Lösenord

tisdag, maj 26, 2015

Promenad i 3e arrondissemanget

Tredje arrondissemanget; oftast Le Marais ur både turist- och franskmun, ligger precis norr om Seine i hjärtat av Paris. Här är det hippa, ungdomliga och lite nya stället där gammal fransk stadsarkitektur möter träpaneler. När någon nämner Le Marais för mig så tänker jag genast hipsters, vegetarianer/veganer, hbtq och allmänt neo-inriktat folk. (Alltså ALLA ungdomar vill bo här?).

Här ska det vara fritt, enklt, öppet för alla, lite udda. eget och pikant.
Till skillnad från bostadsarrondissemangen (16:e och 17:e) är balkongerna inte stora och pampiga, utan gatorna små och balkongerna simpelt utformade.
I de lite lugnare områdena finns det parker...
... och så hittade jag världens mysigaste torg också!
Där satt jag och skrev dagbok i några minuter, innan gatorna lockade mig vidare för följande vyer.


Le Marais är ett av de mer outforskade kvarteren för mig - jag håller mig oftast på västra sidan av Paris, eller på södra sidan av Seine, där fransosen bor. Jag antar att jag känner mig lite osäker i Le Marais, som har så mycket olika gator, så mycket pubar, klubbar och saker omkring sig. Jag känner inte riktigt att jag finner samma struktur i utformning heller, som man gör där jag bor.

Hur som helst utgör detta det näst sista dokumenterade arrondissemanget i bildform, innan jag gjort alla tjugo stycken!


9 kommentarer :

 1. Det låter som ett riktigt flott ställe! Älskar första bilden med människorna på uteserveringen; det känns så mycket sommar.

  SvaraRadera
 2. Vi har irrat runt där en hel del under åren, då vi ibland bott i närheten. Stämmer att gatorna har en annan äldre karaktär. Men man bara måste ju älska Place des Vosges, inte sant? Ett måste vid varje besök för mig.

  SvaraRadera
 3. teruko: Jag måste medge att jag tycker Place de Vosges är rätt överskattat. Mycket folk, inte mycket att se, rätt platt och fyrkantigt och... Nä, jag vet inte, vad är det som är så bra med det? Förklara så jag förstår!

  SvaraRadera
 4. Det ante mig att du tycker så, eftersom du inte nämner platsen när du skriver om Marais. Det stämmer ju att det är "platt" och fullt av turister, men jag tycker att det är vackert ändå. Arkitekturen hos byggnaderna som omsluter den stängda kvadraten och bidrar till känslan av gången tid och nutid samtidigt, något helt annorlunda mot de omkringliggande gatorna. Det är som att stiga in i "ett rum". Turisterna stör mig inte, jag är ju en själv ;-) Till saken hör nog också att vi har många fina minnen därifrån av mysiga luncher med en klassisk falafel på en parkbänk i solen.

  SvaraRadera
 5. Känner att jag måste lusläsa din blogg nu, ska nämligen till Paris nästa vecka! Har du några superbra tips jag inte får missa? Haha jag vet ju att google finns, men tror att du kan ge bättre tips! :) Le Marais ska jag förövrigt kolla in!

  SvaraRadera
 6. Jag älskar området kring Place De Vosge! Även gatorna bakom rue de Francs Bourgeois. Riktigt mysigt. Har du besökt Institut Suédois ännu?

  SvaraRadera
 7. PS!
  Måste bara nämna ett annat ställe som slog oss med häpnad när vi för många år sedan första gången råkade gå förbi där, visste inte då att det var en känd plats: Place Fürstenberg i 6:e arrondissementet. Det var då en helt ljuvlig upplevelse, alldeles folktomt en varm sommarkväll. Det liksom dök upp från ingenstans! Vid senare besök har det tyvärr varit en del byggarbeten etc, som förstör idyllen en aning. Men de borde ju vara avslutade, så gör ett besök när du är i krokarna.

  SvaraRadera
 8. Det där stället du beskriver låter som det stereotypa Berlin i ett nötskal! Haha!

  SvaraRadera
 9. teruko: Men gud, den lilla detaljen har jag missat - trots att jag gått runt hur mycket som helst vid Saint-Germain på sista tiden..! TACK. Din upplevelse påminner däremot lite om min, när jag själv ramlade över Place de Contrescarpe, och sedan fortsatte ned Rue de Mouffetard (innan jag sedan fick höra att det var en riktigt känd gata).
  Till Place Fürstenberg ska jag nästa gång jag är på besök hos fransosen, utan tvekan!

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)