Lösenord

onsdag, februari 22, 2017

Kvällsäventyr, nästan bestulen och sista examensintervjun

I måndags kväll hade jag min sista examensintervju bokad, men denna inte förrän klockan 21 på kvällen. Det är för att jag nu pratat med en privat yrkesutövare, som inte hade tid annat än sent efter sin arbetsdag. Jag hade sovit otroligt dåligt under natten - eller snarare inte sovit dåligt, utan bara inte.. Varit trött. Inte sömnig det minsta. (Brukar det hända er?).

När jag hörde plingen från Emil vid 6-tiden så blev jag förvånad att det redan var morgon och jag inte ens sov. I vilket fall var det inga problem att då stiga upp, transkribera hela morgonen, ta ett kort jobbpass på bageriet 9-13, fortsätta med översättningen av intervjun och sedan vid 18-tiden hade jag ett litet ärende upp till 17e arrondissemanget.

Det hade redan börjat mörkna när jag gick vid 17:30, och tog den stora gatan Boulevard Saint-Germain mot Seine.  När jag gick över floden till Place de la Concorde fick jag overklighetskänslor.


Jag såg bilarna som susade förbi, det stora pariserhjulet, la Concorde, hade musik på i högsta volym, basen dunkade i öronen och jag såg de ståtliga byggnaderna som reste sig runt platsen. Det var mäktigt. Ju längre jag gick, desto mer hann det mörkna. Jag gick förbi en gammal vän som hade en "rensa ur sin lägenhet"-loppis, där jag lyckades snappa åt mig två vårkappor, en klänning, två toppar och två kjolar. Detta fick jag givetvis med mig i en stor IKEA-påse som hon gav mig, och jag traskade glatt vidare efter att ha moffat tre kakor och en bit äppelflan från fikabordet.
Jag hade fortfarande lite tid att döda innan klockan 21, och valde att ta en rutt i de norra delarna av Paris när jag ändå var där. Det var fint till en början, men med tiden kändes det allt mer olustigt och nästan lite hotfullt. När en går runt själv känns det som att alla iakttar en på något lurigt vänster, och jag försöker att vara försiktig och inte möta ögonkontakt.

Blev däremot NÄSTAN bestulen på min mobiltelefon!!! Hade hörlurar i och lyssnade på en podcast när jag stod vid ett övergångsställe, och helt plötsligt känner jag hur något diskret drar i hörlurssladden. Jag tittar åt sidan och ser en ung man, kanske 20-22 år, ihållandes min mobiltelefon. Han ser helt ställd ut att jag fått syn på honom när han lirkat ur mobilen ur min ficka, och ger snopet tillbaka den med uppsynen likt:"oj, kolla här, vad jag hittade! är den din???". Jag grabbar snabbt åt mig telefonen, knyter handen om den hårt i fickan och släpper inte den på hela promenaden efter det. Mannen går snabbt iväg i motsatt riktning. (Jävlar, vilken tur jag hade att han blev lite överväldigad av att jag kom på honom, så pass att han inte sprang iväg med den utan gav tillbaka den).
Vad jag har fått bekräftat denna kväll? Att gå runt i mörka områden i Paris, ensam, är inte alltid en bra idé. Men jag är inte avskräckt. Jag tänkte mycket på det när jag fortsatte gå att "om man inte hetsar upp sig och blir rädd för saker i onödan, så lever man ett mycket rikare och lyckligare liv". 

Klockan 21 mötte jag upp min sista respondent till rapporten, och vi gjorde bises direkt. Hen var hungrig, och frågade om vi inte kunde ta något att äta samtidigt som vi utförde intervjun. Det sade jag inte emot, och ännu gladare blev jag när hen föreslog pizza. Därefter blev jag introducerad för en av de godaste pizzorna jag någonsin ätit, och som jag direkt tänkte "hit ska jag ta med Emil i helgen!!!". Inget snack om saken - som han hade sagt.

Intervjun var den bästa hittills. Hen hade så intressant ståndpunkter, helt olika vad jag hört förut, och trots att vi satt i en brusig miljö fick jag en inspelad intervju som blandade smaskande, bestickplock, franskt sorl i bakgrunden och en högst instressant psykoanalytisk syn. Blir spännande att transkribera!

När klockan var över 23 hade vi ätit upp och jag tackade för intervjun. Jag tog métron hem, skissade upp min dagsrutt och Skype:ade med mitt hjärta.
För vet ni vad? Han kommer på fredag. Han kommer i övermorgon!!!!

16 kommentarer :

 1. Fan vad sjukt det där med mobiltjuven!! Himla tur att det slutade lyckligt ändå..
  Kom på en fråga jag inte vet om du har svarat på förut... Vad har du för favvoband/artist? Och har du något bra podcasttips?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst?! Vet ju att det finns skumma typer i Paris men där blev jag liksom konfronterad med det direkt..!

   Favoritband har alltid varit Rise Against - ett punkband som jag kan alla låtar till utantill, i princip. Men för lite lugnare så gillar jag Barenaked Ladies och The Beatles, lite salig blandning sådär. Men Rise Against kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat <3

   Podcasttips... Så lyssnar jag mest på humorpoddar och inte alls på utbildningspoddar. Min favorit är Adam och Kompani (har en liten crush på Adam sedan jag var liten), Wahlgren & Lundkvist, Wahlgren & Wistam, ibland Fredagspodden (även fast jag tycker den kan bli lite väl pretto ibland), Flora och Frida...

