Lösenord

torsdag, februari 09, 2017

Mon 25ième anniversaire: Tartiflette och alkoholdebut

Den 7 februari vaknade jag upp i min säng, klockan var lite över nio och utanför var det grått och såg otroligt ruggligt ut. Min plan hade först varit att promenera hem till Loïc (cirka 3 timmar) men när jag kikade ut och såg depressionsvädret så valde jag att stanna inne i sängen. Istället tänkte jag ackompagnera Orlane dit, som slutade jobbet på PAUL klockan 14.

När jag väl tog mig utanför dörren strax innan 14 så började det spricka upp. 




Till PAUL sprang jag runt till alla mina kollegor, ropade "C'est mon anniversaaaaire !" (det är min födelsedaaag!) och gjorde bises. Sedan stod jag en stund vid baren innan jag uppfordrande tittade på Nico. "Où est mon thé d'anniversaire ?!" (Var är mitt födelsedagste?). Han skrattade gott och så fick jag mig en kopp.




Orlane var strax klar, jag sade adjö till allihopa och vi tog oss med métro och buss till Loïc. Där var jag så trött, så trött, så jag lade mig och vilade i soffan, åt Maltesers och tog selfies medan Loïc och Orlane höll på med maten.




Kommer ni ihåg den där hemliga tårtan som Loïc har hållit på med? Jag fick reda på att det var en Charlotte med choklad och karamell, toppad med ätbart guld. Åh, mina favoritsmaker!
Orlane ville prompt hjälpa till att dekorera tårtan med guld innan resterande gäster skulle dyka upp.




Här är den ! Åh, du vackra skapelse! (som är extra fin för att Loïc hållt på att kämpa med den sedan gårdagen).


Det är i princip en tårta som har sockerkexsbotten och sidor, choklad/karamell-mousse i mitten och så dekorerad med lite guld och maltesers. Ni vet. Standard.


När klockan började närma sig 19 så dukade vi upp!


Och jag hann snapa samtidigt också. Givetvis.



Helt plötsligt dök Éméric upp, och då tog vi en selfie medan vi fixade med förrätten (apéritif) och lyssnade på musik.


Här är apéritifen! Orlane hade gjort minipizzor, grillad bröd och en ansjovis-tapenad. Grabbarna började med juice+vodka och jag och Orlane drack cola. 


Jag snapade såklat om det, och även om huvudrätten som precis kom ut ur ugnen... 


Tartiflette! Åh jösses, vad jag har velat smaka det länge. Nästan två och ett halvt år nu?
Tartiflette är alltså en sorts gratäng gjord på potatis, lök, grädde, bacon och ost. Mest av allt ost.



Då dök Aurélien upp också! Vi slog oss ned vid bordet och jag tog en bild.


Och drickat hälldes upp... Mitt första glas vin. Vitt vin, som tydligen ska vara väldigt fint vitt vin fick jag förklarat för mig.
Ingen bag-in-box här inte!


Vill ni se ett kort klipp om hur kvällen gick till? Kika här!


... Och så blev jag serverad mat. Voilà min första portion. (Kunde inte hjälpa annat än ta mer, det var délicieux !)


... Och nu vill ni väl höra min recension på vinet?
Som ni ser i klippet fick jag inte så mycket i glaset. Det var för att jag bara skulle få smaka. "Blöt bara läpparna!" menade de andra, och bara genom att göra det grimaserade jag i avsmak. Det var så beskt, så starkt, så... svidande? Jag försökte senare med en liten sipp till maten, men det var nästan omöjligt. Direkt när jag fick det i munnen ville jag blanda ut det med minst dubbla mängden cola för att få smaken att försvinna. Jag drack inte ens hälften av vad jag fick - jag lyckades sippa två gånger utöver första läppblötet och sedan kände jag att det var mer än tillräckligt. "Il faut pas te forcer" (tvinga dig inte) sade de andra, och det tänkte jag inte göra heller.

