Lösenord

tisdag, januari 20, 2015

Promenad i 13e arrondissemanget

Marieke har åkt, och själv är jag kvar i Paris. Jag återgår till mina vanliga sysslor: Promenaderna, som fortsätter in i januari månad, och denna tisdagsförmiddag kunde jag inte komma på något trevligare än att utforska ett nytt arrondissemang. Nu har jag visserligen bara de kantande och ärligt talat rätt trista, shabbiga arrondissemangen kvar, men nog hoppas jag att även där finns ljusglimtar.

Jag hade blivit rekommenderad att kolla lite i 13:e arrondissemanget, eftersom där befann sig Petite Asie (Lilla Asien), även kallat Quartier Asiatique (Asiatiska kvarteren). Det tyckte jag var värt en métroresa och en ägnad timme och en halv.
Nog var det roligt allt - för det var lilla Asien. Gatorna kantades av mer japanska och kinesiska tecken än franska, och alla affärer, butiker, frisörer, klockaffärer, restauranger eller caféer var asiatiskt inriktade.
Men det var rätt fint också.
Under promenaden möttes jag ständigt av en doft av friterad mat - det gick liksom inte att komma undan. Väldigt typiskt asiastiskt, fastslog jag.
Till slut kom jag till lite ödsligare delar där vintern visat sitt. Det såg lite kusligt, men också spöklikt vackert ut med en naken liten allée på detta vis.
Sedan blev jag helt förtrollad av gränden ni ser nedan. Jag stannade upp och tittade länge. Det var något med gatlyktan på sidan, de blåa fönsterluckorna, de beiga, råa sidorna och grönskan som utgör en båge längre bort.
Petite Asie var mer än värd min tid, och när jag kom hem strök jag omsorgsfullt under med grönt i min karta vilka gator jag besökt. Nu ser Paris nästan helt grönt ut i kartväg, och jag var nöjd över att se hur stor mångfald det verkligen finns i en så otroligt fantastisk stad.


2 kommentarer :

  1. Är Paris en "kluster"-stad? Dvs att olika stadsdelar liksom har olika typer av butiker koncentrerat? jag kan uppleva att Wien är lite sa: jag bor nära kinesiska kvarteren, min kompis i de turkiska, en tredje där alla bilfirmor tycks halla hus, en fjärde bland alla guldsmeder, osv osv.
    Känns det tomt nu efter besöket? eller skönt att fa lite vardagsrutin igen? Eller bade och kanske =)

    SvaraRadera
  2. Hur sjutton orkade du traska runt idag? Så himla kallt!

    SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)