Lösenord

söndag, mars 12, 2017

Saint Honoré

Bland den godsakskavalkad som jag fick med mig hem häromsöndagen, så fick jag även två stora tårtor Saint Honoré. Den ena av dem gav jag till min gardienne, men den andra moffade jag i mig själv (som ni kanske såg i videon?). Här kommer en lite närmare redovisning.

Saint Honoré
Smördegstårta med karamelldoppade choux, vaniljkräm och gräddeOch det är precis vad det låter. Botten är fluffig, frasig smördeg, som sedan täcks med ett lager vaniljkräm. 


Därefter kantas smördegsbotten med små choux, fyllda med vaniljkräm och doppade i karamell som stelnat. Tårtans mitt fylls med lätt, uppvispad grädde och toppas med en sista choux.Och min åsikt? Ja, jag som trodde detta skulle vara en fullpoängare blev tyvärr lite besviken av den torra bottnen. Den liksom föll sönder när jag försökte tugga i mig den, och blev lite för frasig för min smak. Istället satt jag och åt upp varenda choux för sig, njöt av det karamelliserade sockret uppepå och åt upp grädden och vaniljkrämen med sked.

Det är så spännande, för som Karin skrev tidigare så liknar verkligen inte franska bakverk och tårtor svenska på något sätt. De är så otroligt annorlunda. Här i Frankrike används sällan marsipan eller sockerkaka, utan baserar sig hellre på mousser, krämer och deg.


Har ni någon favorittårta i Sverige/Frankrike? Dela med er!
Och ps. Kommer ni ihåg min favorittårta?14 kommentarer :

 1. Din favorit tror jag är redvelvetcake!. Jag gillar nog bäst gräddtårta med hallon och vaniljkräm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fullpott Karin!!
   Och där skiljer vi oss verkligen, för gräddtårta är i regel inte min favorit. Men det låter som en klassisk sommartårta! (med hallon istället för jordgubbar, då). Har du fått dig en sådan på sista tiden? :D

   Radera
  2. Nja, nästan! Vi hade en "efterrätts-tårta" med det innehålle när Viktoria fyllde för två månader sedan, men var och en fick sin bit i ett glas. Längst ner vaniljkräm, tårtbotten, hallon, tårtbotten och sist grädde. När jag blev sjuk för flera år sen så fick jag diverse allergier på köpet, bl a jordgubbar. Så nu kan jag inte äta det längre och det är tråkigt! Men om jag minns rätt så gillar inte du jordgubbar alls...

   Radera
  3. Nej, vänta?! Har du blivit allergisk mot jordgubbar?! Vad jobbigt det måste vara att bli allergisk för något man tidigare kunnat äta, och till och med tyckt om..? Jag menar, det är ju en sak om det är nötter och man aldrig riktigt FÅTT uppskatta det, men en sak som "tas ifrån en".. uff. Jag beklagar.

   Men jag gillar som sagt inte jordgubbar det minsta, men sedan saknar jag det inte heller.. ;) Är hallon åtminstone nästan lika bra?

   Radera
  4. Hallon är toppen! Tacksam för att jag kan äta det och sedan älskar jag blåbär också så jag klarar mig utan jordgubbar!

   Radera
  5. Sicken tur! Håller med om att blåbäret är bästa bäret och hallon är kort under.. :)

   Radera
 2. Kul och ovanligt utseende på en tårta! Tycker allt att den där choux:en i mitten ser lite mallig ut, som om den anser att den är lite förmer än de andra. Önskar att jag var säker på din favorittårta men du äter ju tårta rätt sällan... är det Red Velvet? Det är nog den enda tårta jag kan minnas att du har ätit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, ja, visst ser den översittare och pompös ut? Det är väl Frankrikes bakverks signum - att se så överlägset ut som det bara kan. Det ska ju snarare vara konst än gott i många fall?
   Och du har rätt! Red Velvet är min favorit. Jag är ingen tårtperson egentligen (är mer för bullar och glass), men just Red Velvet är inga problem att längta till... :) Men du skrev inte om du hade någon favorittårta, Fredrika?

   Radera
  2. Hmm, jag är inte så jätteförtjust i tårta men min mamma gör ibland en riktigt chokladig tårta, nästan som chokladtryffel, som är god. Jag tror faktiskt att hon kallar den fransk chokladtårta.

   Radera
  3. Ååååh. Det lät ju gudomligt gott!!!

   Radera
 3. Jag tycker inte om tårta med sockerkaksbotten och liknande. Jag gillar inte när mjukt bröd blir blött (av typ grädde eller sylt m.m.). Fyyy jag ryser! Två scenarion som alltid gör mig illamående och extremt obekväm: min ena moster när hon doppar smörgås i oboy och äter och min andra moster som alltid äter dopp i grytan på julafton. Mardröm!! (Ja, jag har problem hahaha)

  Men! Tårta baserad på marängbotten, grädde, glass, choklad, det gillar jag! Eller pannkakstårta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan nog hålla med dig där, med ETT undantag. Ryser också av dina ovanstående exempel, men att doppa BRÖD i soppa, det är ett måste! Åtminstone en tugga - resten får gärna vara torrt. Det är en barndomsvana som jag har, och måste ha. Men annars kan jag hålla med om att allt brödläggs blir så geggigt och obehagligt. Liksom, tiramisu? Aldrig fattat tjusningen.

   Pannkakstårta!!! Nu pratar du mitt språk!

   Radera
 4. Åååhhh ser hur gott ut som helst!! Tycker alla bakelser och bröd är bäst i Frankrike ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, håller verkligen med dig!! Förutom kanelbullar och semlor. Gotta have those.

   Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)