Lösenord

söndag, september 24, 2017

Hemgjorda crêpes (och IQ-testning!)

I fredags firade vi helg, och hade sedan veckan innan planerat att göra egna crêpes! Jag erkänner: Kanske ett desperat försök att lindra min Paris-längtan (sade jag att vi redan bokat en resa dit, över nyår?!), och samtidigt ett sätt att testa vår nya crêpes-panna!


Emil nomninerades till crêpes-ansvarig. Utan en adekvat spatel var det emellertid väldigt svårt och stora, tunna crêpes blev vanliga tjocka svenssonpannkakor. Men vi kämpade på!


... och det blev bättre och bättre för varje plätt!


Samtidigt hade vi även roligt med ett annat litet filurande: IQ-testning!
Det var rätt länge sedan jag tränade på WAIS och WISC (de högst valida testen på marknaden) och behövde uppdatera hjärncellerna innan jag sätter igång på mina patienter. Samtidigt har Emil varit lite sugen på att testa sina förmågor, och få se hur hög (eller låg?) IQ han har.


Vi gjorde de tre första deltesterna, och Emil satt mittemot mig. Han var nervös så att han blev helt uppspelt och röd i ansiktet, hans pupiller vad vidgade och hans puls slog högt. Jag kommer själv ihåg vilken adrenalinkick det var att utföra ett IQ-test, och hur mån man är att inte "göra bort sig" när allt är på tid och man vill göra bra ifrån sig.

Det var så roligt att testa honom, och snacka om att jag blev imponerad när han utförde deltestet Sifferrepetition. Den snubben har ett övergenomsnittligt skarpt arbetsminne, ska jag säga er! Efter de tre första deltesten tog vi en paus, och tänkte fortsätta nästkommande dagar (och då får han även sitt IQ-score!).

Hade ni velat göra ett IQ-test om ni hade möjligheten? 

Så var crêpesen klara och vi skulle hugga in! 
Vi började äta en galette med kantarellstuvning och smält ost, och fortsatte sedan med desserten...


Vi var PEPP! Jag var också fullt beslutad att försöka göra en kopia av min favoritcrêpe i Paris, och Emil skulle göra sin egen variant.


HÄR HAR NI DEN! Karamellsås med flingsalt, vaniljglass och krokant. 


Blev så uppspelt att jag till och med skickade en bild till personalen på Saint Malo (favoritcrêperiet) och visade dem hur desperat jag var. De blev väldigt underhållna och skrev "Övning ger färdighet!".

Emil gjorde en med nutella, karamellsås, chokladsås, vaniljglass och krokant. 


Okej.. Kan medge att de inte var lika goda som the real deal... Jag kunde däremot inte klaga, för det var riktigt gott i vilket fall, och en perfekt dessert för vår 10-månaders-dag!

Sedan var det meningen att vi skulle se Kommissarie Späck, men bara 15 minuter in i filmen somnade jag i soffan. Jag hade ingen aning om att jag var så utmattad, men bara lite senare väckte Emil mig och vi kröp till kojs.

45 kommentarer :

  1. Men mums!! 😍 Bra grej att öva på 😋

    SvaraRadera
  2. ÅH vad gott med crêpes!! Vart köper man en sådan panna? Har nog aldrig sett en i butik, men det kan visserligen bero på att jag inte har letat, hehe. Roligt med en ny Paris-resa förresten, planerar ni att göra något särskilt när ni är där? Tänker om det är något speciellt som du saknar att göra. Nu ska jag återgå till att baka bullar här, traditionell söndags-syssla *hjärtögon pga att bullar är bäst*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, jag har ingen aning vad den kan köpas - vi fick den av Emils farbror som aldrig använder den. Men han fick den av Emils farmor, så jag kan fråga henne om du är intresserad?

      Jaaa! Vi ska göra massor av nostalgigrejer från sommaren, kanske testa något nytt... Emil ville faktiskt att vi skulle göra en lista om det ikväll, och börja planera vår vistelse där :D

      ÅH BULLAR! Vad för sorts bullar?

      Radera
    2. Du får jättegärna fråga om du vill, men du behöver inte - jag kan säkert googla fram annars. Hade varit kul att försöka sig på att göra crêpes. 🙊

      Så roligt att planera resor ju! Du kanske kan dela med dig av listan längre fram, ifall det blir någon? Hade själv tänkt kika på resor till Paris snart, var några år sedan jag var där och min sambo har aldrig (!!) varit där.

