Lösenord

onsdag, januari 16, 2019

Vår ekonomi

Sugna på lite ekonomi-snack? Detta, som tillsammans med hushållssysslor, toppar listan för nationellt vanligaste bråken. Ekonomin, däremot, har jag och Emil aldrig någonsin bråkat om. *ta i trä*. Snitsigt, va?

Jag tjänar onekligen lite mer än Emil - psykolog vs. butikssäljare av elektronik (det blir lite mer än 10.000+ för mig, efter skatt). Trots detta har vi valt att ha delad ekonomi, just eftersom vi resonerar så att jag har gjort mig förtjänt av min lön då jag gått på universitet 5 år, och han inte har gjort det. Detta plus att jag har studielån, och det har inte han.

Vi har alltså separata bankkonton med separata bankkort - fast har ett gemensamt konto i ICA Banken där vi handlar. Jag lägger in 1400 kr varje månad som skall gå till mat i butik, och Emil har ett Rikskupongkort (dejt-kortet!) där 900 kr dras från hans lön, då sätts 1400 kr in på det kortet. De pengarna dejtar vi för. (Japp, vi unnar oss!!!).

Selfie pga har ingen annan bild
Det finns givetvis tillfällen då vi köper gemensamma saker med våra privata kort. (Ex. IKEA, bio, resor), och då använder vi appen Splitwise. Där skriver vi varje gång någon av oss handlat privat till oss båda, och sedan räknar appen ut automatiskt vem som är skyldig vem vad. Lite för att slippa swisha varandra varje gång, så räcker det med en swish i månaden.

I övrigt är vi väldigt generösa mot varandra. Vi köper ofta små gåvor till varandra - spontana kärleksgester, och bråkar inte om vem som skall betala exempelvis parkering för bilen, etc. Samtidigt litar vi alltid på varandra om någon lägger in en summa i appen, och ifrågasätter inte varandras köp.

Emil köper exempelvis samlarkort för flera hundra, ibland tusen, i månaden. Han handlar även en hel del kläder. Själv lägger jag mycket pengar på sparande, och resor (Paris!).

Tillsammans tycker jag att vi har fått en bra balans. (del 2 i hushållsserien, check!).

12 kommentarer :

  1. Får jag fråga hur det ser ut med Emils sparande? Tänker att det ju låter som ni planerar en gemensam framtid och då blir ju hans sparande viktigt även för sig om ni vill göra större saker längre fram och inte minst för pensionen. :) Är han också duktig och sparar lite redan nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt inte så stor koll på hans sparande. Jag tror inte att han sparar någonting? Däremot har han ju en buffert sedan han sålde sin lägenhet, och gick plus några hundratusen. Men regelbundet sparar han inte, vad jag vet :)

      Radera
  2. Spännande läsning! Min och Linus ekonomi är nog en blandning av delad-gemensam-ekonomi, vi delar på det mesta (men är oftast inte jättenoga med att det ska bli lika) men har samtidigt inte etablerat något gemensamt sparande. På sistone har dock Linus börjat betala betydligt mer t ex matinköp, men i och med att han har gått från student till heltidsanställd lärare och jag fortfarande studerar (och jobbar då och då) kan jag tycka att det är rättvist. Emil har inga planer på att läsa vidare? Tror du att du skulle stå för mer i hushållet ekonomiskt om han studerade och tog studielån?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det låter helt rimligt, den indelningen som ni beskriver. Det blir ju inte helt lika villkor när en har heltidstjänst och en studerar.
      Emil har i dagsläget inga planer på att studera. Han är inte främmande till det, men vad jag minns så brukar han uttrycka att plugga inte riktigt var hans grej. Inte för att han var dålig på det, nej, han är awesome!.. men för att han tycker det är rätt så tråkigt.
      Men OM han nu skulle börja studera skulle jag givetvis stå för majoriteten av utgifterna i hushållet :)

      Radera
  3. Spännande läsning! Och jag gillar verkligen den här ”hushållsserien”! Vad heter appen som ni använder er utav?

    SvaraRadera
  4. Det här är såå spännande att läsa om!!! Vill ha mer!! (haha, greedy)
    Vi använder också splitwise, det funkar ju super tycker jag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, tuuuur att det finns många delar kvar att skriva om! :D Så kul att du uppskattar det, sötis!!
      och splitwise är verkligen guld värd! Sparar så mycket tid :))))

      Radera
    2. Wie!! Läste precis senaste, så kul med pet peeves haha!
      Ja det är så skönt och smidigt, dock lägger Murre oftast ut, så ibland går jag in och ba oj oj... *ser hur den tickar uppåt* (i siffror, nedåt i mitt bankkonto haha).

      Radera
    3. Hahaha, åh, känner igen det där! Fast tvärtom... ;'D

      Radera
  5. Så spännande att läsa om er uppdelning i hushållsserien! Och imponerande att snack om ekonomi aldrig lett till oenighet och irritation!

    SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)