Lösenord

måndag, december 12, 2016

Tårtfrukost, julmarknad och ett pepparkakshus

I lördags vaknade jag upp vid 9-tiden, hes som en kråka och ont i halsen. Eftersom jag inte kunde sova mer gick jag upp och trixade i köket, medan Emil sov vidare. ALLTSÅ JAG VAKNADE UPP BREDVID MIN POJKVÄN ().

Medan han sussade serverade jag mig själv en bit tårta till frukost. Ja-tack, gärna. Vilket måste vara en av de absolut bästa sakerna med att vara vuxen. Äta godis till frukost.

I samma veva satte jag på en sats långkok att puttra i gjutjärnsgrytan på spisen.Ute hade det börjat snöa och återigen blivit ett vinterlandskap. 


Och med denna selfie kan jag konstatera att jag är lika blek som snön utanför. När Emil väl vaknade gick vi till affären för att köpa lite saker till dagens projekt. Vi skulle baka pepparkakshus för allra första gången i mitt liv, och behövde kristyr och dekorationsgodisar och allt sådant. Vi kom även ut med en chokladros som kostade typ miljoner kronor per kilo. (Så dyrt är romantik, ska ni veta!)
Sedan kunde projektet börja. Klippa mallar, kavla pepparkaksdeg, lyssna på julmusik och hångla.
(Alltså jag har hånglat så mycket denna dag att jag är förvånad att inte käkarna gått ur led?)
Se: En livs levande Snygging (level 21) i vilt tillstånd bland pepparkaksväggar och figurer. Jag fångar honom med min pokéboll!
Sedan kunde allvaret börja. På med rykande het smält socker på plattan, och börja snickra ihop. Tre brännsår senare......Precis lagom till att huset stod upprätt mötte vi upp mina två vänner; Malin och Oscar, och skulle ut på Gamla Stans julmarknad. Nedan kan ni skåda Emils bilder, ty min egen mobil krasade sönder när jag tappade den på kullerstenen mitt i marknaden.Är ni inte *gölliga*???Där strosade vi runt det antal minuter som krävdes för att vi skulle inse att brända mandlar doftar himmelskt gott, men att ingen av oss hade med oss kontanter, och att julmarknader är rätt trånga och kalla.
Istället kramade vi kompisparet adjö och åkte hem till mig. Nu hade grytan kokat lagom länge, och trots att jag inte fått till smakbalansen ordentligt (jag skyller på att förkylningen försämrar smaksinnet) så var den helt okej-god! Vi åt med naan-bröd som jag köpt från min favoritrestaurang.
Vi såg Die Hard ihopslingrade i soffan, men det slutade med att jag somnade tryckt mot Emils bröst, helt utmattad av min sjukdom.

Men när jag väl vaknade i eftertexterna och skulle gå och sova, så blev jag lite pigg igen. Vi avslutade med lite pepparkakshuspyssel och tårtkalas i köket.
Men resten av helgen, och det färdiga pepparkakshuset (det blev SÅ snyggt!!!), det kommer i ett senare inlägg!


9 kommentarer :

 1. Åh vilken idyllisk helgdag. Hur mysigt är det inte att vakna upp bredvid en varm gosig person som får en att pirra av känslor?! Är spänd på hur slutresultatet av pepparkakshuset blev, redan ovan ser det ofantligt fint ut. Mäktigt imponerad! Men min lillebror satte vi ihop en färdig pepparkakshus-sats och dekorerade, inte lika ambitiöst som ert mästerverk!

  Det var några dagar sedan jag skrev, men jag har läst varje inlägg med stora leenden varje dag. Några urtrista föreläsningar har passerat något snabbare, haha. Tänkte svara på frågan nedan om inte vi kunde berätta något roligt som hänt oss och eftersom jag pluggat effektivt hela veckan känner jag mig mer lugn i själen igen - underbar känsla! Dessutom underbar känsla att bjuda personen man tycker om på lyckad middag följt av finfin kväll som man aldrig vill ska ta slut. Och Göteborg bjuder idag på blå himmel, vacker soluppgång och frost på gräset, det får mig också att bli glad idag trots att han precis dragit mot jobb. Nu blir det dock plugg resten av dagen och träning, lite kul får man ju ha!

  Kram på dig Emelie och ha en fin vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så så så sant..! Och jag är faktiskt själv imponerad av oss - det var mitt livs första, och så snygga, pepparkakshus! Tänk, att vi kunde ändå. Jag som vanligtvis är ett klantigt virrvarr och hade en aning om att allt skulle gå i kras...

   Vad skönt att du funnit lugnet, Sara! Och att du får umgås med din favoritperson <3 Stor stor kram!

   Radera
 2. Oooh, fancy! Var det svårt att bygga pepparkakshuset? Alltid dragit mig för att fixa ett eget då det verkar vara så många moment och så mycket som kan gå snett...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var faktiskt knepigt, och det räknade jag med. Smält socker, dessutom, jag har alltid varit livrädd för det (iom att jag är världens klumpeduns)... Så egentligen är det ett under att vi fick upp det!
   MEN... Jag tyckte det var rätt kul att göra, åtminstone en gång.. :D

   Radera
 3. Imponerad! (Som jag redan sagt :) Här hände i år motsatsen. Jag har varje år, sedan jag var 12 år, byggt pepparkakshus efter samma mall (som jag fortfarande har kvar). Även när jag pluggade och bodde i korridor etc. Mååånga år blir det! Men, i år är första gången det inte blev av. Var ju bortrest tills 1:a advent och barnbarnen, som deltagit de senaste åren, har blivit stora. Känns lite tomt men tomtarna får komma fram utan sin bostad. Går nog bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vilken omvändning!.. Jag förstår att det kan bli så - när tider förändras så förändras även traditioner. Sorgligt? Uppfriskande? Ingetdera?
   Får man inte se en bild på terukos klassiska pepparkakskåk? :)

   Radera
  2. Det känns faktiskt helt OK :D Efter 57 års byggande började faktiskt en känsla liknande "tvång" att infinna sig lite grand... Ska se om bild går att ordna. (Men min modell var vida enklare än ert bygge!)

   Radera
  3. Oj, jo, då kan jag förstå att det nästan blev en tvångsmässig tradition än en spontan och njutfull sådan.. Så det var en smidig väg ut, kanske? Har du någon ny jultradition på gång annars? Ps. Hoppas du hittar bild!

   Radera
 4. NINA! Din kommentar är inte osedd! Jag råkade ta bort den förut, men jag vill bara säga HEJ och TACK för att du skrev!! :'D

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)