Lösenord

söndag, september 27, 2015

Videoblogg; Polyamorin och Redoy

I och med att jag hade frågestunden fick jag även en eftersläntrande fråga som jag aldrig svarade på, från Cilla. Jag tog äntligen tummen ur och svarade på den, och den behandlade polyamorin, och frågade mig hur allt detta började.

Ja, jag kommer ju från en super-monogam relationshistorik; min första pojkvän varade i 5 år, och min nästkommande i 1,5 år. I mitt första förhållande satt vi i princip ihop - jag var tvärsäker på att vi skulle leva hela våra liv ihop, skaffa barn (som vi redan döpt) och en alternativ framtid fanns inte på världskartan. Ironiskt nog i allt detta "trygga", så har jag aldrig varit så svartsjuk som jag var i detta förhållande - och jag vet att det är monogamin som ligger bakom. Svartsjukan grundades i att jag var så fasligt, makalöst rädd att bli lämnad; ersatt.

Den osäkerheten och rädslan finns inte i polyamorin. Jag behöver inte oroa mig för att bli lämnad för någon annan - att bli ersatt finns enbart i monogamin. I polyamorin finns inga yttre faktorer som påverkar relationen mer än du och jag.

Så, här kommer fortsättningen; hur jag och Redoy valde att påbörja denna chansning, och att leva polyamoröst.
Om det inte framkommit sedan innan: jag har aldrig varit så lycklig, självständig, fri från svartsjuka och relationsmässig osäkerhet som jag är nu.

Och så länge det funkar... Varför inte?


9 kommentarer :

 1. tack tack tack så himla mycket. du hjälpte mig att sortera ut alla mina tankar kring mannen i London nu när jag bor i Edinburgh <3

  SvaraRadera
 2. Tycker du är helt ute och cyklar. Att leva i en relation med EN person betyder INTE att det råder svartsjuka, rädsla för att bli lämnad etc. Det är någonting DU upplever. Jag skulle snarare tycka att du borde arbeta på din anknytningstyp som uppenbarligen är otrygg ambivalent. Vad händer om du om 20 år fortfarande känner samma rädsla för att bli lämnad samtidigt när du kanske har familj? Tycker du missar en hel del i hur mycket handlar om din anknytning och hur mycket ligger till grund för hur du växt upp, relationer, etc.

  SvaraRadera
 3. Besserwisser?! Jag?! Det var det värsta. I cant help it that im always right!

  SvaraRadera
 4. Anonym: Vilka intressanta tankar du har! Jag menar inte att svartsjuka råder i alla relationer, men att speciellt mitt första präglades av det - mycket på min ålder och relationen i sig, men främst att vi levde så ridigt monogamt.
  Min anknytningstyp kan, men behöver inte,ha att göra med mina relationsval och min lycka, och oberoende av vilket är monogami inte en norm jag vill böja mig inför just nu. Bara för att det är norm betyder det inte att det är idealet för alla, givetvis. :)

  Men tack för ditt försök till analys utifrån det selektiva du vet om mig, jag tar det med en nypa salt och önskar dig all lycka i ditt val av förhållande!

  SvaraRadera
 5. Daniella: Åh, verkligen? Vad kul, berätta mer! :D

  SvaraRadera
 6. Redoy: This is why people are allergic to you, boo ;)

  SvaraRadera
 7. ÄLSKAR dessa videos. Du är så klok, förstår din inställning till detta helt o hållet. Tycker den är sund, inspirerande och härlig! Livsbejakande liksom.

  Coolt att du kan ta anonyms kommentar med sån lugn respons, tycker hen själv är lite ute och cyklar med sina snabba analyser om din anknytningstyp. Hehe alltså blir lite frustrerad. Typisk normstyrd kommentar? Känns det som? Du pratar ju bara om DINA erfarenheter kring monogami och svartsjuka, inte något som skulle gälla för gemene man.

  Jag tycker att det är så spännande att se den vändningen/utvecklingen du har gjort från när jag först lärde känna dig. Inte för att du var en sämre person då, men mer principiell och allt vad det innebar. Fortsätt med din underbara livsbejakande livsstil så länge det gör dig lycklig <33333

  SvaraRadera
 8. My: Alltså My, du är förjävla bra!! Du får mig att stormle och din pepp är så smittande. Tack!
  Håller helt med dig och jag ska nog göra ännu en videoblogg om mina tankar kring anknytning/polyamori, för jag har sååå mycket att säga. Psykologprogrammet har gjort en hel del för mina grundkunskaper, så att säga.. ;)

  Tacktacktack igen, hjärtat, för att du stöttar. Jag är så glad att läsa om dig och Murre också, du är inspirerande! <3

  SvaraRadera
 9. Vad roligt att få höra din röst! <3 :-) Vad gäller polyamorin så säger jag bara: följ ditt hjärta, kram!

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)