Lösenord

söndag, februari 26, 2017

Glittriga stenar, rulltrappshångel och förstummande utsikt

Nu ska ni få höra om min och Emils fullspäckade, fantastiska, drömmiga första dag i Paris. Vår absolut första heldag, jag med min favoritperson i hela världen i min favoritstad i hela världen. Som Fredrika sade - det kan inte bli fel! Bered er på ett megainlägg!

Vi började dagen på traditionellt sätt genom att introducera Emil för franska baguetter och croissanter. Han har ju aldrig ätit det förr, och det går inte att börja en Paris-vistelse på annat sätt. Runt halv tio kom vi på benen, gick till mitt bageri och blev där hälsade med massor av glada rop, hälsningar från kollegorna (som fått höra mycket om Emil de senaste dagarna, kan jag lova!) och frukostinköp. 



Så vansinnigt gott! Baguette med ost, skinka och sallad samt en croissant med nutella och en med sylt. Emil tyckte nutella-croissanten var den självklara vinnaren, och pistachsnäckan han valt för att testa smakade bara "sådär".

Sedan tog vi oss ut på promenadäventyr! Först på tur var Jardin du Luxembourg. 


Och vidare Saint-Sulpice... 


Och så Seine, såklart!


Emil tog mycket kort, och det betyder att jag kom med på mer än ett hörn. Hej Emelie, vad soligt och fint du ser ut att ha det! 


Vi kom fram till Notre Dame där vi ställde oss i kön för att gå in, men när jag tyckte det blev lite väl segt (efter obligatoriskt snapchattande) så valde vi att återvända för det senare istället.




Vi fortsatte gå, hand i hand, över Île Saint-Louis. Jag var som i ett lyckorus. Jag kände mig så sprängfylld av kärlek; helt vansinnigt nykär. Jag ville inte släppa hans hand ens när det blev som mest trångt på trottoarerna, och smög in mer än en och en annan kyss på vägen.

Vid vattnet på norra sidan av ön så lyfte han upp mig och jag virade mina ben kring hans midja. Jag skrattade och sade att vi var det fånigaste någonsin, men egentligen brydde jag mig inte ett dugg om det.

... Vi fortsatte mot Jardin des Plantes och gick in på skelett-museumet! 


Så jääääädra coooolt... (och gratis om man är under 26 år!)


När vi var klara fortsatte vi gå genom trädgården, till dess att Emil fick nys om att det fanns ett geologiskt museum precis bredvid. Då var vi tvungna att betala de välspenderade 8 eurosarna för att gå in - Emil är nämligen helt torsk på glittriga stenar. 


Kolla vilka tuffa bilder han fick till på några sorts mineraler.


Nu hade vi ett ärende att utföra! Jag hade en överraskning till min kollega, som tidigare pratat om hur hon tyckte om kanelbullar. Jag hade övertalat Emil att ta med ett paket gifflar, och det gav vi henne. Hon verkade bli jättetacksam!


Som tack satte hon oss ned vid bardisken, bjöd på två koppar te och varsin bageri-crêpe med socker.


... Fast det var egentligen inte alls det jag ville ha - utan jag ville ha mina absoluta favorit-nutella-crêpes från crêpes-ståndet! Det är ju dessa jag tjatat hål i öronen om på Emil, och det var nästa anhalt. Crêpes, here we come!


Sedan fortsatte promenaden. Emil hade blivit tipsat om köpcentrumet Printemps, och därför tänkte vi gå ditåt. Vi fastnade däremot ett foto-moment vid Louvren, där vi försökte (men misslyckades) med tre kyss-selfies.


Så kom vi fram till Printemps, där jag faktiskt aldrig varit inuti men traskat förbi utanför typ tusen gånger. (Jag är mer en promenadtjej än en shoppingtjej). Tänk er dock - 7 våningar av överdådigt, överdyra, överdrivet pråliga saker som man egentligen inte alls har någon användning för.

Däremot hade vi en deal - rulltrapporna = obligatoriska kyssar. Så varje gång vi åkte upp eller ned i en rulltrappa så var vi tvungna att kyssas. (Det slutade med att detta var i princip det enda vi gjorde i detta köpcentrum - åkte upp och ned och hånglade i rulltrappan). #klyschigtkär

Förutom detta också! Vi hittade ett foosball-bord som vi spelade, och blev joinade av två yngre franska flickor som spelade med oss. Mitt lag och lillasystern förlorade mot Emil och storasystern *cutcutcrycry*.


Men det absolut bästa med detta, det var när vi åkte upp till högsta våningen och terrassen.... WOW.


Hur. Jävla. Vackert. Som. Helst.


Jag tappade typ andan sju gånger om. Älskar Emil som tog mig dit. Nu har jag fått bekräftat, återigen, hur vacker min favoritstad är från alla håll och vinklar.

Vi hade middagsplaner två timmar senare, och valde att tillbringa dem med att köpa superman-trosor till mig från HM, promenera och checka fontänen i Jardin du Palais Royal.



Voilà, min snapstory fram till nu!


Fast nu var vi hungriga - pizza! Vi gick till den där korsiska pizzerian jag varit på i måndags för min intervju, och skulle visa Emil korsisk pizza. Vi stod vid dörren precis vid öppning klockan 19, och hade otroligt tur som fick sitta vid bardisken. Hade vi varit där fem minuter senare hade hela stället varit fullt.


