Lösenord

onsdag, augusti 03, 2016

Mitt första pâtisserie-skyltfönster

Nu ska ni få höra, vad finurligt jag fick hålla på med på jobbet igår!
Jag har arbetet några månader på PAUL nu, och blivit rätt duktig på rutinerna. Jag vet hur man gör inventeringen, hur man städar kylskåp, serverar kunder, beskriver sortimentet, räknar kassan, hanterar bakverken och hur man deltar i både öppning och stängning. Det är mitt jobb som säljare.

Det finns en uppgift tillhörande den överst ansvarige säljaren - att se till att skyltfönstret ser fint och lockande ut för kunderna.

Jag är motiverad och på sista tiden allt mer ivrig att lära mig, så igår när jag checkade in på jobbet frågade jag min chef: "Est-ce que je pourrais faire la vitrine aujourd'hui? Je veux bien apprendre!" (Kan inte jag få ordna skyltfönstrena idag? Jag vill verkligen lära mig!).

Och vet ni? Det fick jag!På med plasthandskarna och så satte jag igång. Det är en hel vetenskap att få ihop skyltfönstret med färger och former, ibland även smaker. En måste tänka på att få det att se aptitligt ut, men också ha en praktisk föraning om vilka bakelser som kommer gå åt först, och hur man då ska "täppa igen" luckan på ett bra sätt.

Sedan är det bara att experimentera, klura och försöka - jag försökte mig på att blanda lite choklad/grädde/citron/bär-bakelser på olika håll utan att det blir för virrigt för ögat, men samtidigt lite spännande att titta på.

Och vad tycker ni? Visst lyckades jag rätt bra?

(Jag kan nämna att min chef sedan stod framför skyltfönstret och nickade tyst för sig själv, innan hon återgick till sitt arbete. Tror det betyder godkänt). 

11 kommentarer :

 1. Ser klart lockande ut, skulle lät frestas att handla 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, perfekt!!! Jag har lyckats!

   Radera
  2. Jag menar, att få en diabetiker på fall måste väl vara högst vinsten?

   Radera
  3. Nja, en liten korrigering: diabetiker betyder inte att man inte vill eller inte får/kan äta det som är sött. Man får bara se till att kompensera för insulinupptagningsbehovet. (I mitt fall 1 tablett varje morgon.) Franska bakverk har alltid frestat och lär fortsätta göra det :)

   Radera
 2. Hade jag gått förbi det skyltfönstret så hade jag kommit ut med minst 5 av de bakelserna! Varför kan konditorier i Sverige inte vara som Paul? När jag åker till Paris tänker jag definitivt be dej om adressen dit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, YES! Win till mig!
   Och jag vet, svenska konditorier är verkligen tråkiga i jämförelse...

   Radera
 3. det ser jättebra ut, vad duktig du är. Jag är också ivrig att lära mig nytt på mina olika arbetsplatser. Men nu när jag är på semester är jag mer ivrig att testa så många olika lager jag kan ;)

  av smårätterna jag och Erik delade igår var den godaste en som hette Pan tomaca. För brödet var så vansinnigt gott och tomatdippen smakade ungefär som en riktigt riiiiktigt bra gazpacho. Eller egentligen var min efterrätt beershake min favorit :D

  SvaraRadera
 4. Å va kul, att tänka "smart/sälj"och samtidigt vara kreativ och fri, som en konstnär! Blir nyfiken på vem den typiska PAUL-kunden är:) är det turister eller parisare, äldre, yngre, cyklister eller florister? Och vad köper den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var riktigt finurligt och roligt, faktiskt!
   Hos PAUL, ja, det ska jag allt säga... Bakelserna säljs först och främst till turister, som lockas av de härliga färgerna och ryktena om dem.
   Baguetterna säljs främst till de lokala invånarna, och främst över 40 år (däremot köper även 20-30-åringar baguette till kvällens middag också, men tydligast hos de äldre som har traditionerna kvar).
   Lokala köper även de större tårtorna som vi har, och de lokala studenterna är duktiga på att köpa smörgåsar. Pain au chocolat och croissanter köper ALLA.

   Radera
 5. Ser jättefint ut och lockar verkligen! :D
  Jag önskar att det fanns sådant utbud här i Sverige. Sveriges konditorier är verkligen tråkiga.. :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!! Och jo, om man jämför med Sverige är franska pâtisserier verkligen storslagna.

   Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)