avlöper) OBS! Absolut ingen skeptisk kritik av din kompetens, bara en undran.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ensam med mina patienter. Men kika närmare på svaret jag gav till Caroline! :)

      Radera
  8. Tycker att det är intressant att neuropsykiatriska utredningar är det du jobbar med just nu när jag själv har varit på andra sidan som patient, intressant att läsa mer om det & hur det går till utifrån en psykologs synpunkt. :)
    Jag vet inte hur mycket eller om du vill skriva mer om detta eller om du t.ex. lär dig mer saker om olika diagnoser osv. men för mig är det väldigt intressant att läsa om iaf då jag känner mig träffad men på ett bra sätt. Är övertygad om att du gör ett bra jobb med detta! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fint av dig! jag tänker att jag skriver ut det i min utveckling som blir relevant - detaljerad fakta kring diagnoser har jag ju redan lärt mig massor och känns dumt att skriva ut bara sådär.. Eller, förstår jag dig rätt? :D

      Radera
    2. Min poäng var nog mest bara att allt du har skrivit hittills gällande detta är intressant att läsa om då jag kan relatera till just såna utredningar, så fortsätt gärna med det om du kan/vill skriva mer om det. :)

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)