Lösenord

lördag, juni 10, 2017

Intervju med Loïc

Hej Lolo! Mina bloggvänner vill att jag ska ha en intervju med dig. Jag tänkte ställa dig en drös frågor.
Men först ska jag ta en bild: "Dit « wistiti »!" (säg omelett!).


Bakgrundsinfo: Loïc är bagare på boulangeriet PAUL, där jag jobbade sommaren -15 samt -16. Vi började småprata under sommaren -15, men det var inte förrän sommaren -16 vi blev riktigt bra vänner och radarparet på boulangeriet. Bland annat kommer jag ihåg den gången han gjorde mig denna speciella baguette... Sedan dess har vi hållt kontakt veckoligen på messenger när jag varit i Sverige, och nu när jag är här i Paris pratar vi varje dag och träffas minst en gång i veckan. Ps. Han gör det godaste brödet jag vet!

(Ps: om Loïc verkar lite *dum i huvudet* är det nog mest pga min taskiga och enkla översättning snarare än något annat. 
... Men jo, vissa saker fick mig att dra på smilbanden. )


Är du från Paris?
Ja, jag är från Paris-regionen, men har ursprung från Brétagne och Normandie, som är vid franska kusten. Jag har enbart en av mina släktingar som bor i Paris (mamma), men alla andra bor runt om.

Hur kom det sig att du valde bagaryrket?
Till en början... Var det ett sätt att slippa skolan. Jag var inte intresserad av boulangerie/bakande alls. Men mina föräldrar var inte så rika, och jag ville ha pengar. Jag var väldigt ung, bara 16 år och ville ha ett jobb snabbt. Liksom, när man inte har märkeskläder i den åldern blir man retad av kompisarna och så, och jag ville liksom ha tillgångar att passa in. Så bagare var verkligen inte mitt favorityrke, eller min dröm.. Men jag var allti dväldigt seriös och professionell på jobbet, givetvis, men det fanns liksom ingen passion bakom det. Jag ville hellre sitta framför datorn och spela TV-spel. Men med tiden har jag fått mer och mer inspiration, och bakandet har liksom blivit en passion. Sedan är jag alltid seriös i allt jag gör.

Vad är din favoritbakelse? 
Café-éclairer. Och bland bakverken gillar jag chokladmunkar. Däremot har jag inget favoritbröd - det beror på maten jag ska äta. Men om jag äter mat med sås föredrar jag exempelvis vanlig baguette. Om jag äter charkuterier föredrar jag landsbröd.

Visste du innan var Sverige låg innan du träffade mig? Vet du det nu?
Inte det minsta... Jag visste att det låg i Europa, och att det är kallt där! Jag avskyr kyla.. Men nej, jag vet fortfarande inte alls på kartan vart det ligger. Jag vet att det ligger högt upp - men inte var.

Har du fått lust att besöka Sverige?
Jag skulle gärna göra det om det var fint väder.. Trots allt. Jag gillar svenska tjejer.. Eller, jag gillar söta tjejer.

Hade du någon förutfattad bild om hur svenskar är - och kanske framför allt svenska tjejer?
Jo, genom sägen så... Jag har sett på Sverige som ett väldigt "naturligt" och "naturnära" land. Jag har sett reportage om skolorna, hur bra de är, som ligger mitt ute i skogen. Mycket natur alltså! Och eco-vänliga saker och klimatsäkra varor - de finns överallt! Liksom, varorna som är "ekologiska" här är inte det i Sverige, eftersom allt är ekologiskt där. Industrierna är naturvänliga och allt är typ naturligt. Jag ser också Sveriges invånare som väldigt *zen*. Typ lugna, avslappnade...
Tjejerna är fina - snygga liksom - men inte riktigt min stil. (Loïc förklarar att han tänder på österländska drag).

