Lösenord

söndag, februari 16, 2014

Förrädiska kompanjon Ambivalens


Den är som en förrädisk men trogen kompanjon; Ambivalens. Denne viskar den godtrogna flickan i örat och tror sig veta säkert; förkunnar och vill garantera; förmedlar och vill övertyga.

En godtrogen flicka lystrar noggrant. Hon är tillförligt införstådd i vad det är Ambivalens menar. Allt låter så självklart; så naturligt. Visst är det så här. Hur hade det kunnat vara på annat sätt?'

... Plötsligt vänds allt upp och ned. Goda vännen Ambivalens tar fler faktorer i beaktning. Nä, det var inte alls så som Ambivalens påstått från början - vi bör se det från det här perspektivet... Då blir det helt plötsligt en helt annan situation. Men den är ju det är.

En godtrogen, men nu mer skeptisk, flicka lystrar noggrant. Hon är införstådd i vad det är Ambivalens säger. Nog för att det första lät rationellt vid första uttalandet, men nu.. Ja. Det är sant. När flickan tänker efter, lite på det här nya sättet... Det känns mer rätt så här.

... Fast Ambivalens har ju fler tankar om detta, egentligen. Det kanske faktiskt är precis så att Ambivalens misstagit sig förra gången denne yttrade sig. Jo, är det bestämt. Ambivalens inser plötsligt att det förhåller sig lite annorlunda. Just det.

En godtrogen, men reserverad, flicka lystrar.  Hon förstår vad Ambivalens försöker säga. Och visserligen har Ambivalens en poäng med sitt yttrande. Frågan är bara varför hon inte tänkte på detta från början? Det känns ju så självklart nu.

... Men... Ambivalens leker med tanken om ett annat scenario? Hur låter detta? Visst låter det bra? Visst låter det egentligen bättre än det som sagts tidigare? Mjo, det är ju precis så det måste vara. Hallå.

En godtrogen, men numera misstänksam, flicka lystrar. Hon förstår i stora drag vad Ambivalens uttrycker. Hm. Ja. Alltså. Nu när Ambivalens säger det, så...3 kommentarer :

 1. Fast jag tycker inte man ska klanka ner för mkt på kompanjon Ambivalens. Jag tror att förmågan att vara ambivalent är nära förknippat med förmågan att leva sig in i andras situationer, att man har ett öppet sinne, att man vill förstå andra, att man kan tänka brett och att man kan visa/känna empati. Men visst, det är ofta rätt jobbigt då ambivalensen tränger sig på.
  Som vanligt, för att ta till ett känt filmcitat, "u had me at hello" , det gäller alla dina "djupare" texter hittills =)
  Kraam!

  SvaraRadera
 2. denna jäkla ambivalens alltså. kanske bra ibland, men ofta väldigt påfrestande, påträngande, skräckinjagande. åtminstone kan jag uppleva det så ibland.
  jag tycker den här texten var väldigt träffande, jag känner igen mig lite. eller ja, ganska mycket snarare.
  jag är glad att du delar med dig av dina texter på bloggen, de ger mig ofta tankeställare, och de är helt enkelt jäkligt bra! :D

  alltså det verkar så sjukt mysigt där du brukar hälsa på i mariefred! man hör liksom knastrandet från brasan bara man läser om det. vilka gooolliga hundar förresten!! :D och supergollig farmor också. farmödrar är fantastiska. ♥
  likaså raggsockor. har du provat det som jag brukar kalla gos-strumpor?
  typ såna här: https://cubus.com/sv/7061375_F319
  dundersköna!!! dessa strumpor + min kattpyjamas är standardoutfiten när jag är hemma. *dör av bekvämligheten*

  förresten, på tal om din (obviously) underbara alla hjärtans dag med dina grabbar ben & jerry. jag har tidigare beklagat mig om det dåliga utbudet av laktosfria glassar, men när jag var på ica maxi i en stad några mil ifrån min lilla håla hittade jag faktiskt några spännande smaker! bubbelgum, gräddkolaglass med chokladrippel samt chokladmarshmallow! :D :D haha, hoppas du som är glassfantast kan förstå min lycka. köpte med mig alla 3 smakerna och ska prova dem snart. så himla kul att det ändå finns nåååågra lite mer spännande smaker på laktosfri glass.

  pannkakstårtan såg ju HEAVENLY ut! jäklar vad gott. tror jag måste baka något liknande åt alex, han fyller år i mars nämligen. pallar inte vänta till min egen födelsedag i november hehehe.


  sv: SKA SLÄPA PALEX I HÅRET TILL BION OCH SE FILMEN!! han är lite sjuk just nu, men jag fick biocheckar i julklapp så om jag erbjuder honom en av dessa (dvs. han behöver inte betala!!) tror jag han kan stå ut med att känna sig lite ynklig, smaska popcorn och se en film i några timmar.

  ÅH HÖRRU vad glad jag blir av att höra att din födelsedag var lika bra som den verkade!! Det förtjänar du gullis. ♥

  haha, angående attraktion för tjejer. jag vet inte om det är något med mitt utseende, men jag har upplevt flera gånger att tjejer flirtar med mig. jag och ines (min bästa vän) har även flera gånger under våra krogbesök fått frågan om vi är tillsammans. haha.
  dansade även med en tjej senast jag var ute för ett par veckor sedan och berömde hennes fantastiska paljettklänning (på ett icke-flirtigt vis) och hon bah: "HIHI TACK :D :D :D men asså jag är straight..." man bah: "jaha det är jag också, har pojkvän dessutom.."
  hehe om jag hade varit singel hade jag nog fått en hel del tjejragg..

  KRAM EMELIE!!! <3

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)