Lösenord

fredag, januari 18, 2019

Pet peeves i hushållet

Nästa del i hushållsserien...! Måste säga att den är så otroligt rolig att skriva, och för varje del får jag kommentarer om förslag och intressetips på hur jag kan utveckla den ännu mer..! Mathandlingsinlägg, kylskåpsinlägg, sparandeinlägg, lägenhetsinlägg, framtidsinlägg... Så mycket!

Detta inlägg tänkte jag fokusera på små saker i hemmet, vardagen... som stör oss med den andre. Ett par pet peeves, så att säga. Vi börjar med de irritationsmoment som kittlar mig.

Låsa dörren
Emil har en manisk tendens att låsa dörren. Alltid. Så fort han kommer in genom dörren till lägenheten så låser han den - även om jag bara är ute och slänger soporna. Kan bli gudars irriterad när han VET att jag är på väg upp och så låser han dörren och jag måste öppna med nyckel. Så får jag ett svar att "oj, jag tänkte inte på det". Nä, det kanske han inte gjorde, men irriterad blir jag ändå. Plus att han checkar att dörren är låst varje kväll innan vi somnar. (Ja, jag brukade också alltid låsa dörren mycket när jag bodde i hus, men nu i lägenhet med portlås så är det inte lika viktigt enligt mig).

Kläder överallt
Emil lägger ut sina dagsanvända kläder överallt. Och så ligger de där - flera dagar! - till dess att han skall tvätta. Jeans hänger på matsalsstolarna i vardagsrummet, tröjor i soffan, gymkläder över barstolarna och - för att inte glömma! - högen med använda kalsonger och strumpor på skänken i sovrummet. SOM ATT HELA LÄGENHETEN ÄR EN TVÄTTKORG? (Vi har faktiskt en!). Jag frågar lite då och då, när jag en gång lyfte hans hög med 7 (!!) kalsonger. "Ska du använda dessa igen, eller varför ligger de här?".. "Nej, jag ska ta dem till tvättkorgen".. (MEN DU HAR JU HAFT 7 DAGAR PÅ DIG???).

Tända lampor
Emil är en liten lamptändare. Så fort han går in i ett rum tänder han ljuset (rimligt), men han släcker inte när han går ut igen?? Jag pratar om badrummet, där han stänger dörren men inte släcker lampan. Eller ett rum han bara går in för att hämta en sak? Förrådet, som han ska hämta ett verktyg i, stänger dörren men släcker inte lampan? Jag är en sådan person att är jag inte i rummet så vill jag att det ska vara släckt. Bara tänt där jag är. Han vill att hela lägenheten ska lysa med full effekt nonstop. Jag blir galen på att gå och släcka lampor efter honom stup i kvarten (för numera påpekar jag det inte längre, nu släcker jag bara...)...

Tar lång tid på sig
Emil tar så otroligt lång tid på sig när han skall iväg någonstans. Han skall kanske raka sig, duscha, föna håret, välja kläder, stå och flexa i spegeln, välja nya kläder, flexa lite till, fixa med håret lite mer, byta kläder en gång till... Och sen välja mellan sina 10 par skor och 7 olika jackor/rockar. Själv går det på ett kick och jag får stå och vänta i hallen på att han någonsin!!! blir klar. (Ps. Vi kommer ofta för sent pga detta).


OKEJ, rant over. Ska vi ta de saker som jag vet att Emil stör sig på med mig?... Först när jag frågade honom tänkte han ett bra tag, och sade sedan.."Nej, det finns nog ingenting?"... Men när jag gav honom lite inspiration om när han brukar sura till, då hittade han ett par punkter..!

Skåpsluckor
Tro det eller ej, men detta problem har jag haft med flera pojkvänner. Jag har så otroligt svårt att stänga skåpsluckor. Jag öppnar dem, tar ut det jag vill ha och sen stänger dem halvt/inte alls. I köket ser det ibland helt tokigt ut när nästan varje skåpslucka är vidöppen. (Tack och lov har jag blivit bättre på det sedan vi flyttade till nya boet).