De andra satt dock och diskuterade varmt om vilket fint vin de var, och hur sällan de fick dricka så bra kvalitet. *host*

Efter att vi ätit och pratat på rask franska blev det snart dags för dessert. Jag hade inte förväntat mig showen när Loïc kom ut med tårtan och ljuset, lampan släcktes och de alla brast ut i födelsedagssång. Jag kände mig som liten igen!






Efter att jag blåst ut ljusen fick jag presenter. PRESENTER. Jag vet inte vad jag förväntat mig, men jag blev alldeles till mig och hade inte alls tänkt mig det. I alla fall var det otroligt fina saker - en grön mockahandväska från Blue Lemon, en liten fransk necessär och en sjal från Diwali.



Sedan åt vi tårta! Och en dyr (fick jag återigen höra, att de gör så mycket fancy för lilla mig?!) champagne.



Åsikt? Tårtan var kalasgod. Champagnen?... Njä, inte direkt. Den var lättare att dricka än vinet och jag fick i mig kanske två munnar, men sedan tyckte jag att jag pinat mig nog.

Vi satt länge och pratade, Loïc visade gamla ragg på facebook och vi alla skämtade och skrattade om allt vi kom på.
Mellan 22-23 åkte Éméric och Aurélien, men jag stannade kvar och sov på soffan med Orlane.

En himla bra födelsedag, i stort. Visst är ni väl lite avis?

38 kommentarer :

  1. Åh vilken mysig födelsedag!!! Tartiflette åt jag för första gången när jag vandrade i Charmonix (så vackert) min första höst i Frankrike. En vegetarisk variant då (dvs utan bacon). Att dricka vin/champage i Frankrike tycker jag är tusen gånger bättre än någon annanstans. Men jag kan förstå att det smakar något annorlunda än något man tidigare smakat. Idag tycker jag det är lyx att en helg med en vän korka upp en flaska för att sippra på ett glas, hehe!
    Förresten, fick rysningar när jag läste att de släckte ner och kom in med ljus i tårtan till skönsång - så vackert och fint! Dessutom ser du SÅ genuint lycklig ut :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaaa.. Åh, du är redan tartiflette-frälst! Vad tycker du? Och om du jämför med raclette/fondue? Gief me your åsikter.
      Och jag önskar jag kunde uppskatta vin, men eftersom jag är så ny på alkohol så är det tyvärr inte så. Men aja, jag tänker inte tvinga mig själv gilla något - om jag inte gillar det så gillar jag det inte. Har så mycket annat glatt att njuta av..!
      Åh, rysningar?... Gud vad du är söt som kan sätta in dig så i mina känslor..!! <3 Och jag kände mig sjukt lycklig faktiskt!

      Radera
    2. Om jag säger så, vrålhungrig efter flera mils vandring uppåt, smakade Tartifletten underbart. Mastig men gott med krispig sallad. Hm, fondue har ju sin charm och är underbart vid en riktigt god ost. Slutligen tror jag att jag föredrar lagrad ost i hård konsistens, helst på krispigt knäckebröd. Men upplevelserna i sig när jag åt dessa franska traditionella rätter hade ju sin charm ;)
      Såklart du inte ska tvinga dig till något du inte gillar!!! <3

      Radera
    3. Haha, då förstår jag att det smakade! Det är ju verkligen en sådandär *passar en vrålhungrig*-rätt. Det är liksom ingen liten smal sallad man tar för att man är "lite sugen".. Haha! Men du sade inget om raclette (min personliga favorit)? Kanske får du äran att smaka den i framtiden om det ännu inte varit aktuellt?

      Jag håller nog med dig, jag vill också ha lagrad hårdost, fast gärna på en surdegsbaguette, gärna en som Loïc har gjort.. ;) Knäckebröd är gott, men jag har ju verkligen saknat äkta fransk baguette. Både mjuk och fluffig och knaprig i skorpan, liksom!

