Lösenord

torsdag, oktober 09, 2014

Nuit Blanche och så lite anka

Lördagen var inte enbart kanelbullens dag, utan för oss parisare även Nuit Blanche (= den vita natten). Det är ett spektakel över hela Paris, under vilket det finns många evenemang och roligheter att tillgå. Bland annat är allt gratis - tunnelbana, buss och andra transportmedel, och även inträde till de olika konstutställningar som anordnas runt om i Paris.

Inför Nuit Blanche hade jag blivit utbjuden på av min franska dejt, och dagen till ära (när det fortfarande var ljust ute) så såg jag ut såhär.
(Cred till Lina som tog den fina bilden).

I alla fall. Efter dagens eskapader med att ha mött Linas värdföräldrar, så började det bli sent och jag åkte för att möta upp mitt kvällssällskap.

Innan kvällen blev till natt så bjöd han mig emellertid på klassisk fransk middag. När han nämnde att jag inte ätit anka förut, så var han mycket ivrig om att delge mig med en ny upplevelse.


Anka med stekta päron och potatismos.
#31: Smaka anka - check! 

Och jodå, visst smakade det! Väldigt franskt, väldigt fisförnämnt, men samtidigt väldigt välsmakande. 


Efter maten så tog vi oss ut i den numera mörka Paris-natten. Vi hade planer på att gå långa nattpromenader, kika in den bisarra moderna konsten som natten kretsade kring, och även se insidan av universitetet Sorbonne.
Där inne skulle det tydligen vara en konstutställning, men min fransman var mer sugen på att bara se insidan av skolan (eftersom det vanligtvis är förbjudet för icket-studerande). Tyvärr tillät min kamera inte så mycket bilder, eftersom det antingen var förbjudet att fota, eller alldeles för mörkt för att få en bra bild.

Här nedan var vi i parken Parc Montsouris, där det fanns ljusshower både i träden, och uppstaplade, lysande kuber i olika färger.
Sedan såg vi även ett band som hängde i gungor i ett träd. Varken jag eller han förstod symboliken.
Mest gick vi runt och kikade på de olika uppställningarna, skrattade åt dessa vi inte förstod (vilket i princip var alla), pratade och bara andades in natten. Det var en riktigt fin kväll med många nya upplevelser, och som aldrig kommer kunna upplevas igen. Och det är väl det som gör det så speciellt.

2 kommentarer :

  1. Coolt! Vi hade lange nacht der Museum (=alla museer hade öppet till kl 01.00) med diverse kringevents och happenings. Kul att testa en ny maträtt! Jag är dock inget ank-fan; tycker det smakar sa "köttigt" (= segt, torrt och gummiaktigt). Kanske jag bara inte fatt smaka det till-lagat pa rätt sätt ännu?!

    O sa till konsten, det har jag oftast ocksa svart att första. Ibland tror jag inte att det finns ngt syfte. Men det kan vara bra ibland ända för naturvetenskapliga mig att tänka lite mer utanför boxen =)

    SvaraRadera
  2. Åååh, vilket härligt lördagsbestyr! Var det fantastiskt? :D (Nuit blanche) Tänkte gå men sedan kände jag att jag behövde lite egentid, så fick bli så! Men låter härligt!

    SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)