Lösenord

onsdag, mars 20, 2019

Kålpudding ♥ ♥ ♥

Jag vet med mig att jag nämnt det förut, men jag är verkligen husmanskost-tjej. Älskar alla former av grytor, kalops, falukorv och potatismos, rotfrukter, soppor, långkok, blodpudding och bröd....

Det är tack vare min farmor som detta matintresse växt i mig; den maten hon lagade när jag var liten och bodde där under min uppväxt.

En av dessa absoluta favoriter är kålpudding. ÅH KÅLPUDDING   .


Tänk att något som låter så osmakligt och är så enkelt, kan vara så gott?

Köttfärs blandat med vitkål, salt, peppar och sirap. Tillsammans med en fet gräddsås och syrliga lingon. Broccoli och morot på sidan (och lite extra vitkål och bönor till mig). Speciellt den där gräddsåsen är viktig. Får jag till den bra (som jag fick denna gång) så sitter och jag äter den med sked. Inte en droppe får spillas!

Första gången jag lagade kålpudding till Emil, så var jag tvärsäker på att han inte gillade det. Han tog aldrig en "andra portion" (som han alltid gör när det är gott!), och sade "Mm, jo, det här smakade helt okej!" (som att han ville vara 'snäll').

Snacka om att jag blev förvånad när han, bara någon månad senare, säger: "Emelie, kan vi inte laga din kålpudding?! Jag är så sugen på den!".... 

Tänk, så fel en kan ha. Och nu är det Emil som stup i kvarten ber om att jag skall laga den.

TACK FARMOR, säger jag då, för en fenomenal kulinarisk uppväxt.

Vem har ni att tacka för era matpreferenser?

13 kommentarer :

  1. Mamma alla dagar i veckan! Hon har alltid lagat allting från grunden och det har jag tagit med mig. När jag var liten kunde jag bli avis på kompisar vars föräldrar kunde steka till en färdig schnitzel med klyftpotatis från frysdisken för det såg så gott ut haha. Men hemmalagat slår det mesta i vuxen ålder ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tänker så också! Det blir liksom som något man uppskattar sedan när en blir äldre :')

      Radera
  2. Mm! Kålpudding är verkligen nice! Men saknar lite potatis till? Eller? Min matinspo har nog varit ganska stor. Båda mina föräldrar, min mormor och min farmor har lagat husman, och även i min mosters familj och hos min ena faster har det alltid varit lagat från grunden med husman. Så jag har nog haft det ganska lyxigt på den fronten. Däremot är jag själv inte så bra på just husman, mycket tror jag beror på att jag 1) har dålig matinspiration ofta, 2) försöker hålla låg matbudget men högt proteinintag, vilket är en svår kombination och min mentala arbetskapacitet inte orkar förhålla mig till nya recept som ska kostnadsbestämmas och 3) jag är inte bra på sås! Alltså sås, det måste ju ändå sägas vara typ grunden för husman?? Och kall sås, visst, men varm sås, det är så svårt? Min pappa är grym på sås och jag har alltid avundats detta men lyckas själv sällan, vilket leder till att jag inte lagar sås ofta, vilket gör att jag inte blir så mycket bättre. Svårt, det där.

    Hemma är nog mina paradrätter
    -fattigmanstacos (med gurka, äpple och paprika samt yoghurt som enda tillbehör utöver den billigt kryddade köttfärsen. När jag får riktig tacokryddmix blir jag så glad och tänker alltid att jag aldrig mer ska köpa budgetvarianterna)

    -stek. Alltså fläskstek som har stekts länge med brunsås (om jag får till den) äppelmos eller svartvinbärsgelé, morot och lök som har stekts med köttet och potatis

    - kyckling i någon sås och ris. Typ kyckling som jag häller på grädde, mango chutnety, curry etc och sedan äter med ris och ibland även färsk banan och cashewnötter

    - blodpudding (ack!)

    - chili con carne

    - köttfärssås. är ganska bra på det faktiskt. Köttfärs, champinjoner, morötter, oregano, timjan, krossade tomater, vitlök, svartpeppar, salt, rödvin, typ.

    - allmänt köttfärs pga billigt och man kan göra tusen saker av köttfärs? Biffar, grytor etc etc!

    och dessa roterar jag typ, utan att komma på så mycket mer bra saker jag kan laga enkelt och billigt och gott (och för tillfället utan ugn sedan ett halvår, aargh!)