      Radera
  2. Så fina vänner du har som fixat så mysigt på din födelsedag! Jo, jag är avundsjuk på att får prata franska och bli serverad lyxiga drycker... (som du inte uppskattar!!!
    Tror du är lätt "sockerskadad" smakmässigt? :) Jag reagerar som du, fast tvärtom, när jag får cocacola. Hu så sött...)
    Vad franskan beträffar så kom jag just på att jag ju pratade franska en hel del igår kväll! Är ju med i Alliance Francaise (fixar inte cedilj...) och vi hade en fransk gäst igår + att många medlemmar är fransmän. Alltid något!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen! Hahaha, jag kan ju inte uppskatta det för att jag har så mycket aaannat jag uppskattar som du inte uppskattar. Socker, till exempel! Men du vet väl att alkohol är gjort av sockerarter? Så hur kan jag vara sockerskadad då? :P

      Åh, kolla där, minsann! Vad roligt! Vad pratade ni som mest om?

      Radera
    2. Finn ett fel... Jag uppskattar dessvärre socker (eller h a r uppskattat det hela mitt liv, men bör ju numera avstå vilket gjort att jag blivit "avvänjd" och verkligen k ä n n e r hur otroligt söta vissa saker är om jag provar och då gillar jag det faktiskt inte längre på samma sätt som tidigare.
      Ha, ha vi pratade om skolan :) Gästen kom från ett lycée i Caen och föredraget handlade om skillnader i gymnasiskolan Sverige - Frankrike. Intressant faktiskt! Vid den efterföljande måltiden - med vin ;)- småpratade vi om sånt man pratar om vid ett matbord, dvs allt möjligt. Kulturella skillnader, vädret, Paris osv...

      Radera
    3. Nej, jag vet, du har nämnt det tidigare. Men nutid är nutid och aktuellt sätt uppskattar du det inte på samma sätt som jag gör. Och allt har ju sin charm. Numera har jag mitt socker och du ditt alkohol ;) Lite onyttigt bådadera i fel mängd, men kanske lika gott i rätt?

      Intressant!! Väldigt väldigt intressant. Vad för kulturella skillnader tycker du är mest spännande att diskutera?

      Radera
    4. Har svårt att namnge exakt vilka, de flesta är ju bekanta sedan länge men ändå bra samtalsunderlag. Denna kväll pratade vi en hel del om måltidskulturen - hur dags och vad man äter och i vilken ordning t ex + om att dricka mjölk :) Vi pratade också en hel del om fransk seg byråkrati, en del om politik och om inställning till kulturell utsmyckning av offentliga platser (det handlade speciellt om den mycket kostsamma prydnaden på läroverket ifråga.
      En sista alkoholkommentar: Jag tycker g i v e t v i s att det framför allt är jättebra att du inte svepte glas på glas ;) Det finns som sagt många glädjeämnen i livet, om de avnjuts med måtta. Känner t ex att jag trots allt skulle vilja testa bakelsen du fick första dagen, söt eller inte...

      Radera
    5. Otroligt intressant (även fast jag själv också redan haft det samtalet minst tjugo gånger.. Man tröttar inte!).
      Haha, jag förstår dig fullt ut, min vän! :)

      Radera
  3. Vilket fantastiskt kalas det verkar ha varit! Tårtan verkar ju vara helt fantastiskt god?? Hur skulle du säga att franska och svenska tårtor skiljer sig åt överlag? Är franska tårtor mindre gräddiga än våra svenska tårtor?

