Lösenord

fredag, november 10, 2017

Torsdagen nästan utan dejt

Torsdagen, torsdagen, torsdagen. Som ni kanske märkt har min senaste vecka inte varit den bästa. Tror inte det gått en enda dag utan att jag gråtit. Torsdagen var inget undantag. Den började ungefär här; på jobbet. Jag hade en fullspäckad dag med systemutbildning, nybesök och anamnesupptagning.

Så här såg jag ut. Jag hade ont. 


Antagligen var det för att jag är trött och känslig. Antagligen för att jag har ont och svårt att koncentrera mig. Under dagen hände en incident som än en gång fick bägaren att rinna över och jag grät i fikarummet under lunchtid. Och på mitt kontor mellan två besök.

När det sista besöket, som var två föräldrar, blev inbjudna såg de att jag var helt rödgråten. "Det är tufft att vara psykolog", skämtade jag. "Ja, jag hoppas att inte vi får dig att gråta!" sade föräldrarna medlidsamt, men med glimten i ögat.

De fick mig till och med att skratta med några hemskt dåliga skämt, mitt under utredningens allvar. Det var rätt fint.

Torsdag är, som bekant, dejt. Jag mötte upp Emil, fortfarande med den här jobbiga känslan i magen jag haft hela veckan. Både jag och Emil behövde verkligen en fin kväll, bara han och jag, bara kärlek. Men det var något som inte stämde - kanske var det att stämningen på restaurangen gjorde mig obekväm, kanske den tröttsamma dag som Emil haft på jobbet, kanske att jag inte var hungrig och inte så entusiastisk efter mat, kanske det faktum att Emil fått trösta mig varje dag den senaste tiden, kanske är det flyttstressen. Helt plötsligt gick luften ur. Innan vi ens hunnit beställa sade Emil. "Jag vill inte vara här mer. Jag har ingen aptit. Jag vill bara åka hem."

Efter många om och men så gick vi till bilen och satte oss. Jag kände ett så starkt inre motstånd mot att åka hem - jag visste att det bara skulle leda till att vi tog den tunga stämningen och sorgen hem, och att vi inte skulle ha en bra kväll. Jag försökte få oss att prata ut om allting i bilen, om alla känslor som härjade och vad det var som kändes tungt.

Till slut övertalade jag Emil att åka in närmare stan och se om vi kunde hitta ett annat dejtalternativ. Det slutade med att vi ramlade in på puben Oliver Twist, där vi beställde in mozzarellagratinerat vitlöksbröd.


När vi väl satt oss ned, på samma sida i båset av mjuka, gröna lädersoffor, så kändes det plötsligt bättre igen. Jag satt och kramade om Emil, vi pratade försiktigt, vi kysstes, vi höll hand. Det var precis det vi behövde.


 Emil tog baconlindad oxfilé med bearnaisesås, rödvinssås och grönsaker.


Jag tog en viltburgare med västerbottenost, kantareller och lingon. Med det tog jag potatisgratäng, för jag var toksugen på det.


Potatisgratängen var verkligen win! Älskar potatisgratäng. Borde äta det oftare.... Burgaren var dock enbart en 2/5, eftersom burgaren var genomstekt och kändes som en uppvärmd frysburgare och att den fortfarande hade hamburgerdressing på (gillar inte det, stod inte heller i menyn att det var på). Dessutom blev lingonen för sura och passade tyvärr inte alls ihop med burgaren. Västerbottenosten och kantarellerna var dock riktigt goda på burgaren! Tips!

När vi ätit var vi (som vanligt) mätta så det rann ur öronen på oss. Vi kände oss även mycket lättare, rent psykiskt, och jag var så tacksam att vi fått den här tiden tillsammans.

Vi åkte hem och lade oss ned direkt, båda behövde närheten och intimiteten efter all psykisk påfrestning som varit de senaste dagarna. Vi somnade sedan 21:30, utan att släcka lamporna, utan att borsta tänderna, utan att sätta mobilerna på laddning.

Kan ju säga att vi själva var rätt urladdade.

