Lösenord

söndag, februari 15, 2015

"Sjuklings"-pizza och överrasknings-bugnes

Ända sedan vår senaste dejt skämtade jag om att min fransos nog allt skulle vara sjuk nästkommande vecka. Det hade jag bestämt vore så himla mysigt, för då kunde ju jag komma med pizza, som vi kunde äta i sängen! Det tyckte jag lät som en sådan ypperlig idé, och bestämde därmed att han skulle vara sjuk veckan därpå. (han mest skrattade åt mig och sade att han mådde prima).

.. Men så, tisdagskväll, så fick jag ett sms..! "Emelie! Jag är väldigt väldigt väldigt sjuk, jag kommer behöva en pizza imorgon..."
"Nej, men det är inte sant?! Vem hade kunnat förutsäga det?..." fortsatte jag.

Mycket nöjd över att fransosen min insjuknat mycket hastigt och mycket gravt (ja, fast, på skoj då!) så satte jag på mig dejtkläderna och förberedde inför kvällen.
Dessutom har jag inhandlat ett par nya pjucks som jag knappt kunde vänta med att få använda!
Men utöver pizzan, så hade jag ännu en liten överraskning planerad.
Det handlar om ett litet bakverk som heter bugnes, som jag denna eftermiddag skulle se till att köpa till oss. Det här är historien om bugnes:

Första gången vi träffades, i augusti, så berättade han om sitt favoritbakverk: bugnes. Det är en liten bulle från Lyon, som knappt går att hitta i Paris. Det är i princip omöjligt, vilket är synd - eftersom han saknar dem. Jag sade då med ett jävlaranamma att "jag ska allt hitta dem!" och skrev direkt upp det på min bucket list.

Letandet pågick i månader. Jag frågade i princip varje boulangerie jag gick förbi, och till slut - i november - fann jag ett som hade dem... De sade "vi bakar dem i februari", och sedan dess har jag bara väntat, och väntat, och väntat.... 

... Till idag!
Snacka om att jag byggt upp förväntningar, längtat, fnissat i hemlighet och väntat på dessa små godsaker. Bakverk som tydligen ser ut som nedan, och som jag aldrig hade besmakat förut.#28: Hitta bakverket Bugnes - check! 

med finurligt hemlighetsmakeri och dejtpepp tog jag bussen hem till min fransos, och gömde bugnesen i ryggsäcken medan vi inhandlade pizzan. Pizzan åt vi i sängen (som förutspått, fransosen var ju "gravt sjuk") och samtidigt som vi tittade på ett dokumentäravsnitt om Sverige, som en bloggväninna tipsat om...
Jag tog en klassisk calzone (här kallat en Vulcano), och fransosen en pizza med parmaskinka... Mmm...

Sedan, sedan, fick jag äntligen smaka bugnes...!
Små, luftspröda, knapriga löv, pudrade med florsocker och just en hint av apelsin. Fransosen stod i köket och mmm-ade sig och sade "det är precis som när jag var liten!" och gav goda, goda recensioner. Detta var tydligen äkta bugnes.

Själv påminde de mig om julen. De smakade sött, lite citrus och väldigt vintrigt. De var väldigt goda, och när morgonen sedan var kommen var alla redan borta. Jag var mest glad för att jag lyckats, och gjort fransosen min så glad.


7 kommentarer :

 1. Men åh! Som vanligt blir jag alldeles pirrig i hela kroppen av att läsa din blogg, så himla mysig! Som jag sagt tidigare så verkar du vara typ världens goaste människa.

  Jag vill verkligen -VERKLIGEN- tillbaka till Paris också... När jag läser om dina dagar och promenader osv så kan en ju inte annat än bli mer förälskad i staden på håll! Var där förrförra året i maj med pojken min och det var så oerhört mysigt och fint.

  Får man fråga hur du gick till väga för att hitta din värdfamilj? Gick du via någon agentur? (Kom på att du kanske svarat på detta tidigare men äsch. Frågar ändå!) Om en inte pratar franska alls, tror du det är väldigt svårt att vara intressant för värdfamiljer då?

  SvaraRadera
 2. men sluta? Vad läskigt! Har du ett sjätte sinne? Eller var han inbillningssjuk?

  En Calzone va? Är det din favvo-pizza? Är det inte risk för smulor i sängen om man förtär pizza i sängen? O hur är pizzan generellt skulle du säga i Frankrike? jag klagar ju ofta på det österrikiska köket, men pizza, glass och kebab är mkt mkt mkt bättre här mot hemma då de görs av äkta italienare, italienare och perser =)

  bugnes ser lite ut som grisfötter eller ngt; men de verkar ju smaka betydligt godare än de ser ut ;-)

  Tihii, vad kul att jag fick vara med på ett hörn, både på er date och i detta inlägg ;-)

  SvaraRadera
 3. finfin klänning! en annan har en likadan :) blev lite pepp att ha den idag bara för det! får nog fasen ta och bli så. kanske t.o.m med vita strumpbyxor!

  SvaraRadera
 4. Oj blir helt varm innombords när jag läser dethär! Stor kram till dig! Kanske du smittats av bacillerna och han måsta hämta pizza åt dig? ;D <3

  SvaraRadera
 5. Haha jag ÄLSKAR att han heter burgarfransos i din telefon <3 kollade på massa gamla fåtöljenbilder btw, väldigt mycket foton på stora bitar och på när vi leker lekar. Hoppas du har det bra emli!

  SvaraRadera
 6. Malin: Åh, vad du skämmer bort mig med fina ord - tack, tack, tack!

  Jag förstår så väl att du vill tillbaka - det är verkligen en underbar, underbar plats...

  För att hitta värdfamilj gick jag genom agenturen STS Au Pair, och de fixade i princip allt åt mig! Och jag tror absolut att det finns familjer som klarar sig på mindre franskkunskaper - faktum är att jag vet att vissa familjer har som krav att man bara ska prata engelska med barnen (och då är grundfranskan bara väldigt enkel för att förstå barnen).

  SvaraRadera
 7. Åh, men varför har jag tappat bort dig i bloggosfären?! HEJ!
  Och alltså hårfärgen? Helt amazing! Samt att jag vill ha Bugnes, låter ju megagott?!

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)