Gå runt när han dammsuger
Ett annat av mina problem är att jag inte kan vara still. Jag ska alltid fram och göra saker, gärna före och snabbare än honom, komma i vägen och vara stressande. Ett av de sakerna är när jag har dammat, och han skall dammsuga. Antingen springer jag runt framför och runt honom och "drar runt allt damm" där han redan dammsugit, eller så är jag redan på gång och torkar golven och gör det *lite för snabbt* så att han inte känner att han kan dammsuga ordentligt nog.

Diskar slarvigt
I och med att jag gör saker snabbt och stressigt, så blir det inte alltid helt perfekt. Emil gör alltid allting långsamt och fint och helt perfekt - jag kan ibland slarva. Disken är en sådan sak, där jag drar runt med svamp/diskborste några gånger och sedan sköljer av. Ibland diskar jag inte undersidan, om jag inte tycker att den har berört smutsiga ytor. Emil kan bli galen på detta, då han tycker att jag faktiskt inte diskar rent. (Ps. Kan medge att jag ibland glömmer små fläckar).

Stressar honom
I samma stil som jag tycker att Emil är långsam och tar tid på sig, så tycker Emil att jag är stressig och "härsig", som han säger (är det nyköpingska?). Jag gör alltid så att han antingen måste skynda på för att hålla min takt, och/eller att han inte hinner göra det på sitt sätt. Eller att jag "tar över" för att jag tycker att han är för långsam med något, och puttar honom åt sidan.


... Jösses, vilken tyrann jag låter som nu. Härskar och gör allt och stressar och blir irriterad för småsaker. Haha! Tur att detta aldrig är något vi bråkar om på riktigt, utan bara blir småsura på varandra för stundvis.

Har ni något liknande som ni kan dela med er av?



20 kommentarer :

  1. Jag satt verkligen och fnissade åt det här inlägget, för jag känner igen så mycket. Rasmus är manisk med vissa saker, som till exempel att låsa dörren, medan jag inte fattar vad som kan hända i en låst portuppgång som i övrigt bebos av barnfamiljer och pensionärer. Varje kväll kör han sin rutin; känna på kylskåp och frys, kontrollera att spisplattorna och ugnen är av, rycka i ytterdörrhandtaget tre gånger (ja, det kommer snart att gå sönder), kolla så att nycklar/körkort/bankkort ligger där det ska plus tvinga mig att också kolla det sistnämnda. Jag blir helt tokig varje gång. Rasmus är förövrigt också en sådan som ska tända varenda lampa och som tar otroligt lång tid på sig när vi ska iväg.

    Å andra sidan... Jag glömmer alltid att plocka upp blöta hårstrån i duschavloppet efter mig, jag lägger sjukt mycket pengar på krukväxter och fyller våra ytor med grönt utan att fråga, jag lämnar alltid skorna på golvet bredvid skohyllan. Ingen är väl perfekt, antar jag. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jösses, Rasmus är väldigt OCD av sig! Är hans tvång något som han själv tycker är jobbigt, eller ser han det mer som säkerhetsbeteenden som tröstar hans oro?

      Hahaha, nej, även solen har sina fläckar ;) Och tur är väl det - jobbigt att vara perfekt bredvid någon en stör sig på!

      Radera
  2. Åh, till att börja med: ert vardagsrum ser så himla ombonat ut! Jag är precis som Emil när det kommer till dörren, känner mig så otrygg när dörren är ytterdörren är olåst? Det som jag irriterar mig mest på med Linus är att vi har olika definitioner av vad "nu" och "strax" innebär, för mig är "nu" inom typ 1-2 min medan det för honom innebär att "jag ska bara göra klart det här och det här först". Linus å andra sidan blir irriterad på att jag alltid stökar ner så mycket när jag bakar :):) Men tycker det är fint med pet peeves, det känns som ett så tydligt tecken på att man lever nära en annan person!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aw, tack!! Är så nöjd med vardagsrummet faktiskt - det är personligt och varmt utan att vara plottrigt och fullt med prylar.