22 kommentarer :

  1. Fint att du är öppen med alla dina känslor :) Man har sämre perioder ibland helt enkelt men det kommer bli bättre! Är själv i en lite sämre period, är orolig för en sak och går runt och väntar på svar innan jag själv kan göra nåt (jobbigt att behöva vänta och inte styra själv) och känns allmänt grått. Men sen är det ju inte så konstigt att man blir extra nere om man dessutom har ont <3. Hoppas du mår bättre snart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch, Julia, vad hemskt det låter.. Vågar du dela med dig om vad det är du väntar på? Jag är ledsen att du måste gå runt och vänta ut, sådant är bannemig något av det mest ångestfyllda som finns <3

      Radera
  2. Det här inlägget får mig att tänkta på begreppet comfort food. Rejäl mat som är tröstande och trygg. Nog måste potatisgratäng höra dit?
    Du har haft en rätt kämpig vecka. Hoppas att det snart börjar kännas lättare <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Potatisgratängen är 100% comfort food. Varm, gojsig, krämig, god... Tack, Fredrika <3

      Radera
  3. Jag imponeras så mycket av din förmåga att ändå vara lite metakognitiv i sådana här situationer, att ha lite distans trots att du är mitt uppe i det, och klura ut vad en annan kontext kan göra med.ert mående och er stämning. Att kunna mötas i ledsamhet och stress är ju något väldigt fint, och det låter som om ni hittade dit till slut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aww.. Jag blir så glad när du säger så <3 Känner mig som en vettig psykolog när jag får komplimanger avseende emotionsreglering <3

      Radera
  4. Kämpigt! Men bra att ni fann en bättre stämning innan ni åkte hem. Klokt av dig.
    (Har just nu en potatisgratäng och en lammstek i ugnen. Luktar himmelskt! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter otroligt gott!! Hoppas det smakade!

      Radera
  5. Vad bra att helgen börjar nu. Ta hand om dig <3 spendera mycket tid med Emil. Det är jobbigt att ha sämre dagar men samtidigt är det okej. Vi är människor och vi alla har dem. Jag hoppas att du spenderar helgen på en fin sätt som kommer att göra att du får mer ro innom dig <3
    //U

    SvaraRadera
  6. <3 Önskar dig en fin helg, Emelie!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Emma! Jag hoppas också din helg var fin <3

      Radera
  7. Hoppas ni fått en välbehövlig återhämtande helg <3 Även om det varit mycket jobbiga känslor, fascineras jag över din närhet till dina känslor och din förmåga att förhålla dig till dem. Kanske för att jag själv blivit expert på att dissociera istället (vilket inte är så långsiktigt hållbart)... Tack för du delar med dig av livets alla delar, jag ser verkligen upp till dig <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch, du lyckas alltid langa komplimang efter komplimang så en blir helt generad..! Dissociera? Nej, det lät inte så produktivt. Du menar att du bara kopplar ifrån känslorna och ignorerar? Det vet jag inte ens hur man gör.. D:

      Radera
    2. :)
      Ja, inte för jag vet hur jag gör. Det sker på automatik. Funkar dock bara när jag gör saker och när jag ska bryta det blir det väääääääldigt svarta tankar.
      Lycka till med flytten! Ska bli kul och spännande att få följa :)

      Radera
  8. Huu, hatar när det blir sådär dålig stämning utan att man egentligen inte riktigt vet vad det är, utan det bara är något som skaver. Och vad skönt det är sedan när det ordnar upp sig på något vis ändå. Hoppas kommande dagar är mildare <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men precis! Så obehagligt få... Men tack, Emelie <3

      Radera
  9. Det är så himla fint att läsa att även fast ni båda har en lite sämre dag så låter ni det inte vara så utan att lösa det. Jag menar inte att det inte är okej att ha en dålig dag, utan att jag blir så fascinerad av hur ni hanterar det båda två :) hoppas ni haft en fin helg <3

    SvaraRadera
  10. Hoppas din helg har varit bättre! En fråga om något helt annat: träffar du Linnéa något nu när du bor i Nyköping? :)
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Frida! <33 Inte det minsta, jag har sagt upp kontakten med henne :)

      Radera
  11. Kära Emelie Wonka, hoppas att du mår bättre efter denna helg! :) <3

    SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)