      Det blev ett gäng frallor på fullkornsdinkel för att kunna plocka fram till frukostar och kvällsfikor, och sedan blev det KANELBULLAR ❤️ Extra stora, med dubbel fyllning hehe. Ja, jag är en gottegris...

      Radera
    3. Jag ska försöka komma ihåg det till nästa gång jag träffar henne :D

      Ja, absolut! Om du vill så. gissar att det är mest saker ni redan sett på bloggen att vi gjort (återupplevanden), men kanske något nytt planeras in också.

      MEN OJ!! ÅK DIT. Ni kommer älska det!

      Och brödet och bullarna, ååååh... SÅ AVIS.

      Radera
  3. Asså crepes, så gott!! Det var jag som skickade bilden på crepes inatt haha 😂😍

    SvaraRadera
    Svar
    1. JAG VET! Crêpes är så förjädra gott.. Har du någon favoritsmak på dem? :D Och vem var det du åt med, förresten?

      Radera
    2. Hmm måste ju säga choklad eller Nutella trots att jag inte tål mjölk 😂😂 Jag var där med min kompis Jens 😊

      Radera
    3. Haha, åh, mysigt!! Och svårt att INTE gillar choklad eller nutella.. Men vilken pärs att inte tåla mjölk? Hur äter du glass?!

      Radera
  4. Bra försök, häftigt att ni försöker skapa något för att mätta Parissuget :) jag hade också en alldeles förträfflig matdag igår, som jag suktar efter i över en vecka. Till lunch blev det baghali polo, min favorit ur det persiska köket, det är ris med bondbönor och en massa kryddor, tillsammans med lammlägg. Sen är det mitt typ bästa godis, som har kommit till Sverige från Norge. Smash. Kommer du ihåg amigochokladen från Marabou? Detta är som det, fast luftigare, krispigare, heelt otroligt! Om du inte minns Amigo så är det alltså nachos täckt av mjölkchoklad, åhåååå! Sen blev det äppelkesomix och en hel blodpudding av ett nytt märke jag har hittat som är amazing! Plus en massa whiskey på det, bättre blir det inte!

    SvaraRadera
    Svar
    1. ÅH! Jag har sett Smash i affären, första gången i förrgår! Emil och jag tittade på dem och blev nyfikna, men hade redan andra dessertplaner (crêpes) så det blev ju inget med det... Men jag kan tänka mig att det salta och det söta blir liksom en PERFEKT kombo. De bästa chipsen äts ju med choklad, så varför inte nacho-liknande koner också?

      Massa whiskey? Är det inte svårt att hälla i sig whiskey iom att det är så starkt? :O

      Radera
    2. Ja, alltså min sambo bara tokskrattade åt mig för att det lyste så om mig när jag åt dem. Och, glömde kommentera IQ:n! Vi har gjort WISC en hel del i våras, och jag kan verkligen relatera till prestationsångesten! Dock tänker jag att jag aldrig kommer att få veta min IQ (skattad enligt WAIS åtminstone) för det är ju liksom lite orättvist när man har fått titta och testa andra flera gånger. Både skönt och inte. Har du koll på vem Carol Dweck är? Jag gillar henne och hennes teorier om fixed och growth mindset, kopplat till feedback och failure mindset. Knske du hade gillat också, ärskilt nu när du är på BUP kanske?

      Radera
    3. Och är whiskeyn god så kan jag konsumera ganska stora mängder :) åtminstone en halvliter!

      Radera
    4. Haha, ja, jag förstår vad du menar med korrekt IQ-testning. jag hade tur och någon gjorde testet på mig innan jag läst på om det, och då blev det mer "legitimt", liksom.

      Har inte läst om Carol Dweck än tyvärr, men kanske jag borde läsa in mig på?!
      Och du låter som Emils vänskapskrets - de är också rena whiskey-junkies!

