Lösenord

lördag, december 26, 2015

Julfirande i timmerstugan år tjugofemton

Nu ska ni få höra och se; lite återblickar och fina stunder från da'n före, och självaste doppareda'n. Jag firade som nämnt i den lilla timmerstugan hos min farmor och farfar, där det traditionsenligt hålls till. Jag kan inte tänka mig en finare jul än hos dem.
Jag kom fram till stugan da'n före doppareda'n, och där fanns Redoy redan belägrad sedan två timmar tillbaka. Farfar hade varit och hämtat upp honom först, eftersom han kom hela vägen från Linköping.
Och han har rakat sig! Herrejösses. Ser helt annorlunda ut. Det berättigade en selfie.
Hos min farmor och farfar finns även de små dvärgspudlarna Emil och Ida, som vaktar soffan. 
Första kvällen blev vi bjudna på helstekt kalkon, hasselbackspotatis och gräddsås. Det var fasansfullt gott.
Och så åt vi alla som var framme - Redoy, farmor, farfar, Nathalie och även hennes vän Kajsa (som inte syns på bilden).
Så kom självaste julafton, och klapparna travade upp sig under granen. Rumpan som syns på bilden är min systers, som letar efter en klapp att tjuvöppna. Aja baja, Nathalie, du är ju fyllde 22 år nu! Då håller man inte på med sådana busfasoner.
Vi tog en morgontrött julselfie - Redoy, jag, Nathalie, Kajsa och så hennes hund Lennox, givetvis.
Sedan började julmatstraditionerna plockas fram - det stora, rökta vildsvinslåret som farfar alltid handlar från jägaren...
... Samt alla de andra animaliska delarna som hör till ett julbord. Julskinka och julkalkon, ägg, räkor, vildsvin och revbensspjäll, lax och sill, köttbullar, prinskorv ost och smör och senap...


Så kom även fasters familj på besök, med make och två döttrar. Det är mina småkusiner, som vuxit till sig en hel massa. De är urgulliga.
Plus att de satt som två små iglar på mig under hela dagen. De har tydligen fått nys om att jag är vrålcool.
De flätade mitt hår, kramades, skulle sitta bredvid och var alldeles fasligt gosiga.

Så hade vi Redoy, givetvis. Till en början var han lite butter, men det gav sig i och med att han fick sitta bredvid mig, och få klappar.
Kvällen tillägnades julklappslekar med gissningsfrågor, vilket innebar att vi fick sitta länge innan vi hade rätten att öppna våra klappar. Vi började utdelningen vid 16, och vi var inte klara förrän klockan närmade sig 23. (Dessutom kom tomten, till och med - trots att äldsta barnet redan är sju år. Traditioner är till för att hållas!)
Jag fick bland annat koppar, tröjor, raggsockor, prydnader, badgrejer, smink, en resa (!) och världens finaste bok som min lillkusin skrivit till mig. Den ska ni få lite tjuvtittar i senare, för det var bland det gulligaste jag varit med om.

När faster med familj åkt hem satt jag, Nathalie, Kajsa och Redoy och spelade sällskapsspel. Många skratt kom ur det roliga fördomsbaserade spelet, och när jag och Redoy gick och lade oss efter midnatt var jag helt slut.


3 kommentarer :

 1. Låter som en fin jul!
  PS! Inget skägg = klart bra beslut enligt mig, som ogillar håriga kinder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag saknar faktiskt skägget! Tur att han kommer att låta det växa ut igen :)

   Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)