Lösenord

tisdag, mars 07, 2017

Mmmm.... Tårta!

Först och främst vill jag verkligen tacka er för era fina kommentarer på inlägget nedan. Jag måste erkänna att jag saknat många av er, och att se att ni finns där, och bryr er, betyder jättemycket för mig! Sluta inte skriva, jag blir så oerhört glad av det! Och ni som tappat bort er i dimman, kom tillbaka! Skriv mig en smiley eller vad som helst..!

Men nu till dagens ämne.
Att jobba på boulangerie har sannerligen sina fördelar. Min chef har ökat upp mig till 28h/veckan (efter att jag känt att det är möjligt att kombinera med mina studier), och det har gjort att jag numera jobbar 4 dagar i veckan istället för 3.

Det innebar också att jag var med och stängde i söndags, och blev erbjuden mer än jag tyckte var rimligt. "Émilie ! Éclairs, tu veux ? Opéra, tu veux en prendre une ? Ah, les gros gâteaux, Émilie, prends-un!" (Emelie! Vill du ha éclairs ? Opéra, vill du ha en? Ah, de stora tårtorna, Emelie, ta en!)..

Jag tackade ned till både det ena och det andra, men det slutade med att jag kom hem med det här. Alltså.
Två stora tårtor Saint-Honoré, en liten Blanc Satin (som jag velat prova!), två små fruktsallader och en burk riven morot. (Uppfordrande: Kompisar - glöm inte A-vitaminen!).


Jag sade skräckslaget till chefen min; "Mais je ne peux pas manger une grosse tarte comme ca ! Je vais mourir !" (Men jag kan inte äta en hel sådan tårta! Jag kommer dö!).. och hon bara skrattade och sade "Non, tu manges un petit peu, puis tu la jétes." (Nej, du äter litegrann, och sedan slänger du.).

Då frågade jag om jag kunde ta en till tårta, till min fina gardienne som jobbar i byggnaden också, och det gick jag.

Och när man väl har en hel tårta, ja..... Då måste man ju utnyttja det. Se nedan.


Jag åt däremot inte upp hela tårtan. Jag åt den lilla Blanc Satin-bakelsen, en fruktsallad och sedan åt jag toppingen på den minsta tårtan. Dvs de små choux:erna och grädden och vaniljkrämen. och slängde botten. #vivavuxenskapet

Sedan var jag rätt mätt resten av söndagskvällen. Just saying.

4 kommentarer :

 1. Inser nu att ett bagerijobb hade varit utmanande för mig... Jag kan nämligen typ inte slänga mat. Om jag tex råkar köpa en müsli som inte var god sitter jag ändå där och plågar i mig den till sista smulan. Dumt egentligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet precis hur du känner. Jag är likadan - hemma äter jag alltid upp allt och hatar svinn. Och när jag sedan började jobba på PAUL var det ren tortyr att behöva slänga så mycket bra mat. Det sved verkligen i hjärtat. Nu har jag blivit lite härdad, men på hemmaplan är jag precis lika nitisk som vanligt.. ;)

   Radera
 2. Vilka läckra bakverk! Den franska tårtan ser så annorlunda ut och jätte smaskig. Vad smakar den egentligen, finns det någon svenskt bakverk som det går att jämföra med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm.. Nej, det gör det nog inte? Det är liksom smördeg längst ned, och sedan vaniljkräm, sedan grädde och så små choux högst upp som är toppade med stelnad karamell och fyllda med vaniljkräm.. Hmm.. Jag har gjort en recension på den som jag ska posta senare, och då beskriver jag mer i detalj vad den innehåller! Men den är riktigt god, det är den..!

   Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)