Lösenord

måndag, juni 13, 2016

En första dag med matinköp, croissantfrukost och en vilsen promenad

Den första dagen vaknade jag upp i min nya lilla studio till den här utsikten. De tjocka, vita gardinerna blev gula i sitt motstånd mot solens intrång, och hela rummet badade i ett matt morgonsken. Klockan var åtta på morgonen, och jag ville ut och möta dagen!
Jag hade ju mycket att göra och förbereda denna dag - jag hade ingenting i kylskåpet, och dessutom behövde jag premiärvandra på nya gator. Jag satte på mig lagom varmt och bekväma kläder, för trots att det skulle bli runt 25 grader så skulle det även regna hela dagen.
Eftersom JP bor så nära var han en hjälte nog att låna ut sitt paraply till mig för att gå till affären, där jag slutligen kunde köpa mig ett eget. Innan jag kom hem lämnade jag av paraplyet hos honom, hälsade snabbt på de morgontrötta gästerna och begav mig fem steg över gatan.

Det här blev min debutfångst från livsmedelsbutiken G20. Backar med cola och mjölk, grenadine, svenska skorpor (varför får jag för mig att köpa det nu - jag har aldrig köpt det i Sverige?! Är det patriotismen som är tidig i år?), sallad, äpplen, tomater, skinka, hallonsylt, nutella och smör med havssalt.
Och efter en kvick visit till boulangeriet (som roligt nog utsetts till Paris bästa år 2016!) så blev det frukost. Croissant och en halv baguette med farfars cheddarost, skinka, nutella och sylt.
Så slog jag mig ned vid mitt franska fönster, bloggade, löste korsord, drack te och åt min första franska sommarfrukost. Det var kalasgott.
Men vid tolv var jag mätt, klaräten och promenadsugen! Oron över att mitt kylskåp inte verkade kunna bli svalt (gammalt och gaggigt?) lämnade jag bakom mig.

Det duggade enbart en aning, så jag och mitt paraply satte kurs mot... ja, ingenstans egentligen - jag bara traskade på.
Fick akut magpirr flera gånger under promenaden, fick stanna upp och tog stora djupa andetag.
  Jag är här nu. Äntligen är jag här igen.... Såg saker som fick mig att tänka på min farmor. 


Promenaden sträckte sig över Seine (där floden äntligen börjat sjunka), Jardin du Tuileries...


... Upp förbi området kring Opéra..


.. och hela vägen genom nionde arrondissemanget.


... Så började jag närma mig Montmartre, och när jag såg denna vy tappade jag andan lite. Kanske inte ser ut så mycket för världen, för er, men för mig är detta det vackraste som finns. Precis när jag tog den här bilden insåg jag dessutom att jag var vilse. Nu visste jag inte om jag skulle gå höger eller vänster för att komma dit jag ville (hade en abstrakt promenadplan i huvudet).
Gick därför fel i tio minuter innan jag kom hit och här insåg jag var jag var någonstans. Jag var ju vid Saint-George! (Visst är det jobbigt när en inte har internet på mobilen och kan kolla google maps? man får liksom gå på känsla...).
Traskade en annan väg ned igen och i övre delen av vänstra banken fann jag detta uppiggande. Svenskarna har invaderat Paris för EM-matcherna, ska ni tro...! *känner patriotismen växa - ska kanske köpa ett till paket skorpor??*
Väl hemma igen var klockan drygt tre timmar senare och jag med mina trötta ben lade mig och påbörjade deckaren som farmor och farfar givit mig i födelsedagspresent; min Agatha Christie!
Plus beundrade mitt Eiffeltorn. Efter två timmar av slappande tog jag ännu en kortare promenad runt kvarteret, köpte carambars (alla som vet vilket godis jag menar säger eeey-ooh!) och sedan traskade jag tillbaka hem igen. Hade nu skavsår med mina nya skor, men det får vara så.

Väl hemma igen försökte jag skicka några videos till Christoffer via facebook, men min mobil totalstrejkade och det gjorde mig vansinnigt sur och arg (se bild). Kan ha berott på att jag också var riktigt hungrig, så jag slängde ihop middag snabbt med franska baguetter och pålägg.
Till slut ordnade sig mobilstrulet och jag kunde prata ordentligt med honom. Vi såg ett avsnitt Gilmore Girls tillsammans, pratade i en halvtimme och sedan lade vi på. Jag youtube-surfade fram till dess att jag somnade, och sov sedan elva (!!) timmar med fönstret på vid gavel. (Kylskåpet strular fortfarande, jag fruktar för min skinka!).


8 kommentarer :

 1. Haha, ja en kompis till mig la upp en bild på Insta med en grupp svenskar i blågula fotbollströjor från som gick runt i Montmartre :)
  Kul att läsa dina Paris-uppdateringar igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du tycker det! Svenskarna har sannerligen invaderat Paris och vi får väl se vad de tycker efter matchen mot Italien på fredag...

   Radera
 2. Åh, Paris! Frankrike! Det är ju så vackert att man nästan tappar andan. Får också akut magpirr av dina bilder och vetskapen om att jag är där om precis en månad. Iiihh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ååh, jag är så glad för din skull, Evelin!!!!!!! <333

   Radera
 3. Hej!
  Hör också till skaran som har längtat efter Paris-uppdateringar.
  Kan inte glo tillräckligt länge på bilderna på alla fina hus.
  Har du varit uppe på takterrassen på Institut du Monde Arabe?
  Ska tydligen vara fin utsikt över takåsarna därifrån.
  Dock ingen aning om vad det eventuellt kostar att gå in där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad glad jag blir av att höra det! Då ska du allt få se fler av dem.

   Jag har inte varit där!! Om det är gratis måste jag definitivt göra det, vilken bra idé! Hur fick du höra om det? :)

   Radera
  2. :) Härligt. Jag googlade lite för ett tag sedan.
   Ska själv på en kort tripp till Paris i sommar
   och funderar lite om det kan vara värt att spana in.

   Tack för tipset om Promenade Plantée, förresten.
   Där vill jag definitivt promenera.
   Gillar verkligen park/stad-känslan.

   Radera
  3. Ja, gör det! Det kommer du inte ångra! :*

   Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)