    Oj, längsta kommentaren någonsin? Ja, sånt händer väl, hoppas att det var kul att läsa den, haha!

    SvaraRadera
    Svar
    1. ÄLSKAR långa kommentarer (och särskilt dina!!!) :*

      Haha, jag gillar ju inte kokt potatis (jag äter den helst i gratäng eller som mos, annars får det vara!).. Så jag har bara grönsaker till. Och Emil sade att jag kunde skippa det denna gång för hans del, men vanligtvis vill han ha potatis till faktiskt :)

      Åh, vad spännande. Men hur får du till en lågbudget-kost med högt protein? är det mycket kyckling och keso à la instagram-fördomar? Eller hur har du planerat upp det? :)

      ÄLSKAR sås, och tack och lov är jag GRYM på att göra varma såser. Med mycket smör och grädde och få till smakbalansen. Jag är dock sämre på kalla såser? Haha, knasigt.

      Haha,oj, nu ger du mig typ svaret på frågan jag ställde ovan. Oh well! Äpple i tacos? Whaaat? Men det är verkligen sant att budgetmärken INTE har samma smak på tacokryddan. Glömmer det också stup i kvarten.

      BLODPUDDING. Det som håller oss samman!! <333 (haha typ + lite till såklaaart :* )

      Älskar dessutom chili con carne. Måste laga det snart - det var så länge sedan!
      men har du rödvin i köttfärssås? Hur har du råd med det, på tal om lågbudget som inte köper äkta tacokrydda? :P

      Radera
    2. Världens segaste svar på en kommentar, men jag vill passa på att kommentera via praktikplatsens dator, eftersom det är *så* mycket bättre än via telefonen.

      Det uppriktiga svaret på budgetfrågan är väl helt enkelt att jag inte lyckas ;) Jag kan ha ett utåt sett väldigt knepigt matbeteende, där jag lagar ganska dyr mat pga högprotein och helst gott, samtidigt som jag snålar in på sånt som andra med mycket lägre totalbudget än mig tycker är självklarheter. Jag köper t.ex. aldrig kaffe i skolan eller tuggummi eller sådana där saker, och det går långt mellan gångerna jag köper mig en liten flaska med läsk på språng. Jag skär verkligen bort så mycket jag kan av sådana grejer. Trots det ligger min matbudget oftast över 2000 kr, särskilt nu när jag är i en tid av viktuppgång. I höstas när jag tvärtom tappade några kg lyckades jag komma ner i en matbudget på ca 1500 kr ett par månader i rad, och då var jag riktigt stolt. Så nej, jag lyckas inte, jag gör bara tappra försök att minimera den ekonomiska skadan ;) Jag tycker också så mycket om att gå ut och äta på den lokala food courten i Kista tillsammans med min sambo, så det ökar ju på matkontot ytterligare...

      Och rödvin i köttfärssåsen har jag primärt när jag får pengahybris och tror att jag har råd med allt. Så är det generellt med köttfärssås för mig faktiskt, för jag behöver köpa så många ingredienser för att laga det att jag egentligen aldrig tycker mig ha råd med det.

      Vad härligt att vara grym på varma såser, det verkar verkligen så himla nice att kunna luta sig mot den skillen! Då blir alla maträtter bra, tycker jag. Jag har övat lite men har ofta otur, typ med att stekskyn blir lite bränd och jag måste börja göra såsen utan något stekspad? Hur gör man då liksom??

      Radera
    3. Håller med - skulle aldrig få för mig att svara på kommentarer via telefon. En sådan pärs! Det blir alltid på dator.

      Jag känner igen mig väldigt i vad du skriver. Jag spontanköper heller aldrig impulsvaror som förbrukas direkt, utan väntar alltid. Är väldigt sparsam av mig på så vis. Men vad är det annars som har hög proteinhalt som är gott? Äter du mycket keso/kvarg/avokado och sådant, som kan vara dyrt?

      Haha, ja, men köttfärssås är ofta "more is less". Allt en kan stoppa i gör den bättre, på något vis. Lite magiskt på något sätt, när det kan vara tvärtom med så många andra rätter.

