Lösenord

lördag, mars 28, 2015

La Conciergerie et l'Académie de la Bière

Igår, min och Redoys andra dag, så vaknade vi upp lagom till att jag dragit upp persiennerna och forcerat honom från sömn till verklighet. För det är så snäll jag är - efter en timmes leda framför datorn.

I alla fall spenderade vi morgonen med att ta det lugnt, blogga, småstäda och mentalt förbereda oss inför äventyren som komma skulle. Vi tog oss ut i solljuset och iväg - vi skulle karpa som bara den!
Men Redoy, vad gör du här? Inte viskar du väl skamliga förslag i örat på mig?!
Hela äventyret började med en lång, härlig bussresa (alla vet ju att resan spelar lika stor roll som målet!) in mot centrum, och ett crêperiestånd jag uppskattar.


Alltså lycklig tjej! Jag fick den tjockaste, härligaste, nygräddade pannkakan fylld med nutella jag ätit hittills. Tyvärr fick jag hälften av nutellan på vantarna i vilket fall, men gudars, så gott.

Med crêpen i hand gick vi genom solljuset lagom till att nutella-suget lagt sig och äventyrs-suget tilltagit.

 Då kom vi hit, till la Conciergerie. Det är ett gammalt, gammalt slott som används som fängelse, främst under tiden då franska revolutionen var i full blom. Bland annat finns celler som huserats av politiska slagkämpar, men också kungligheter som Marie Antoinette (innan man kapade hennes söta lilla skalp).
Det var kusligt vackert där inne, men högt till tak och stora stenpelare. Man fick se olika sorters celler - från fattigdomscellerna med bara hö som grund...
... till celler för de lite rikare brottslingarna, dubbelrum eller enkelrum med skrivbord och hela kalaset. Rena semestern.
Men så hade de avbildat en del av Marie Antoinettes cell, och det var nog det tuffaste. Speciellt om man tidigare varit i Versailles slott, och sett överdådigheterna i hennes tidigare bostadsstandard.
Jag menar, ett tiotal kvadratmeters yta med (ändå!) tavlor och säng med trägavel, i kontrast till jätteslottet med guldbrodering och en trädgård stor som en skog.
Innegården var inte heller så charmig, om man inte gillar galler.
Efter att ha blivit fängslade (hoho) av den gamla byggnaden tog vi oss ut i solen igen, och tog en lång promenad hemåt, längs Seine. Dessutom fick jag äran att bocka av en av dagens två bucket list-punkter, åhåjaja!

#45: Besöka det gamla fängelset Conciergerie - check! 
Vi hann oss en timme av vila och lugn innan vi satte fart mot barnens skola och hämtade upp pojkarna. Jobbet flöt på enkelt som bara den, och vips, så slutade jag igen!

Denna gång var det något som styrde herrens preferenser, nämligen öl. Vi skulle till Académie de la Bière, som har så mycket öl att jag trodde min dator skulle överbelastas när den försökte ladda menyn.
... Och Redoy, han älskar verkligen öl..!
Givetvis hade han pluggat in menyn innan, så att han visste vilka nya ölsorter han ville testa. Ovan skådar ni brygd #1: Rochefort 6 (7,5%). Den var mycket, mycket uppskattad.

Dessutom var vi ju hungriga, och beställde en fransk delikatess, även den på bucket list:en.
#38: Äta Moules Frites - check! 

Muums, så gott det var! Jag tog klassiska musslor kokta i vitt vin, persilja och smör, medan Redoy tog kokade i roquefort-ost. Vi båda åt och njöt som ofängslade franska kungar.
Så kom vi in på brygd #2: La Trappe Trippel (8%).
Min fransklärare lade till mig på facebook och skickade så fina meddelanden att jag blev helt generad. Här ser det även ut som att jag är lite lullig, men jag lovar - det är ren nykter lycka.
Vilket är mer än vad jag kan säga om den här tjommen, som är vid brygd #3: Westmalle Triple (9,5%).
Kärleksfull som han blir vid lulligt tillstånd traskade vi hemåt, tog tuben, åt kanelbullar i sängen som nattamat innan vi båda somnade gott. En dag full av härliga äventyr och bedrifter!


1 kommentar :

  1. så mysigt! kom att tänka på det du skrev om "lite lullig": jag har nog aldrig sett bild på dig drickandes alkohol. är det ett medvetet val, skippar du alkohol helt eller är det bara på bild? vore lite intressant att höra om. pösss

    SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)