Vi beställde in varsin chansningspizza - en med rökt mozzarella och parmaskinka, och en vit pizza med ricotta, ruccola, soltorkad tomat, parmaskinka och parmesan.


En vita pizzan ratades av Emil, men hyllades desto mer av mig. Brödet var tjockt, fluffigt och så gott, och det var en väldigt annorlunda smak med ricotta istället för tomatsås. Fast egentligen tyckte jag den hederliga Margheritan jag köpte i måndags var godare.

När vi ätit upp vägde vi mellan att gå till Eiffeltornet eller Notre Dame i kvällsmörkret, men valde Notre Dame. Däremot fick vi se en glimt av Fru Eiffel även från avstånd.


När vi kommit hem hade vi varit i farten, och aktiva, i runt 8 timmar totalt. Det ser ut som ett rent kaos på kartan, så som vi traskat omkring, men det har inte varit mindre underbart för det.


Väl hemma kokade vi te, satte på en film och åt kvällsmat i form av Emil-kakor. Världens godaste kakor. Emil låg i mitt knä ena halvan av kvällen, och jag i hans andra halvan.


Sedan somnade vi, lite efter midnatt, efter en helt magisk dag. På riktigt alltså. Kan inte tänka mig att det kunnat bli bättre.

15 kommentarer :

  1. Känner mest bara:
    <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 !!!!! <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3
    Så fint.

    SvaraRadera
  2. Vilken fin dag! Härligt att få följa er upplevelser via alla foton. Paris är ju verkligen den rätta platsen att visa sin kärlek på dessutom! Apropå Printemps, förra året var första gången vi åkte upp där, hög tid efter decennier av Parisbesök utan den upplevelsen. Riktigt vackert - och gratis dessutom, vilket inte är att förakta :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med till 100%..! Vi fick verkligen till en underbar dag. Dessutom är det roligt, för jag hade heller aldrig varit uppe i Printemps tidigare. Hur kommer det sig att ni inte hade det?
      Och gratis är gott i Paris, måste jag säga!

      Radera
    2. Tja, inte vet jag! Har ju besökt Printemps massor av gånger under årens lopp men i somras skulle vi köpa med oss en present från husgerådsavdelningen och då insåg vi att vi borde slå till när vi ändå var en bit uppe i byggnaden :) För ett antal år sedan kunde man åka upp gratis i Samaritaine, som ju då var ett stort härligt varuhus med takservering och jättefin utsikt. Där har jag varit massor av gånger. Tyvärr finns det ju inte kvar på det sättet längre :(

      Radera
    3. Ja, Samartine har jag sett bilder från - men det är alltså inte gratis längre? Vet du premisserna för att man ska kunna vara där uppe? Jag har ju aldrig fått tillfälle!!! :(

      Radera
    4. Vad jag vet så är det inte ett varuhus längre, det var säkert bortåt 10 år sedan det var på det viset. Tror det görs/gjorts om till någon sorts kontorsbyggnad. Tycker det har varit en byggarbetsplats länge länge. Tror inte man åka upp till taketaget längre tyvärr.

      Radera
  3. Vilken maxad dag! Snacka om att ni utnyttjade varje minut av den. Fotot från terrassen på Printemps är magiskt, älskar hur du fångade himlen i det och hur stan breder ut sig. Det är nog för övrigt min favorittyp av sightseeing, att åka till högt belägna platser med utsikt. Och superman-trosor, det vill jag också ha! Hoppas att det finns på HM även i Sverige. MEN det bästa med hela inlägget är såklart att jag blev citerad i inledningen! Wihoooo! Gjorde mig alldeles mallig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, du är ju för go! Min trogna kommenterare, alltid undrar jag vad för finurligt du har att säga om mitt senaste inlägg..! #kompiscrush

      Och du har rätt i att det är något speciellt med utsiktsplatser. Borde uppleva sådana mer - allt som syns från hög höjd och därmed ses ut som miniatyr fastän det är gigantiskt - det finns en sorts barnslig förtjusning i det. Håller du inte med?

      JA!! Det finns Superman-trosor även i Sverige. Det vet jag, för jag unnade mig inte det innan jag åkte pga rädsla för platsbrist i väskan. Men det finns!

      Radera
  4. Ååååhh så härliga bilder! Vår i Paris <3 <3 Så roligt att följa dig :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kuuuul att du tycker det, min vän! :D

      Radera
  5. Man bara drömmer sig bort när man läser detta 😍 Ni 2 alltså! ❤ Kommer Linnea hälsa på dig förresten? Hon älskar ju att resa! 😀 Kram JohannaW⭐️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, kärlek på dig, Johanna!
      Linnéa? Åh, jag har faktiskt ingen aning. Jag hoppas det! Det vore verkligen fantastiskt roligt. :D

      Radera
  6. Inte läst bloggar på flera dagar och så plirar jag in här och har massor av nya inlägg att ta ikapp, haha så mysigt!!!! Och wow vilken fin jacka du har, samt att du ser så sofistikerad och fransk ut i den! + allt ser så vårigt och fint uuuuuut, blir galennnnn är så trött på den här gråa, kalla, sverigevinter nu. Uääähhhh!

    SvaraRadera
    Svar
    1. YAYYYY, vad kul att du tycker det är mysigt med mer läsning :D
      Och tack, jag fick den i en urrensning av en lägenhet, så den är helt second hand, så att säga. Blir perfekt nu till våren.
      Jag är glad att jag slipper Sverigevintern som håller typ till APRIL, jag ska ha vår NUUUU :D

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)