Lösenord

fredag, september 27, 2019

Helfestlig konferensdag med norrländsk trerätters

Jag vaknade upp vid 6, helt utan alarm (hade ställt det till 7), alldeles lagom innan portarna till hotellfrukosten skulle öppna. Jag var redo att få allting nytt och purfärskt. Alltså hotellfrukost, du är trollbindande!

Clarions Hotel Sense i Luleå visade sig även ha en riktig höjdare till hotellfrukost! Får (på riktigt!) ★★★★★ stjärnor av mig.


påläggbordet fanns fyra olika sorters smör, tre olika sorters ost (plus cheddar!), 6 olika sorters chark, grönsaker, även skagenröra, sill, dillröra och gravad lax.

Till varmrätt fanns äggröra, bacon, köttbullar, prinskorv, gröt, bönor och stekta tomater.


dessertbordet fanns det croissanter, fina ostar, kex, vindruvor och marmelader.

Müsli- och flingbordet bjöd på massor av frön/nötter/torkad frukt, sex olika sorters flingor/müsli och fem olika sorters fil/yoghurt. Plus smoothies och färsk frukt att välja på.


Förutom det så fanns det även en pannkaksstation där en kunde göra belgiska våfflor, pannkakor (ni vet sådana en fick i skolan, så goda!) med nutella, lönnsirap och grädde, samt mer färsk frukt.

För att inte tala om min eviga favorit: BRÖDBORDET. På brödbordet fanns det sju olika sorters nybakt bröd - och det var inget fabriksbröd köpt i butik här inte!! Det var baguetter, vallmofrallor, ostfrallor, valnötsbröd, källarfranska och det som jag fann som favorit: tranbärs- och hasselnötsbrödet. Det var helt varmt i handen när jag skar upp det. *tänk: änglamusik*


… och i och med att bröd är en av mina stora passioner i livet så gjorde jag iordning en tallrik med bara smörgåsar. 


En smörgås med varje bröd + pålägg i form av cheddarost, rökt skinka, krasse och annat grönt samt en med hallonsylt. Plus te och två glas oboy (pga nostalgi). Sen var jag proppmätt! Bestämde mig när att testa lite mer dagen därpå (hotellfrukost två dagar i rad YAY).

Klockan 08:30 hade vi vår första föreläsning, där Anna Falck pratade om en ny behandlingsmetod för att träna anknytning mellan barn och mödrar med post partum depression. Jättespännande! Men metoden är ännu bara i startgroparna.


Klockan 09:30 slutade föreläsningen, och det var fika och sedan årsmöte 10-12. Årsmötet är (ursäkta min franska) skiiiiiittråkigt så det skippade jag. Gick till gymmet istället.


Promenera lugnt på löpbandet, tittade ut över vattnet med en fantastisk utsikt. Därefter hann jag till och med in på rummet för att jobba, duscha och göra mig i ordning innan det var dags för lunch. Jag gick lite tidigare och mötte upp Malena och Karolina i lunchrestaurangen. Idag serverades det fisk med gräddig smörsås och picklade morötter.


Jag drack te för att runda av med. Älskar alla lösblandade teer jag druckit hittills - norrskenste, norrlandsmix och luleblandning. Jag måste köpa med mig några hem!

Klockan 13 var det dags för eftermiddagens föreläsningar att dra igång. Först ut talade Antonia Reuter om konsultationsuppdraget...


… sedan blev det gruppövningar och diskussioner, och så fika. Surdegsfrallor och färsk frukt och kakor och toscarutor.


Var duktig på att inte äta mig alltför mätt denna gång, så att jag inte skulle återupprepa gårdagens misstag :))))

Mellan 15-17 pratade Paul Bergman om samspel med ICDP (men jag fuskade och gick vid 16:30 för det var såååå segt)… Gick istället en runda på stan och letade upp en tebutik.


Kom ut med liiiiite fler teer än vad det var tänkt... Som vanligt när en köper löste. Det är svårt att begränsa sig, tycker ni inte?

Efteråt gick jag en promenad längs vattnet. Det var magiskt vackert, spegelblankt vatten och vindstilla.


Vad var det jag sade?


Tog en promenad till ICA en kvart bort och köpte en liten påse godis till. Konferens ger en sådan *lyxkänsla* att jag bara vill unna mig.


Men nu var det dags att ta sig tillbaka till hotellet och piffa till sig, för kl. 18:30 var det dags för galamiddag. Samtliga på MBHV-konferensen bjöds in på en trerätters med underhållning, och då passade det sig bra att vara lite fin.


Middagen skulle äga rum på Kulturens Hus, där utsikten var spektakulär. Precis vid solnedgången, dessutom.


Efter lite mingel och alkoholfritt bubbel kom förrätten in. Det var röding med kavringskrutonger, picklad gurka och Kalix löjrom.


Alltså kalasgott! Jag som vanligtvis inte gillar gravad fisk, men denna smakade superbt!

Till huvudrätt serverades lågtempererad ren med svampsås och Västerbottenpotatis-kaka. 


