Lösenord

måndag, september 04, 2017

Rolf - min första surdeg i Nypan

För lite mer än en vecka sedan, så satte jag min första surdeg här i Nypan. Det fick bli en traditionell rågsurdeg och han fick heta Rolf. Det tog ungefär 4 dagar, sedan hade Rolf bubblat till sig och blivit sitt traditionella, sura jag!


På lördagsmorgonen blev det således ett första experiment på Rolf, och han blev fyra frallor och en stor limpa. Väx, frallor, väx!


Sedan dukades det upp till lördagsfrukost, med de nybakta frallorna och tillhörande pålägg!


Omdöme? Lite längre i ugnen (de var lite degiga i mitten), men smaken var kalas!

Ser fram emot nästa, samt nästa, samt nästa experiment. För det kommer bara bli bättre, bättre och bättre Och med tanke på vilken high maintenant-brödgalning jag är sedan jag bott i Paris, så känns detta som ett naturligt tillägg i mitt liv. Har ni några egna tips för ett bra brödbak, mina vänner?

6 kommentarer :

  1. Å god vilken lyx !! Nybakat bröd till frukost!! :-D
    Jag vet ju att du är en baguette tjej men jag älskar filmjölksbröd av olika slag och skulle absolut tipsa dig om att testa!! Moster linneas hälsobröd med massor av smör och smarrig ost är bland det godaste som finns :-P.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, nog för att jag är en baguette-tjej, men jag kan VERKLIGEN uppskatta ett gott filmjölksbröd! Kan vara sååå gott och saftigt. Men däremot har jag själv aldrig bakat det, för jag tycker det är så krångligt med massa extra ingredienser, när bröd egentligen är så simpelt.. Men det är ju samtidigt en ny smakupplevelse...

      Radera
  2. Men åh vilken fin Rolf! Jag älskar bröd men är tyvärr ingen hejare på att baka. Mitt bästa tips (som jag dock själv inte följer...) är det som du själv är inne på nämligen att baka, baka och baka. För det är ju så man märker vad som funkar och vad man gillar. Jag ser fram emot att återse Rolf och att läsa om nästa, nästa och nästa experiment :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju så..! Vi får se om det kan bli underverk av denne sure man ;)

      Radera
  3. Håller med Caroline om att filmjölksbröd är kul! Jag brukar baka utifrån detta recept: https://www.coop.se/recept--mat/recept/f/filmjoelksbroed-med-noetter-och-torkad-frukt/

    Annars rekommenderar jag dessa frallor: http://kryddburken.se/2011/01/17/stora-fluffiga-frallor/ (supergott att ta i typ oliver i degen också!)

    Vilka är dina bästa surdegsrecept?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, de ska jag spara ned som bokmärken! Man vet aldrig när man får feeling, tack för tipsen! :D

      Själv bakar jag enbart på surdegsgrund, mjöl (antingen bara vetemjöl eller utblandat med rågmjöl), salt och vatten. Ibland lite brödkryddor (anis och fänkål) om jag vill lyxa till det. Men högst simpelt, alltid!

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)