Lösenord

onsdag, juli 09, 2014

En vanlig dag på Korsika


En vanlig dag på Korsika börjar med att man vaknar upp, alldeles av sig själv,
(eller kanske av små viskande barnröster och tassande barnfötter) vid åttatiden.
08:15 - Man kikar ut genom fönster och beskådar att: ja, Korsika är faktiskt lika fint och vackert som det var igår.
Och dagen innan det. Och dagen innan det. Och dagen innan det.
När man kommer ut ur rummet så möts man av en morgonglad liten totte Valentin, som springer fram och säger med sin älskvärda stämma "Bonjour Émilie! Bisous!" och ger en den dagliga morgonpussen.
Den andre lille totten är mindre morgonglad men desto mer morgontrött, och honom får man en slaskis puss av efter några minuter av trugande. Sedan sätter sig alla vid frukostbordet.

08:30 - Det är dags för le petit-déjeuner (frukost, eg: den lilla lunchen, direkt översatt.)
Till frukost serveras färsk baguette som en av föräldrarna köpt bara timmen innan, tillsammans med smör och olika sorters sylt, nutella, frukt, små bakelser, juice, yoghurt och så flingor till barnen.
11:00 - Vid elva är det skjuts iväg till stranden! Här kastar vi av oss kläderna och går i vattnet. Här leker barnen vid vattenbrynet, men simmar med sällskap ut lite längre med sina simpuffar. Ibland leker modern med barnen, ibland fadern, ibland jag, och ibland leker de själva.
Jag springer även omkring och tjatar på Valentin om att träna simning med mig. Efter ett tag har han en tendens att bli sur och vill inte alls träna simning med mig - inte ens sjunga simsången jag skapat på franska (för hans skull, givetvis!), fastän han älskar den. Vilket jag kan förstå. Jag är en jävel på att tjata.

13:00 - Vid ett-tiden åker vi hemåt och det serveras le déjeuner (lunch). Barnen äter i princip aldrig detsamma som föräldrarna, utan när vi äter lite mer komplicerade rätter får de enkelt kyckling/fisk/kött med pasta/ris/potatis, skuret i bitar. Så är det givetvis alltid dessert efter varje måltid. Alltid. (godis/choklad/yoghurt/glass/frukt). Det är standard i Frankrike.


14:30 - Efter lunch är det siesta! Barnen tar en tupplur och vi vuxna vilar oss.
17:00 - Vid femtiden är det tillbaka till stranden igen, och morgonens ståhej upprepas. Bad, solande, lekande och simmande beblandas till dess att klockan hunnit bli kring sju.
Hemma är dags för barnen att bada, tvätta håret och sedan hopp in i pyjamasen. Barnen äter le dîner (middag) innan mig och föräldrarna i sina pyjamaser vid bordet, och det är samma enkla upplägg som vid lunch. Därefter är det dessert, tandborstning, läsning och hopp i säng!

21:00 - Efter barnen har lagt sig är det vår tur att laga mat och äta. Den brukar serveras kring 21-22-tiden.
Maten till oss vuxna är som sagt lite mer komplicerad - pasta och fint kött med olika såser, galetter med olika fyllning, lufttorkad skinka eller grillad kyckling. Sådant som inte barnen tycker om.
Till maten dricker föräldrarna vin och jag vatten eller cola. Just denna kväll var det någon sorts lufttorkad salami till apertif (smårätt), pasta med pesto och basilika till varmrätt, färsk baguette med fransk ost till mellanrätt och så fick vi välja varsin frukt till dessert.

Det är något jag älskar med fransoser. Hur vi mellan varmrätt och dessert alltid äter en bit bröd med lite ost uppepå, bara för att rensa gommen inför desserten. Och det är ju så vansinnigt gott!
23:00 - När vi ätit upp är det så sent att klockan närmat sig midnatt, och jag brukar krypa till kojs tillsammans med datorn och/eller en bok. Då säger jag "à bientôt!" (vi ses imorgon!) till föräldrarna och stänger dörren om mitt lilla rum.


Och vaknar upp till ännu en vacker dag på Korsika dagen därpå. 4 kommentarer :

 1. I could live with that ;-)Läser du mkt skönlitteratur även då du inte är iväg på semester?

  SvaraRadera
 2. Du milde vilken längtan du skapar...

  SvaraRadera
 3. Åh vad underbart att vara på Korsika nu! Här i Ile-de-France var det 14c idag och spöregn...:(

  SvaraRadera
 4. Blir man inte sjuuuukt hungrig när man äter middag så sent?! :o

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)