      Jag använder aldrig stekspad i mina såser, haha. Det kanske låter knäppt, men med smör, mjöl, grädde, fond, soja, kryddor, honung/sirap och så något syrligt (sylt eller gélé) så blir de flesta såser SÅ GODA.

      Radera
  3. Min pappa är jägare så jag har vuxit upp med en j*kla massa viltkött på matbordet. Själv är jag ju vegetarian... Mina föräldrar är inte så intresserade av matlagning överlag (de lägger gärna pengar på restaurangbesök etc, men är mindre intresserade av att tillaga). Däremot kommer Linus från en familj där de experimenterar mycket med mat, testar nya råvaror, nya recept etc och jag känner att jag har fått mycket av min experimentella lust av dem. Vi tillagar till exempel sällan samma recept två gånger, om det inte är riktigt gott.

    Jag har aldrig varit så mycket för husmanskost men kan på senare tid bli sugen på sådant som smakar *tryggt*, typ stuvade makaroner, kålpudding, fiskpinnar, mannagrynsgröt etc. Tycker det är intressant att smaker kan sätta sig och ge en trygghet, att det blir en slags stimulus-respons.

    Vad är Emil uppvuxen med för mat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, vad spännande att höra om. Det där med att inte laga recept två gånger är dock mig obegripligt, för jag tycker det mesta är så gott att jag vill laga det massa massa gånger, haha.

      Men gos! Du har rätt i att det är riktiga trygghetsrätter.

      Han har klimp och fläsk som sin favoriträtt som liten. Äter den sällan idag, men säger ändå att det är hans absoluta favorit. Det måste ju ha något med trygghet att göra?

      Radera
  4. Älskar dina matinlägg!

    Och jag gillar husman, men äter det nästan aldrig? Kanske för att jag ofta vill laga nytt. Liksom tråkigt med sånt man redan "kan/vet" typ? Men också för att jag inte äter så mycket kött tror jag. Grytor och sånt blir ju inte detsamma utan kött i liksom. Det mest husmanniga jag äter på hyfsat regelbunden basis är väl köttfärssås och kyckling i currysås haha (det ska vi äta idag!). Och, min matinspiration är definitivt min pappa. Han har alltid lagat all mat hemma då mamma är helt hopplös i köket. Han kör dock mycket husman. Kött, potatis och sånt. Redigt och finskt typ!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag älskar dina matinstastorys!

      Tycker du? Haha, jag älskar att bli påmind om vad jag redan kan. Speciellt i matväg, för då vet jag att det inte blir fel, hehe. Men älskar ditt sätt att testa nytt och alltid variera - det inspirerar mig en hel del. Förstår även att kött ger en umami-smak som är svår/omständlig att återskapa om man inte har animaliska produkter i maten.

      Vad fint!! Vad är favoriträtten från Finland?

      Radera
  5. Jag har inte tänkt att jag blivit så påverkad av mina föräldrar men nu när jag skulle skriva detta så inser jag att jo det har jag nog lite. Mina föräldrar har alltid älskat att laga mat, de såg/ser det som avkoppling att laga mat i två timmar efter en lång arbetsdag. Som liten kunde jag bli tokig när jag frågade ”vad ska vi äta idag?” Och näst intill alltid fick svaret ”något nytt!”. ALDRIG kunde de svara köttbullar o makaroner eller fiskpinnar. Så avis på dem som fick fiskpinnar o korv jämt haha. Men det har ju gjort att jag hörsammat det allra mesta (och också tycker det är viktigt att mina barn smakar) och inte är rädd för nya grejer så jag letar ofta nya recept och ja kanske inte varje vecka men väldigt ofta gör jag nya recept och har svårt för att laga samma mat inom närmsta tre veckorna.
    Sen knycker jag en hel del recept av min morfars fru. Varje gång vi är där får vi sååå god mat att jag alltid måste ta receptetmed mig hem :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha! Åh, är det något du uppskattar idag?? Att de verkligen tog sig tiden att göra nya saker? Men jag hör ju verkligen att du blivit påverkad av dem, och det kan vara rätt fint att uppmärksamma :')

      Ååh, har du något recept du vill dela med dig av? :D

      Radera
    2. Ja absolut uppskattar had det. Har ätit otroligt mycket riktigt bra mat i mina dagar ☺️ Ska ordna recept! :)

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)