   Vad brukar du lyssna på?? :D

   Radera
  2. Åh vad roligt att höra!! Typ lite otippat 😉 Beatles (och liknande äldre musik) lyssnar jag också på. Men mest blir det svenskt, typ Kent och Håkan Hellström osv.
   Kul att du också lyssnar på Frida & Flora, de är grymma! Adam och kompani får jag helt klart ta och lyssna in mig på om du kan rekommendera den. Jag lyssnar typ mest på de kända, Fredagspodden, Filip & Fredrik, Sigge & Alex osv. Och massa mord/rättegångspoddar också såklart. Lite smått besatt av det!! 😈

   Radera
  3. Haha, otippat, tycker du? Ja, spännande nog har jag aldrig varit en sådan som lyssnar på svensk musik. Det har liksom aldrig fallit mig i smaken? Varken Kent, Håkan eller typ Melissa Horn (är hon svensk??) eller Veronica Maggio heller. Hm.

   JA! Lyssna på Adam! Himla rolig podd, faktiskt. Filip & Fredrik och Alex & Sigge (fanns det en anledning till att du skrev Sigge först? :P) lyssnar jag på då och då, men inget regelbundet. Och mord och sådant har jag inte ens vågat gå in på, speciellt inte när jag traskar på kvällspromenad i Paris, haha!

   Radera
 2. Låter ändå som en så mysig dag?

  Wow vad cool du är (ang. nästan-bestulningen), jag hade fått paaanik :O Sån tur också, att han gav tillbaka den? Snäll tjuv. :))

  SvaraRadera
  Svar
  1. ahaha, ja, jag hade nog fått panik om jag inte tänkt igenom det ordentligt och försök vara resonlig. Då brukar jag kunna hålla mitt "cool", så att säga. Och jag lyckades inte hetsa upp mig alls, så jag är så stolt! Och bra iakttagelse, för jag är själv mycket mycket nöjd med dagen :D

   Radera
 3. Vilket blandat innehåll den här dagen hade! Och tänk att du orkade alltihop utan att ha sovit. Du måste ha varit bra trött på kvällen sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt nog var jag inte det alls? Jag blev det dock dagen därpå, som kommer i nästa inlägg. Aldrig varit med om att jag kunnat "skjuta" på tröttheten så pass, men på kvällen på tisdagen var jag helt död. Väldigt intressant faktiskt!

   Radera
 4. En liknande sak hände mig i höstas. Står i McD-kön på en restaurang i centrala Sthlm vid midnatt och ska beställa. Jag hade jobbat stängning och missat sista pendeln och tänkte äta i väntan på nattbussen. Plötsligt känner jag hur någon stöter till min armbåge och när jag vänder mig om så ser jag en man gå snabbt därifrån. Jag känner hur min telefon inte är kvar i jackfickan och följer efter honom. Utanför restaurangen konfronterar jag honom och kräver att få min telefon tillbaka. Han kontrar med att plocka fram en kniv och hota med att döda mig. Jag backar och lyckligtvis händer inget men det var verkligen obehagligt. Var försiktig så det inte händer dig något fina! ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men usch, Marielle, vilken hemsk historia! Jag tycker du är väldigt modig som försökte konfrontera honom (för man vet ju aldrig, ibland hjälper ju sådant!), men också modigt och klokt att du vågade backa ifrån när det blev för farligt.
   Hoppas du fått prata med någon om detta, om det har behövts, och att minnena inte förföljt dig på något obehagligt sätt <3

   Radera
 5. Tänkte skriva som föregående - Hur orkade du med denna dagen utan att ha sovit! Jag hade knappt orkat lämna lägenheten haha du verkar ofta göra mycket på en dag, vad är hemligheten? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, jag vet faktiskt inte? Jag var inte trött alls! Men som jag skrev till Fredrika, så kom tröttheten ikapp mig kvällen därefter. Då satt jag och gäspade och gäspade och gäspade innan klockan ens var 19..!
   Så egentligen hade jag nog bara tur, ingen hemlighet alls. Haha. Men sedan när man har så mycket att göra, så glömmer jag ibland bort att jag är trött och märker det inte förrän jag slappnar av.. Hehe...

   Radera
  2. Äsch, jag som hoppats på bästa tipset så jag kan få mer gjort under dagarna B) Sant, känns som man får extraenergi vissa dagar när man har många måsten :)

   Radera
  3. Haha, attans! Men men, hade jag haft en magiskt brygd hade du direkt fått receptet, Hanna, det lovar jag.. ;)

   Radera
 6. Wow vilken promenad! Hur är det med avstånden i Paris? Centrala london ligger allting på gångavstånd även om det ser långt ut på kartan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mja, sådär. Hela den där promenaden var kanske två timmar? Så man hinner genom hela Paris på ungefär fyra timmar :) Jag brukar skriva när jag ritar ut hur lång tid det tar, och jag går i vanlig promenadtakt (dvs inget seglunkande men heller ingen powerwalk, haha).

   Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)