Har den eventuella bilden påverkats/ändrats efter bekantskapen med mig?
Nä... Jag har alltid sett dig som en simpel och naturlig tjej. Ibland äcklig. (Loïc refererar till att jag öppet rapar och talar om sex och annat tabu-belagt utan skam. Eller som den där gången när jag skrek högt att en spindel försökte krypa upp i min fitta medan jag nödkissade i en buske). Du är också rätt *zen*, Emelie. När jag umgås med dig så känner jag att du inte har ett ont ben i kroppen.. Du är liksom.. en god person. Det gör mig lugn, det är aldrig ansträngande eller jobbigt att umgås med dig. Det är fint... Jag tänker mig att alla svenskar inte är så, men att värderingsgrunden är liksom densamma. Exempelvis så hör jag sällan om kriminalitet i Sverige, som man kan höra om andra länder.

Vad var ditt första intryck av mig?
Första gången... Hur du verkligen var... Jag kommer ihåg Baki (gammal kollega på PAUL) som klängde på dig hela tiden och du lät honom hållas. Du var liksom lugn, och jag kunde inte riktigt förstå din karaktär.. Jag var ny på PAUL samtidigt som dig, och jag hade inte pratat med dig så mycket. Det var inte förrän i slutet som vi började lära känna varandra, och främst förra sommaren. Vi började prata när du dejtade Lorenzo, för då kom ni tillsammans till PAUL och hälsade på (under hösten 2015). Men sedan började du komma ensam.
Men, från början.. Jag tänkte fortfarande att du var en sådan god person. Det finns liksom inget ont i dig.

Har du något drömresmål?
Peru! Alla ruiner och allt som är gammalt intresserar mig. Det som är försvunnet, borttappat... Men också mycket annat. Egypten, Cypern. Turkiet. Mycket stränder och sol!

Har du någon favorithobby?
ZELDA. Och att äta. Med dig till exempel. Sedan gillar jag tecknade serier, TV-spel.. Att promenera - antingen själv eller med någon. Jag gillar att vara själv, och att ta det lugnt.

Har du någon dold talang?
Jag analyserar mycket snabbt mänskor. Läser lätt av dem och hittar deras rätta karaktär. "Är de goda eller onda?" Mitt första intryck är alltid det rätta. Men samtidigt... Så har jag en ond sida också. Jag avvisar snabbt människor om de gör något ont mot mig. Jag distanserar mig lätt och släpper dem lätt om jag märker att det inte går att ha förtroende för dem.


Så då är vi klara!
Ah, vad bra! .... Fast du Emelie? Kan du inte ta den här bilden på mig istället? Den är mycket snyggare.


... Okejrå.

19 kommentarer :

 1. Vad spännande, det är alltid roligt att höra om hur vi uppfattas av fransmännen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Man kan få rätt roliga historier ur dem om oss svenskar.. :P

   Radera
  2. Precis! Du har inte någon mer vän som kan svara på samma frågor?

   Radera
  3. Inte någon jag skulle vilja intervjua, hehe.. ;)

   Radera
 2. Tack för den Emelie - och Loïc! Kul läsning. Jag får uppfattningen att Loïc också själv är en riktigt "god" kompis att umgås med :)

  SvaraRadera
 3. Hahaha, skrattade högt åt din kommentar med spindeln! Väldigt underhållande läsning. :D

  SvaraRadera
 4. Vad kul att få lära känna Loïc lite närmare! Jag tycker alltid att det är intressant att höra vad andra ser hos andra och hur de kategoriserar människor. Loïc till exempel pratar ju om onda och goda människor. Att han snabbt kan avgöra om någon är ond eller god, att han direkt såg att du var en god person och att han själv har något ont i sig ibland. Sådana tankar är ovana för mig... jag funderar sällan på om någon är ond eller god. Däremot antar jag att jag kanske tittar efter egenskaper som Loïc inte ser. Till exempel märker jag ofta att jag försöker avgöra ifall andra är lyckliga eller inte. Inte för att det är en användbar kunskap för mig egentligen utan mer som att jag alltid har tentaklerna ute... Vad brukar du titta efter för egenskaper hos nya bekantskaper?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gud, vad intressant..! Jag har aldrig tänkt så.. Jag måste reflektera lite, jag återkommer med ett längre och bättre svar senare! :))