      Radera
    5. https://youtu.be/NWv1VdDeoRY

      Här är en första inblick i Dweck. En dag när jag har tillgång till datorså kan jag skriva en sammanfattning av det jag tycker är hennes viktigaste punkter

      Radera
  5. Alltså jag har lite svårt för det där när normalfungerande människor mäter sin IQ ( menar inte att det är fel att du gjorde WAIS på Emil, utan tänker mer på människor som vill joina Mensa och gör massa IQ-tester). Jag tänker mer att WAIS är en bra mätinstrument för att se om personen har de verktyg som hjälper den klara av vardag. Men vi vet ju inte vad intelligens egentligen är och det finns så många typer av intelligens att det blir fel när en normalbegåvad/frisk person gör de tester och tror att resultaten säger något viktigt om de som person.
    Vad fint att Emil ville ställa upp och göra WAIS med tanke på hur mycket tid det tar och att han blev så stressad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressanta tankar, U!
      Håller helt med dig om att intelligenstester verkligen är godtyckliga och egentligen inte säger mycket alls. Vi använder ju WAIS och WISC i verksamheten, precis som du säger, för att mäta ett funktionstillstånd, eventuellt utesluta andra diagnoser och få en förståelse för personens nivå av ADL.

      Men Emil är verkligen fin, som du säger, för jag behöver ju träna och det är ju inte precis "snabbt och enkelt" att genomgå en WAIS-testning..

      Radera
    2. Älskar pannkakooooor men har sorgligt nog aldrig ätit crepes? Har undrat många gånger what's the difference, men tydligen inte tillräckligt för att googla det! Men nu när jag har en crepes expert till favorit bloggare så kan jag ju fråga dig istället :) så Emelie, vad är skillnaden? Tjocklek? Smak? Konsistens? Och vad är godast?

      Radera
    3. Undrar också över skillnaden och varför man har en särskild panna?
      Jag hade nog gjort testet men inte säker på att jag velat veta resultatet. Mer gjort det för att få en förståelse av hur situationen i sig upplevs och så.
      //Em

      Radera
    4. Haha, det ska jag tala om för dig Marléne! Crêpes är ofta större, tunnare och har en annan sorts fyllning. Galetter är matcrêpes som är fyllda med salta saker - typ köttfärs, smält ost, svamp, kyckling och annat smått och gott. Crêpes är rent traditionellt fyllda med choklad, karamell, socker och smör.

      För mig finns det fyra sorters "pannkakor" i världen.
      1) Svenska pannkakor
      2) Svenska plättar
      3) Amerikanska pannkakor
      4) Crêpes

      OCH CRÊPES ÄR DEFINITIVT GODAST!

      Radera
    5. fick du svar där också, Em? :D

      Radera
  6. Ja jag hade tyckt att det vore rätt intressant att göra ett IQ-test. Jag misstänker att jag har ett relativt dåligt arbetsminne i förhållande till hur högpresterande jag är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande analys! Vad baserar du den på?

      Radera
    2. På att jag är otroligt lättdistraherad. Har väldigt svårt att koncentrera mig ifall det är ljud eller rörelse i närheten och blir väldigt trött av att försöka. Har svårt att hänga med när folk berättar saker för mig, tankarna far liksom lätt iväg och plötsligt har jag missat viktig information. Under skoltiden fick jag aldrig något gjort på lektionerna men kunde å andra sidan koncentrera mig bra hemma sedan när jag var själv (och det talar kanske emot ett dåligt arbetsminne?) så jag gjorde allt arbete efter skolan istället. Fick höga betyg och var aldrig stökig eller slarvig. Jag har läst flera år på universitet och har ett högkvalificerat jobb men känner mig fortfarande som en bluff ibland när jag tappar tråden i ganska enkla resonemang. Jag tänker liksom långsamt och det tar lång tid för mig att förstå saker men sedan när jag väl har förstått dem då förstår jag verkligen. Svårt att förklara och jag kan egentligen inget om arbetsminne och intelligens så jag borde kanske inte ha hypoteser om mig själv :) Kanske är jag bara ovanligt introvert? Kanske är det som att människor och det sociala tar så mycket av min energi att uppmärksamheten blir lidande?