      Haha, åh, det där känner jag igen! När Emil säger "jag kommer hem snart" så kan det betyda allt mellan en till två timmar, medan jag själv menar "fem minuter" när jag säger snart. Eller om han säger "ska börja göra mig iordning" så betyder det att han typ BÖRJAR göra sig i ordning om en timme???? Blir galen!!!

      Ja, jag håller med dig. Det är en markör för trygghet, att man vågar störa sig på någon!

      Radera
  3. Haha åh vad kul!
    Jag blir tokig på alla skor i hallen. Fyra par på dörrmattan trots att vi har en skohylla bredvid.

    Kalsonger och strumpor PÅ tvättkorgen istället för i. HUR sVÅRT att lyfta på locket??

    Han diskar stekpannor och ibland plåtar i diskmaskinen? Wtf liksom?!

    Och så kan jag bli tokig på att han gör sååå stora matlådor så jag får 1,5 portion till jobbe to får slänga mat eller att han äter mer än jag planerat och det inte blir matlådor över. Hehe snåljåpen här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. SAMMA HÄR! Haha! Ja, Emil lägger sina skor typ ALDRIG på skohyllan. Detta trots att han har typ fem par framme och jag bara ett, ändå är mina de enda som alltid står på hyllan.

      Haha, det där tycker inte jag är snålt - jag hade också blivit provocerad. Det är därför jag är matlådeansvarig hemma och alltid fyller matlådorna! ;D

      Radera
  4. Det finns säkert hur många som helst men det kan kan komma på är följande. Jag blir tokig på att sambon diskar slarvigt, det är alltid ett par saker som behöver diskas om när han gjort det. Lite för ofta har han också alldeles för lite diskmedel så att de sista sakerna diskas i smutsigt vatten som snarare lämnar en hinna på det inte längre så nydiskade. Han ser inte heller smuts på golv, skåpsluckor, bänkar osv. Grejer ser han men inte smuts.

    I sin tur vet jag att han själv tycker det är störande att jag slänger mina kläder på golvet i sovrummet istället för att lägga in dem i garderoben eller slänga i tvättkorgen. Eller att jag typ alltid tar ett nytt glas så fort jag ska dricka. Fast jag vet att det är mitt glas som står på bänken sedan förra gången jag drack.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha. Jag diskar också slarvigt, så där känner jag med din sambo, hehe....! Är du en sådan som tycker att glaset är ofräscht om du redan druckit ut det? För så är jag med, och vill gärna byta glas varje gång även fast jag försöker att använda det minst tre gånger. Åtminstone när jag vet att jag dricker fem glas om kvällarna...

      Radera
  5. Bra inlägg. Skönt att läsa att även ni är mänskliga :) Jag måste också alltid känna så att dörren är låst innan jag går och lägger mig, litar inte riktigt på portkoder. Känner också igen mig med det för att släcka lampor, det känns så onödigt att slösa el när man inte ens är där. Dock har jag några lampor på timer. Vad gäller kökluckor kan sånt irritera mig, men har säkert själv en massa hyss för mig också :p
    //Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Litar inte på portkoder? Hur menar du då? :)

      Och lampor på timer, hur har du ordnat det? :O

      Radera
  6. Hahah det här är så roligt och relaterbart att läsa! Jag känner mest igen mig i det du stör dig på hos Emil, samma här hemma, framförallt kläder överallt och att ta lång tid på sig (gaah blir SÅ frustrerad, det kryper liksom i kroppen. Jag kan duscha + sminka mig + välja kläder + föna håret i samma tempo som M typ... tar på sig sina skor). DOCK så låser jag alltid dörren, så där känner jag med Emil ;)

    Fooortsätt med denna serie – såå kul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha!! Älskar att det är sådan igenkänning på't!

