Lösenord

onsdag, februari 08, 2017

Min första dag på boulangerie Julien

Dagen därpå var det redan min första dag boulangeriet Julien, och jag skulle få lära mig rutinerna till att öppna butiken. Ni har ingen aning om hur svårt det var för mig att slita av mig täcket när klockan ringde klockan sex på morgonen, när jag de senaste veckorna inte vaknat innan klockan nio... Men har en ett nytt jobb så har en, och jag var mer än entusiastisk till att börja!

Efter att ha fått lite i magen och druckit min kopp te så traskade jag de exakt fyra minutrarna till jobbet. 
Mitt första uppdrag blev att placera ut etiketterna för alla pâtisserier, bröd och viennoiserier. Perfekt bra första uppgift, eftersom jag då fick påminna mig själv om vad allt hette, plus fick lära mig de alternativa namnen som bakelserna har (det är mycket samma bakelser som hos PAUL, men de har andra namn istället!).Och så viennoiserierna såklart. Det mesta heter liknande (man kan liksom inte byta namnen på croissant eller pain au chocolat), men eempelvis har gourmandise bytt namn till drops här, och esgargot aux raisins hetter simpelt pain aux raisins. Min chef hade redan från början sagt att första dagen får en inte använda kassan för säkerhetsskäl. Men trots det blev jag placerad framför kassan inom en timme och hanterade kundbetalningar. Det kändes som en riktig vinst.

Varje gång det var en kund som pratade engelska ropade de på mig. "Émilie ! C'est en anglais, t'y vas ?". Det kändes som att de var riktigt nöjda med att ha mig där, och jag kunde allt sneglande se att de log mot varandra i samförstånd när jag hjälpte de engelsktalande kunderna som kom in.

Speciellt en sak märkte jag att jag måste träna på, och det är att paketera bakelser i papper (såhär!). Viennoiserierna rullar vi in lite snitsigt i ett pappersark, och det kan jag sedan innan, men för de mer finare bakverken... Oh là là.. Hos PAUL hade vi ju kartonger till allt - alla bakelser och tårtor. Men att göra en tunn papperspyramid för att bevara de delikata pâtisserierna - det har jag ännu inte fått lära mig. Jag försökte träna lite smått när det var glest på kunder, men jag lyckades inget vidare. Blir en framtida utmaning!!! 

Vid 11-tiden fick jag rast, och satte mig vid baren för en kopp te, samtalade lite med chefen och överste chefen om hur det var på PAUL jämfört med här.
Jämfört med PAULs 30+ arbetare per dag, så är vi här runt 7 personer. Det är mycket mer personligt, intimt och lokalt. Innan jag slutade fick jag även en välkomstpresent av mina kollegor - en bakelse som jag spanade in blev min och de sade "för att du aldrig fått smaka den, och för att är din första dag!"... Gissa om jag kände mig uppskattad? (den bakelsen får bli en cliffhanger till ett annat inlägg)...

Klockan 14:30 klockade jag ut och gick hem, innan jag tog mig ut på en eftermiddagspromenad. Men det inlägget kommer senare idag, pass opp!

8 kommentarer :

 1. Bakelserna är verkligen fina, som små konstverk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet?! Så himla delikata och små och vackra... Färgkombinationerna och färgerna och.. Ja.. Vilken hade du velat smaka om du fick välja, Fredrika?

   Radera
  2. Om jag får ge ett lite bångstyrigt svar på den här frågan blir det: baguette! Är inte så förtjust i bakelser men älskar baguetter.

   Radera
  3. Haha. Okej, då är vi två. Jag accepterar därmed svaret!

   Radera
 2. Låter som en dröm att bo i Paris, prata franska och jobba i ett boulangerie! Du är grym Emelie <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack fina du!! Det känns som en dröm... <3

   Radera
 3. Jag klagar INTE på många inlägg varje dag, speciellt inte när det är så mycket bra och roligt och fint som händer! Jag vet inte hur mycket det skiljer sig åt dag till dag egentligen, men skulle du vilja lägga upp en dagens bakelsedisk? Jag blir glad i hela kroppen av att se bilderna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aw, vad glad jag blir!
   Och vilken intressant idé... Visst är det lite annorlunda på kompositionen av pâtisserierna, men viennoiserierna är demsamma... Jag kan försöka ta lite olika bilder när jag jobbar och se om det skiljer sig mycket - rolig tanke!!! Och jag vill ju såkalrt att du ska bli glad i hela kroppen, Ebbsis <3

   Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)