      Radera
    3. Det talar faktiskt emot ett dåligt arbetsminne... Kanske tendenser till ADHD? Personer med svårigheter liknande ADHD i skalan Ouppmärksamhet har ofta svårt att koncentrera sig - men bara när det är något de finner TRÅKIGT eller har mycket distraktioner omkring sig. Saker de tycker är intressant går ofta väldigt bra!
      Eller som du säger, att du kvickt blir trött? Låter som att din hjärna måste arbeta en del för att få in informationen, men att när den väl kommit in så sitter den och du är väldigt skarp. Högbegåvad med ADHD-tendenser, tro? *hobby-diagnosticering*

      ADHD är förvisso inte där om det inte är ett funktionshinder. Men allt handlar ju om hur man bemästrar sin kapacitet ;)

      Radera
    4. Tack för väldigt intressant svar! Det stämmer faktiskt att jag hade och har betydligt lättare att koncentrera mig ifall jag gör något som jag tycker är kul eller intressant. Och om man ser uppmärksamhet och koncentrationsförmåga som egenskaper som varierar mellan människor hela vägen från hög förmåga till låg är jag säkert åt det låga hållet men inte tillräckligt lågt för att det ska bli ett funktionshinder. Vet du ifall det finns något sätt att förbättra sin uppmärksamhet och koncentration? Kan man träna upp dem med någon sorts övningar? Tror mycket väl att din hobby-diagnosticering kan stämma fast i så fall ADD för jag har aldrig varit hyperaktiv. Åh nu blev jag sugen på att lära mig mer om detta :)

      Radera
    5. Absolut! Man kan träna med massor av olika lekar och övningar - kanske lika lätt som att googla? Har tyvärr inga specifika exempel på rak arm.. Men jovisst kan man träna upp det! Har man en diagnos är man tyvärr redan lite "förinstallerad" att det ska vara extra svårt, men även då SKA det gå med extra träning och uthållighet. Har man dock en neurologisk fördisposition så kan man emellertid inte bli HELT återställd, utan enbart höja sig inom sitt konfidensintervall :)

      Läs på mer om ADD! Det är verkligen superintressant!

      Radera
    6. Tack för alla tips! Har googlat lite och det stämmer att det finns en hel del dataprogram och övningar. Men det verkar också som att det är verksamt att bara rakt av öva i sin vardag. För mig händer det ju varje dag att min uppmärksamhet och koncentration utmanas men tyvärr har jag tendens till den attityd du beskriver att jag ibland ger upp i förväg. Blir jätteinspirerad nu att istället se de tillfällena som övning!

      Radera
    7. Men se där! Så spännande det här blev helt plötsligt :D

      Radera
  7. Hmm. jag hade gärna skippat testet.. jag blir så fruktansvärt nervös av sådant, får en enorm prestationsångest. Berätta gärna hur ni använder dessa test i ditt arbete. Jag har dåliga erfarenheter av test från skoltiden och mår dåligt av prov etc. Tur jag är klar beteendevetare hehe..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uff.. ja, och är man väldigt nervös så presterar man ofta inte optimalt heller, så det är lika bra att du slipper! ;)

      Radera
  8. Miljonfrågan: Franska crepes eller Emilkakor?????

    En grej jag tänkte på, helt oavhängigt detta inlägg (eller eg inte eftersom frågan uppkom när jag såg din fina sminkning): vad har du för hudvårdsrutin??? använder du några krämer? vilka? Vad har du för smink?? Brukar du lägga ansiktsmask? Eller är detta helt och hållet ett icke-intresse?


    SvaraRadera
    Svar
    1. FY VILKEN HEMSK FRÅGA!!! Får jag säga såhär:
      Crêpes i Paris men Emilkakor i Sverige???

      Jag har ingen hudvårdsrutin alls. Eller jo. 1) Aldrig tvätta bort smink. 2) Aldrig använda dyra krämer. 3) Hudkräm efter duschen enbart huden känns torr. 4) pilla och kläm finnar så mycket du kan. Voilà..!! (haha, jag har haft tur i genlotteriet på dem fronten).

      Radera
    2. Hade helst sett att du valde en enväldig vinnare men det där går väl an.....men lite fuskigt ;)

      Haha, sannerligen!!! Jag är också ganska lyckligt lottad med mina hudgener men tycker det är så mysigt med krämer och masker så jag håller på ändå hehe!!! Det brukar grunda mig lite också om jag har ångest, att liksom sitta och massera mig i ansiktet och smörja in och känna att jag gör någonting mysigt för mig själv typ!

      Radera
    3. Hahahah, that would just be TOO mean ;) ;)

      Men, så fint! Då har du ju hittat dig en bra strategi <3

      Radera
  9. Jag tycker nästan att alla slags test är intressanta & roliga att göra (så länge det är ett test som intresserar en såklart, haha)! Jag har gjort några IQ-test online, bl.a. på Mensas hemsida t.ex. men skulle gärna vilja göra det "på riktigt".