    Och förövrigt... du är ju alltid vacker som tusan, så det är ju ingen nyhet, men Orlane?? Gudskelov vilken skönhet?? Hälsa henne att du har en bloggläsare som tycker att hon är störtsnygg <3

    Och dina Paris-uppdateringar på bloggen är verkligen guld värda, framför allt när en mest bara pluggar en massa på dagarna. Kram och grattis ännu en gång på födelsedagen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. JAAA, det var den! Nästan lika god som min Red Velvet, faktiskt.. Men tror nog att det var mer kärlek i denna.. ;)
      ooch gudja. De har ju inte ens vispbar grädde här i Frankrike? Det är liksom bara fruktkrämer eller chokladkrämer eller mousser eller glasyrer som är gjorda av yoghurt och florsocker typ.. :O Var en riktig spännande sak för mig att upptäcka när jag först flyttade hit. Vi i Sverige är så gräddgalna när det kommer till tårtor. De har även mer gelatin och liknande i sina tårtor, som vi inte har.

      Haha, åååh, vad du är snäll. Det måste jag absolut hälsa henne! Hon är en fin liten gnom med så vacker vacker hy och stora läppar <3

      Vad glad jag blir att du uppskattar inläggen. Och jag uppskattar dina långa, fina kommentarer minst lika mycket <3 Tack igen, kära du!

      Radera
  4. Självklart avis! Du har så himla fina vänner! Och vill verkligen pröva en sån tårta :O

    Btw, jag tycker också vin är så fruktansvärt. Försöker inbilla mig att det är fint och att man kanske ska dricka det ibland (dunno why) men klarar aldrig mer än ett halvt liiitet glas. Det är som du säger, så starkt, beskt och svidande! Förstår inte att folk genomlider det :( När jag dricker så dricker jag endast captain morgan rom som jag spär ut med väääldigt mycket cola. Om du vill dricka något gott någon gång (antar att du inte kommer dricka på ett tag... haha) så tipsar jag om det. För det smakar typ godis :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förstår jag - men det svåra är att bara Loïc kan göra den, för han har ju gjort en twist på en annars rätt fräsch och fin bärtårta, haha. Bara för att jag är maffigt chokladgalen.

      ÅH LIKASINNAD <3 Jag kunde verkligen inte se charmen i det... Pepsi Max FTW, inte sant?! *har nog sett på snap att du är likasinnad även där*. Jag har faktiskt velat smaka rom! Jag älskar ju romglass...!

      Radera
  5. Så himla coolt med franskan. Förstärker verkligen känslan plus att det måste vara roligt att kunna flera språk riktigt bra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tycker jag verkligen att det är. Kan du fler språk än svenska/engelska? :)

      Radera
    2. Jag förstår lite tyska. Men språk tillhör tyvärr inte mina starka sidor, hade önskat att jag var duktigare på engelska än vad jag är. Kan också en hel del tecken eftersom jag använder det i mitt jobb vilket är roligt :)

      Radera
    3. Aah, men man kan ju inte vara bra på allt.. :) Tecken, du menar teckenspråk? Jätteintressant ju!

      Radera
    4. Helt sant och att man är olika är ju det som är härligt när man möter nya människor tycker jag :) Nja en del tecken är gemensamma med teckenspråk men det är inte en ersättning av det talade språket utan en förstärkning så de är många nya tecken plus att man bara förstärker de betydelsebärande orden i meningen. Väldigt användbart när man behöver kommunicera men inte får prata i olika sammanhang eller när någon är väldigt långt ifrån en, så kan man ändå ha en bra kommunikation.

      Radera
    5. Oj, vad intressant..! Det hade jag ingen aning om att det var en officiell grej?? Kan vara riktigt nyttigt i sammanhang med talsvårigheter eller utvecklingssvårigheter gällande förvärvning av talat språk också, kan jag tänka mig.