   Radera
  2. Okej, here we go.. Jag brukar nog mest titta på intelligensen. Eller lyssna efter den. Har de rappa, komiska kommentarer? Kan de ge svar på tal? Vad är deras intellektuella kapital? Hur är deras sociala kompetens? Och då har jag ofta en skala som är... antingen 1) Sämre än min 2) som min eller bättre.

   hahha, så anti-jante, men det är verkligen så det är! :P

   Radera
 5. Spännande att få veta mer om Loïc! Han verkar sådär himla myssnäll :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och det är han verkligen! Så vansinnigt nästan för snäll :')

   Radera
 6. Så kul att få läsa mer om Loïc! Så intressant att höra hans tankar om Sverige. Enligt mig så stämmer det inte riktigt, vilket gör att jag verkligen undrar hur fel min bild av fransmännen är. Vet iofs inte riktigt vad min bild av fransmännen egentligen är. De är väl mer eller mindre som oss antar jag.

  Jag saknade dock lite snabba, klassiska frågor. Typ "Hur gammal är du?" "Favoritfärg?" Favoritdjur?" osv. Tycker det är så intressant! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja, visst är det intressant, dock?

   Ja, jag tog de frågor som ni skickat in i ett inlägg tidigare, så det blev dessa :)

   Radera
 7. Vad kul detta var att läsa! Loïc verkar vara en fin vän! Hur uttalas hans namn (har för mig att du besvarat det förut)? Jag undrar om du tänkt på några generella kulturskillnader mellan de fransmän du känner och svenskar i allmänhet? Tycker sånt är så intressant, och minns att jag märkte många små skillnader när jag flyttade till Tyskland för några år sen fast nu kommer jag knappt ihåg några..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du uppskattade det! Man ska uttala det "Låå-ick", men jag med min svenska dialekt får det alltid till "Loo-ick".. Haha, men han gillar det i alla fall :P

   Och gudja, det finns kulturskillnader! Jag tror jag skrivit om det massor förut, och även pratat om det i videobloggar.. Du kan väl kika bland mina gamla videobloggar, är 100% på att jag gjort en Frankrike vs. Sverige-videoblogg där förra sommaren :'))))

   Men den största skillnaden jag blivit påmind om senare är sexualitet. Heteronormativiteten är stark här, och bara jag nämner indikationer på att jag är bisexuell blir folk OTROLIGT förvånade och intresserade, som att det är *världens grej*, haha.

   Radera
 8. Kul att få veta lite mer om Loïc! Däremot är jag nyfiken på hur hans namn uttalas, haha! Är det ett s-ljud i slutet eller k-ljud? :D jag vet aldrig hur jag ska uttala det i mitt huvud när jag läser, haha.

  Intressant att han anser att öppet prat om sex och rapar och sådant är äckligt. Klart många svenskar säkert är så också, men jag uppfattar ändå svenskar som helt ok att prata om sex ganska öppet men det kanske bara är min uppfattning. Och den där spindelkommentaren låter som något jag skulle kunna säga, hahaha.

  Så himla kul att läsa om att han älskar ruiner och allt gammalt. Mitt arkeologhjärta blir glatt! Något jag alltid velat besöka i Frankrike är Lascaux-grottorna med hällbilder målade av cro-magnon människor under stenåldern, det är ju ett tips till honom om han inte redan varit där :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska uttala det "Låå-ick", men jag med min svenska dialekt får det alltid till "Loo-ick".. Han tycker dock om när jag säger det på "mitt" sätt, han säger att det blir mer personligt då :P

   Haha, älskar det! Och jag tycker Sverige har kommit långt i samtal om sex och jämlikhet, mycket mycket längre än Paris!

   Vad intressant... Det ska jag definitivt tipsa honom om! Är dock rätt säker på att han hellre åker någonstans varmt med vackra kvinnor än stannar i Frankrike under sin semester, men han uppskattar med stor säkerhet tips!

   Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)