    Jag är inte säker på exakt vilka såna här "psykologiska" test som har utförts på mig hos psykiatrin men det var en hel del som jag fick gå igenom i samband med en diagnos utredning för några år sen ("fick" diagnosen sen också så någon nytta gjorde de väl). Då kände jag dock att det mesta var mindre intressant, förstod inte varför vissa grejer överhuvudtaget skulle ha någon betydelse & något av resultaten höll jag inte alls med om. Men såhär efteråt så tänker jag att det inte behöver vara ristat i sten & att det inte behöver säga något egentligen om hur jag fungerar i andra situationer än just i de testen som gjordes då. Vissa resultat visar alltså "sämre" än vad jag hade räknat med & det tycker jag inte känns som att det stämmer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan vara svårt det där, eftersom man ofta bara testar en "dagsagenda". har man inte ätit eller sovit gott presterar man inte optimalt, och då kan testen bli missvisande.. Synd, faktiskt..

      Radera
    2. Ja, precis, så tänker jag också & att testen i så fall inte behöver stämma till 100% pga det, vilket såklart är tråkigt. Ingen behöver ju någonsin se dessa resultat än jag själv men hade önskat att de sett ut mer som jag tänkt mig.

      Radera
    3. Mjo, men.. Vad handlade testen om, då? Var det något du menar att du egentligen inte behövde göra ett test på, utan att du redan visste?

      Radera
    4. Det var alla möjliga test som görs i en neuropsykiatrisk utredning. Jag behövde definitivt göra dem då de ingår i utredningen & för att det ska visa om en har en diagnos eller inte (vilket jag ju har). Men jag vet att i något test så visade det helt enkelt sämre än vad jag hade tänkt mig & jag tänker såhär efteråt att det också kan ha att göra med situationen osv & att jag förmodligen skulle prestera som jag önskar om situationen vore bättre anpassad för att passa mig. Det är ju ofta det som är ett stort problem för oss som har någon diagnos, att alla situationer osv oftast inte är anpassade för att passa oss, så det kanske inte är så konstigt egentligen att jag kände så.

      Radera
    5. Ja.. Men samtidigt är ju testen också designade för att BLOTTLÄGGA svårigheter som diagnosen oftast företräder. Och då blir det rätt tydligt att det man har svårt för i tillgjorda situationer också blir så tydliga i testsituationen. Men samtidigt, som du säger, finns det ett konfidensintervall man verkligen måste ha i åtanke!

      Radera
  10. Hej Emelie! Det är så roligt att läsa alla dessa vardagsinlägg från Nyköping och inlägg om ditt nya arbetsliv. Det framgår verkligen i bloggen hur exalterad du är över ditt liv och det är så härligt att läsa!

    Jag undrar lite om det där iq testet du pratar om. Wisc har jag hört talas om men inte den andra du nämner. Jag undrar om de används i ADHD utredning eller autism utredning eller både och? Och om de bara används i utredningar på barn och unga eller om de används i utredning av vuxna också? Och om den iq poängen/bedömningen man får som barn/ung förblir samma eller förändras uppåt/nedåt ju äldre man blir?

    Jag har gjort en autism utredning i vuxen ålder och i min utredning står det inte "ditt iq är... (siffra)" Däremot så fick jag ju testa typ arbetsminne, logiskt tänkande och en MASSA andra grejer. Bl.a. fick jag träffa en sjukgymnast som testade olika reflexer och koordination. Vet du hur olika bedömningarna är om man testar på barn eller vuxen eller är det i stort sett samma?

    SvaraRadera
    Svar
    1. WISC = för barn
      WAIS = för vuxna

      Men det är samma test, fast med "svårare" frågor och en reviderad normalfördelning! Och dessa använder vi för att utreda ADHD/autism, och oftast då för att utesluta intellektuell funktionsnedsättning. För har barnet normal/hög begåvning så pekar det snarare då mot ADHD/autism-hållet, och då är det en bra riktlinje!

      Men sedan är det lite olika - har man gjort ett WAIS så brukar det vara samma IQ-score framöver, men har man gjort ett WISC (för under 16) så kan det förändras till dess att det är dags att göra WISC, i och med att hjärnan växer fortfarande :)))

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)