      Radera
  7. Åh, känner så igen mig! Just det där med att vara snabb och ”stressig”, svårt för att vara still, typ vara på gränsen till nitisk men samtidigt slarvig om det ens makes sense..? Som exempelvis disk - måste göra det på en gång för får fullständig panne av odiskad disk men kan ändå slarva en aning i och med mitt snabba och ofta lite hetsiga sätt att göra det på. Samma sak med städning, det måste göras och ofta, men på MITT sätt. Hehe. Och att i princip alltid vara den som får vänta på folk kan göra mig tokig..! Jobbar på det för inser ju såklart att alla inte kan vara lika snabba som jag, och att det ibland är okej och till och med viktigt att faktiskt chilla en aning, men att bli sen för att någon är långsam... Nej, bara NEJ.
    Jag hade stört mig exakt lika mycket på allt det där Emil gör också, utom att han låser dörren. Det är bara pluspoäng för mig! Men att du inte stänger skåpsluckor?! AAAH, inte ok!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är vi precis lika där!! Förutom skåpsluckorna där. Tror därför vi inte alls skulle passa som sambos, för vi båda skulle vara stressade och störa oss på varandra och hetsa varandra, och jag skulle öppna skåpsluckor och du låsa dörren, haha!

      Radera
  8. Vilken rolig läsning. Min sambo är mer för att "satsa" än jag , han har stora projekt på gång, både privat och jobbmässigt, detta skapar ofta konflikter eftersom han tror att han hinner ALLT, haha. Två heltidsarbetande föräldrar hinner inte allt... Han har säkert massa att säga om mig, men det är inte lika roligt att berätta...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, åh, en ambitiös herre? Jag tycker det låter spännande, och säkert en sådan sak som attraherar dig med honom!... Men förstår att det i längre loppet blir ett irritationsmoment när det går ut över vardagssysslor som känns VIKTIGARE liksom.

      Radera
  9. Okej, en till sak jag stör mig på som jag insåg precis nyss. Min sambo ska spara ALLA papper/fakturor osv som kommer. Och då menar jag typ allt. Han håller på att försöka sortera in sina pärmar just nu och kom och visade mig en faktura från -94 när han prenumererade på Spindelmannen. Eller en mobilräkning från -98. Sådant är ju väldigt viktigt att ha kvar så jag får väl ha lite förståelse.. *djup ironi*

    SvaraRadera
    Svar
    1. HAHAHA GÖR HAN? Emil ska också spara alla jävla KVITTON han får (inte fakturor dock tack och lov) i en jävla hög på hans nattduksbord. Det rinner typ över, så att JAG måste gå och rensa .. (och det låter han mig.. ibland).

      men gud, vilken rolig grej din sambo gör!! Men så länge han städar och strukturerar uppå det och inte har pärmarna över hela köksbordet hade jag nog också kunnat leva med det (fastän störa mig lite).

      Radera
    2. Haha jaa och det är ordning på det så på så vis är det ju lugnt. Hade han drällt med dem runt i huset hade jag blivit galen antagligen. ;) Men alltså, han har varit vuxen i 20 år och du kan ju gissa hur mycket "viktiga papper" man har hunnit samla på sig på den tiden. Det kanske inte är nödvändigt att spara allt. Den här gången sa han faktiskt "men räkningarna från när jag fortfarande bodde hemma är kanske inte lika viktiga så de kan jag nog lägga ut i garaget nu". Inte slänga alltså, men de är inte ovärderliga nog så man kan riskera att de kanske blir tuggade på om det kommer en mus.

      Radera
    3. Hahaha, ja, det hade jag inte heller stått ut med. Men gud, vad du får mig att skratta! Det där är ju verkligen skrattretande komi-tragiskt!!

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)