Lösenord

onsdag, september 13, 2017

Egenexponering och hemmagjorda hamburgare

Andra jobbveckan har dragit igång, och jag börjar känna stressen. På både det här negativa "nej oj vad har jag gett mig in i" och det positiva "åh så kul jag vill göra allt allt allt!".  Vilket är svårt, för jag varken kan eller borde göra allt...

I vilket fall så har jag nu mina 6 patienter, har flertalet psykometriska test att uppdatera mig på (det var ju trots allt typ tre år sedan jag lärde mig hur man administrerade dem), konferenser, journalföring, inläsning och annat trevligt. Det komiska är dock att en av mina patienter är spindelfobiker - och jag är själv fortfarande rädd för spindlar. 

Jag har således påbörjat en egenexponering med en korsspindel, som jag har i en burk på mitt kontor (jag kallar honom Lars-Göran; bonuspoäng till den som sätter referensen!). I förrgår tränade jag för första gången och när Lars-Göran nästan kröp på min hand så fick jag ett så starkt ångestpåslag att jag började skaka och gråta, helt oförväntat. Jag var visst räddare än jag trodde.
I slutet av träningen så kunde jag emellertid låta honom springa över mina händer och handflata i luften utan alltför hög ångest. Så det är bara att träna på! Inte kan jag väl annars bota min patient om jag själv är harig....


Tack och lov är inte hemmasituationen lika psykiskt tärande. Jag och Emil lagade hemmagjorda hamburgare häromdagen.


Hemmagjorda burgare med cheddarost, halloumi, potatisnät, sallad och barbecue-sås. 


Som var jättejättegod!



Fast det sjukaste hände med min halloumi - den smälte i pannan?! Har det någonsin hänt er? Utgångsdatumet var inte ens nära utgånget...


I vilket fall. Idag och imorgon har jag en PTP-utbildningsdag på hotell, där vi blir bjudna på fika/lunch/middag och dessutom spa/gym med övernattning! Allt detta varvat med föreläsningar. Jag kan inte klaga.

18 kommentarer :

  1. Åh, fy vad läskigt (men nödvändigt, kan jag tänka mig) med exponering! Är det något du fick träning i på Psykologprogrammet? Jag hade nog drabbats av exakt samma ångestpåslag som du med en stor spindel i mina händer, fyyy...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exponering har jag ju arbetat mycket med på programmet, och haft egna exponeringsbehandlingar med patienter. Men då har det ju gällt andra saker (exempelvis ormar). Jag undvek ju spindlar rätt medvetet... Men nu måste jag alltså göra en.. på mig själv.. Huuuujedamig så vidrigt. :(((

      Radera
  2. Jag är också ganska rädd för spindlar. Hur bra kan man förvänta sig att bli efter exponeringsträning (eller vad man nu kallar det)? Jag antar att man aldrig direkt kommer älska spindlar och att man fortfarande kommer bli rädd om man plötsligt upptäcker en väldigt nära sig? Önskar att jag kunde få vara patient hos dig och Lars-Göran... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så så olika, och beror mycket på hur öppen personen är. A och O är vidmakthållande. Alltså, att även efter terapin börja träna själv. Gör man inte det är det lätt att man faller tillbaka i undvikande och fobier, men så länge man håller "igång modet" så brukar man bli återställd! Men visst att man inte börjar ÄLSKA djuret, men man brukar i alla fall kunna vara nära det/ta på det/förflytta det utan ångestpåslag :)))

      Hade gääärna haft dig här i terapi! (fast först måste jag ju bli "frisk" själv, haha!).

      Radera
  3. Men oj vilken tuff grej ändå med egenexponering. Det hade jag aldrig fixat med ormar (som jag tycker är mycket obehagliga) !!
    Hur fick du tag i spindeln från början? Fångade du in honom på egen hand?
    //Em
    Ps. Gillar verkligen mångfalden i din blogg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ormarna är det jag har lätt för, älskar ormar! Men det blir väl inget problem för dig i vardagen, tänker jag, eftersom det inte finns så mycket ormar "fria"? ;) tur det!

      Lukasz, min psykolog-kollega, hittade honom i sin källare och gav honom till mig! :D
      OCH TACK!!

      Radera
    2. Helt rätt. Väldigt skönt faktiskt! Såg dock en kopparorm i somras *ryser*. Sen brukar jag ibland titta på tv-program om ormar som någon slags mjuk form av träning.. :p

      Haha okej :)
      //Em

      Radera
  4. Åh jag är också rädd för spindlar... starkt av dig att ta tag i fobin! (P.s. ÖST!)

    SvaraRadera
  5. Visste du att patienten hade en spindelfobi? Eller fick du bara en patient och sen fick veta att det handlar om spindelfobi?
    En smältande halloumi låter väldigt konstigt. Smakade den halloumi? Det var kanske nån annan ost som av mistag fick haloumiförpackning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag visste lite smått innan att det handlade om fobi, men när jag sedan hade haft första besöket var jag ju indragen i det och kunde inte ta mig ut... Synd. Men kanske lika bra? Jag behöver ju träna på det.

      Det smakade halloumi, men konsistensen var inte alls som halloumi? Konsistensen var som smält ost? Gissar annars att det var en billighetsvariant med för lite bra konsistens som de sålde ut och kanske mer var fårmjölk än getmjölk :(

      Radera
  6. Och precis när jag har publicerad kommentaren så kom jag på en till fråga - hur klarar du en 8-16 jobb (typ, du har flex men det blir ändå cirka 8 timmar per dag)? Jag själv kännde att jag blev jätte trött av 8 timmars jobb första månaden. Helt ovan. Nu går det bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just nu går det bra! Jag jobbar cirka 9 timmar per dag, men får mycket egen tid till inläsning och så så det går bra. Mycket lugnt på jobbet och många fikor! haha, det gör verkligen sitt. Men vi får se om några veckor, jag kanske börjar bli tröttare då?

      Radera
  7. Usch! Inte för att jag har spindelfobi. Tycker bara de är obehagliga. Men jag vill inte gärna se dem på bild så nära ;) haha och ännu mindre låta dem krypa över min hand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, I feel you, girl ;) Något annat du ÄR rädd för?

      Radera
    2. GETINGAR! Men jag tycker jag har blivit bättre på det på äldre dar. Nu mera springer jag inte skrikande därifrån när det kommer en. Men jag släpper den inte med blicken ;)

      Radera
    3. Hahaha, men starkt jobbat!! Hur har du lyckats med det? Det är ju jättesvårt att hindra sina initiala impulser av rädsla :)

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)