      Radera
  6. Jag vill också prata flytande franska! Helst genom att bläddra igenom en franskabok och sen kunna allt som står där i hehe men grunderna kan jag i alla fall! Alltid lättare att lära sig ett språk om man bor i ett land där de pratar språket. Måste vara riktigt kul att kunna hänga med i franska konversationer! Inte riktigt samma tempo som man lär sig i skolan kan jag tänka mig haha!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag förstår vad du menar. Man är oerhört otålmodig i början, och man vill bara att det ska flyta på omedelbums. Men jag har ju haft tur att franskan blev så bra när jag väl flyttade hit, efter att jag lärt mig grunderna. För jag var verkligen usel i början när jag bodde här, oh là là...
      Och ja, så otroligt kul! Äntligen börjar jag kunna få in en syl i vädret - om jag inte är för trött, alltså. ;)

      Radera
  7. Vilken hejdundrande 25-årsdag och vilken fin alkoholdebut. Att dricka några klunkar tillsammans med goda vänner och sedan gå över till en dryck man gillar bättre :) Men alltså jag måste få ställa en "dum" fråga: är det ätbara guldet verkligen guld?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frågan är nog inte dum, men jag tror det JA! Faktiskt. Det är så liten mängd och pulveriserat så pass att det inte är skadligt. Men jo, annars får man nog inte sälja det som "ätbart guld" om det faktiskt inte är guld *konsumentlagar och sån skit*...

      Radera
    2. Wow! Så nu väntar alltså nästa högtidliga händelse, att bajsa guld?

      Radera
  8. Vilket mysigt kalas du fick och vilka fina vänner du har! Det var intressant att se tårtan för den känns så annorlunda från en vanlig svensk tårta. Det där med alkohol har jag aldrig förstått mig på. Jag ser ingen anledning att dricka det för jag gillar inte smaken. Jag har inte druckit alkohol på 25 år och jag har inga planer på att börja heller. Till sist är jag avundsjuk på dina fina emojisar på snapchatbilderna du visar! Det är jätte roliga! Ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tack, Karin! Tårtorna och bakverken är verkligen annorlunda här. Ingen grädde utan mer krämer och glasyrer och gelatin.

      Heja dig!!! Känner att jag kanske ska följa ditt exempel, för vinet var verkligen inte toppen. Och haha, visst är emojisarna söta? Jag har specialgjord min egen, som "ska" se ut som mig. Tycker du jag lyckas?
      Ha en fantastisk helg, Karin!

      Radera
    2. Ja, du har verkligen lyckats med få din emoji att likna dig, likaså Emil! Bra jobbat. Visste inte att man kunde göra egna!

      Radera
    3. Viktoria har visat mig hur man gör emojisarna nu! Kul!

      Radera
    4. Åh, vad roligt!!! Kan du inte lägga till mig på eowly så får jag se? :D

      Radera
    5. Jag lagt till dig nu och heter som min favoritblomma

      Radera
  9. Spännande att få höra vad du tyckte om vinet! Förstår att det känns strävt och "stickigt" om man är van vid sötare drycker. ;) Btw, tårtan ser helt gudomlig ut! Choklad och karamell kombinerat liksom, mmm...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, men verkligen! Strävt och stickigt var otroligt bra beskrivet faktiskt...
      Choklad och karamell - kan det bli fel?? Har du en favorittårta, Emma?

      Radera
  10. Nja, tårtor är inte riktigt min grej - jag föredrar saker gjorda av deg (typ kanelbullar) eller fryst cheesecake, haha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker själv att bullar och kakor är godare än tårtor. Dessutom har jag svårt för grädden.

      Radera
  11. Stort grattis i efterskott! Billigare vitt vin har en tendens att smaka saft medan dyrare vin är mer strävt och uppskattas mer av finvinsmakare. Det verkar i alla fall som du fick ett fint firande, med guldtårta och allt!

    Måste säga också att jag är mycket lättad över förklaringen till huvudrätten. När jag såg den på Snapchat tyckte jag det såg ut som en oerhört blek Janssons frestelse med tunt skivad fiskfilé på toppen... Nu när jag vet vad det egentligen var låter det mycket godare! Haha ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Malin! Aaah, är det så det är? Då kanske jag mer hade uppskattat billigt bag-in-box, alltså, haha! Inte för att jag ens tror det, när cola är så gott...

      HAHAHA! Blek Janssons... Nu var du allt rolig faktiskt. Och den var kalasgod, det intygar jag. ;D

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)