Så himla god! Både såsen och potatiskakan var imponerande goda! "Ett REN-t nöje" skämtade jag till det. Något som Emil hade sagt om han vore där, men i hans frånvaro blir tydligen jag den som drar torra ordvitsar... 😶

För övrigt riktigt underligt att vegetarianism inte alls verkar utbrett i Luleå - mycket vilt och fisk och vegetarisk mat känns väldigt lågprioriterad.

Till dessert serverades en chokladfontant med vit chokladmousse, blåbärssås och blåbärsmaräng.


… Men fontanten var olyckligtvis mer som en torr kladdkaka och hade dessutom bränt fast i skålbottnen.... Den var ett riktigt bottennapp, kan en säga. Tur att för- och huvudrätten var så goda att de kompenserade för detta.

Mellan rätterna hade vi underhållning i form av dragspel och sång på samiska, meänkieli (tornedalsfinska) och svenska. Riktigt häftigt!

Men innan sista sångnumrena så valde jag att tacka för mig och gå från bords. Klockan var över 21 och vi hade redan suttit i nästan tre timmar. Jag sade adjö till de andra (som hade mer social energi än mig) och gick tillbaka till hotellrummet, drack en kopp te och en flaska pepsi max och tvättade ansiktet.

God natt på den dagen!

12 kommentarer :

  1. Det verkar så himla kul att gå på konferens. Och lyxigt såklart! Få bo på hotell någon natt och få all mat serverad och lyssna på intressanta föredrag.

    På tal om förlossningsdepression så finns den här dokumentären på SVTplay. Inte sett den själv än men tänker göra det. Tipsar ändå!
    https://www.svtplay.se/video/23569754/louis-theroux-forlossningspsykosens-mardrom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men verkligen. Två nätter gör det extra lyxigt ;) och få betalt på kuppen!

      Åh, vilken bra tips! Tack! :D

      Radera
  2. Gud vad härligt det hela låter! Med maten, naturen, ämnena... Men en timmes promenad på gymmet - varför tog du inte en timmes promenad ute och kollade på stan? Alltså ingen shaming här, jag blev bara väldigt förvånad! Och angående kött/fisk/veg-grejen... jag tänker mig lite stereotypt att det längre norrut verkar finnas en mycket starkare närhet till djur som mat, i form av att man jagar mer etc, och tänker att det kanske gör det till en viktigare kulturell del av maten? Har su någon teori?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja, jag tyckte det var lite för kyligt och blåsigt just då. Plus att det var så smidigt att bara gå upp två trappor och promenera i min ensamhet, utan att behöva ha koll på karta eller liknande :)

      Ja, jag tänker precis som dig. Det är ju att jakt och fiske är en så stor del av kulturarvet att nya mattrender inte har samma genomslagskraft, gissar jag. Vegomackorna var liksom ost- och skinkmackor där de PLOCKAT BORT skinkan, haha!

      Radera
    2. Haha, okej, det förklarar saken :) kyla och blåst kan verkligen förstöra nöjet med nya platser tycker jag.

      Haha! Sjukt ändå att plocka bort köttet och då tycka att det är vego, med tanke på hur resten av landet ligger!

      Jag tycker om den sär jakt och fiske-kulturen, och även bondekulturen. Skulle lätt kunna ha egna får som sen äts upp av mig när det är dags, och vill gärna lära mig att jaga. Kan känna mig rätt främmande i vegotrenden pga det, och upplever att folk här (Sthlm/KI/vad det nu är för miljö jag är i) nästan kan bli lite arga av att andra äter kött...

      Radera
    3. Hahaha, ja, verkligen! Så himla olikt...

      Jag håller verkligen med dig, jag är typ den enda på min arbetsplats som inte är vego? Känner mig typ kannibalistisk och vulgär pga det, känns liksom omoraliskt när en sitter i det sammanhanget? Inte för att mina kollegor shame:ar mig, men som du säger så vet man ju att många andra ser ned på köttätande. Och jag som älskar kött alldeles för mycket...

      Radera
  3. Men wow vilken lyxig frukostbuffe! Blir lite sugen trots att jag är sjuk inne på andra veckan och knappt har någon aptit haha.
    Och du klär så fint i rött läppstift Emelie! Så snyggt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, åh, jag klandrar dig inte..! Svårt att inte bli sugen. Finns det åtminstone någonting du kan äta som sjukling? <3

      Åh, tack, vad snällt! Men DITO dessutom, du i läppstift är *mwah!*

      Radera
    2. Har mest ätit ägg och färdiga grejer haha men nu börjar det äntligen vända! <3

      Radera
    3. Gud så skönt!! Då är du redo för käk och hångel i helgen! ;)

      Radera
  4. Ohlord *torkarbortdregletimungipan* vilken PANGFRULLE!!! Ja du hade rätt, detta inlägg gillade jag mucho. Bara det att jag blev extremt sugen på hotellfrukost och precis allt i kylen känns plötsligt fett tråkigt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha stackare då :'((((( Hoppas du hittade något gott som mättade magen ändå!

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)