Lösenord

måndag, maj 12, 2014

Svar på frågestund: Paris

Del II

Så, här kommer då sista och andra delen av frågestunden, som enbart handlar om Paris. Min favoritdel, givetvis. Tihi!


Paris

Hur länge har du läst franska?
Sex år i skolan, och så ett år på egen hand... (liten kvällskurs på universitetet, franska pluggprogram på datorn,  fransk radio..).

Varför ska du flytta till Paris? Och vad ska du göra där?
Jag ska flytta till Paris för att jobba som au pair i ett år, och parallellt plugga franska. Mitt mål är att bli helt flytande, och uppfylla en livsdröm - att bo i Paris! Jag har redan fått en fantastiskt fin familj med vilken jag får en egen studio, ta hand om två goa småpojkar på två och fyra år, och en riktigt fina värdföräldrar. Nedräkningen finnes här på sidan - av bär det den 26 juni. Jag längtar!

Vad är det med Paris som du tycker är så speciellt?
Jag kan verkligen inte sätta fingret på det. Det är något magiskt med Paris. Jag älskar stämningen.
Jag älskar att strosa omkring på lugna gator, jag älskar alla bistros och brasserier, jag älskar alla uteserveringar, alla små marknader, att alla affärer är uppdelade i slaktare/fiskhandlare/ostbutik/boulangerie och alla crêperier. Jag älskar fasaderna; byggnaderna! Det är... Jag kan verkligen inte förklara det.
Det finns inget ställe jag är så lycklig, så lugn, så harmonisk. Det känns så rätt. (All min pepp finns för övrigt samlad här).
Vad gör att det blir av först nu? (har studier eller annat hindrat dig tidigare?)
Helt ärligt har jag varit för feg tidigare. Jag är en sådan räddhare, och trygghetsnarkoman. Jag har inte trott att jag skulle klara det, och inte vågat. Så fick jag ett infall och tänkte - om jag inte gör det så lever jag inte. Och det är bannemig det läskigaste men lyckligaste beslutet jag tagit.

Har du vänner där?
Inte en enda! Men det är väl det som gör det extra spännande?
(Om man inte räknar med min dejt där förra visiten, men honom känner jag ju inte ett dugg..)

Kommer du ha mycket egentid (vet du hur mycket du kommer jobba?) och vad tänker du att du kommer ägna dit åt när du är ledig?
Jag vet att jag kommer jobba morgonen från 08:00, genom att lämna pojkarna i skolan. Sedan är jag ledig fram till 16:30, då jag ska hämta barnen, och därefter jobbar jag till 20-21 ungefär (leker, badar, matar pojkarna). Jag kommer jobba mån-fre och är vanligtvis ledig helgerna, och jobbar hela dagen på onsdagar.

På dagarna när jag inte jobbar, och på helgerna, så kommer jag antingen plugga franska, skriva bok eller bara njuta. Jag tänkte promenera massor, testa nya caféer, lära känna nya människor och uppleva livet i Paris.

Var är det finast att bo?
Där är det så olika. De flesta älskar området Marais (3:e), eller är helt förälskade i Montmartre (18:e).
Själv föredrar jag Ternes (17:e) och Passy (16:e) - trots att där flest bor gamla och barn, och folk beskriver det som "dött och tråkigt". Fast smaken är som baken.                                         17:e                                                                  17:e-18:e                                                              18:e


Är det dyrt med mat och boende?
Beror absolut på var man bor/äter! Man ska givetvis hålla sig undan från områdena med de skyhöga priserna (Champs-Elysées, Eiffeltornet, vid Seine) som är riktiga turistfällor. Lite längre ut så hittar man minst lika bra mat och fina lägenheter, till billigare pris! Men räkna nog med en middag som går på 30 euro/person om du vill äta fint, eller 15 euro/person för lite mindre lyxigt.

Visst borde Paris vara en stad där man kan hålla sig sysselsatt även om man är ensam?
Minst sagt! Jag som inte ens festar kan spendera timmar med att bara promenera, eller vara hur lycklig som helst. Annars finns ju caféer man kan sitta på, biografer att gå till, parker att strosa i, pooler att simma i eller andra träningsanläggningar.

Kommer du fortsätta skriva på boken i Paris?
Absolut! Mitt mål är att bli klar med den när jag väl är där. Gissar på att inspirationen kommer vara på topp, sittandes på ett franskt litet café med en kopp te och en delikat bakelse.

Hur gör man om man vill dejta en fransman?
Ja, du vet. Röker, dricker rödvin och är allmänt världsvan! (alltså motsatsen till mig).
Nä, jag skojar bara. Man börjar prata med dem! Senast förra veckan började jag prata med en herre på tunnelbanan, bara för att prata. Det var supertrevligt!

Har du frukostfikat i Paris på resan? Vad åt du för något i så fall och vad hette stället? En recension kanske?
Det gjorde jag minsann! Frukostfika ute på café kan läsas om här och här. Recension kommer upp senare, och dessutom ska jag ju börja recensera frukostfik när jag väl flyttar dit, mer regelbundet! (nu när jag hittat mina favoriter i Stockholm redan).

Jag har planer på att åka till Paris i sommar, funderar faktiskt på att göra en ensamresa, bara få komma iväg lite och upptäcka något nytt. Men jag vet inte så mycket om Paris förutom de stora turistgrejerna. Kan du inte skriva lite om vad man inte får missa om man åker dit? Vad dina favoritplatser är och vad man kan hitta på? Är det värt att besöka Eiffeltornet och de andra kända sakerna?
Har du inte varit där förr, så tycker jag absolut du ska besöka det traditionella - Eiffeltornet, Triumfbågen, Notre Dame... Men däremot behöver du inte gå in/upp i alla. Inte ens hälften av alla fransmän jag träffat har ens brytt sig om äntra någon av de stora turistmärkena. Men jag tycker däremot det är värt att närma sig, om man är frankofil!

Triumfbågen har den finaste utsikten jag sett över Paris. Från Eiffeltornet ser man ingenting - det är så högt (mest en grej att stryka av listan). Louvren är rätt tradig eftersom den är så stor, och besöket tog energi än det gav. Musée d'Orsay tycker jag är det bästa muséet för tavlor och skulpturer (det som intresserar mig mest) men jag skulle skippa Hôtel des Invalides om man inte är intresserad av krig och sånt...
Tycker du om lite gothiska saker är Notre Dame ett måste och Cimetière de Montmartre tycker jag är riktigt kuslig. Därtill tycker jag att du ska besöka Sacre-Coeur, för den är också sagolikt vacker.

Det bästa jag tycker är verkligen att promenera. Promenera i timmar! Gå runt, se dig omkring, testa på ett café på hörnet, sätt dig ned och skriv, promenera vidare, njut av atmosfären och miljön!
Ät crêpes från ett crêperie, testa en macaron och varför inte köpa en färsk baguette att ha under armen?

Ps. Kan du inte höra av dig när du är där? Vi kanske kan träffas och uppleva lite tillsammans?
Vilka språktips har du om man drömmer om att en dag prata flytande, kollar du t ex mycket på franska filmer eller har du varit på språkresa?
Jag älskar franska filmer! Jag tittar gärna på dem med engelsk text, och så fort jag tittar på filmer/serier med engelskt tal, så jag har alltid fransk text under. Sedan laddar jag ned mycket franska poddar, och lyssnar på fransk radio flera timmar varje dag (även fast jag knappt förstår hälften). Men det är nog det bästa man kan göra, om man inte pluggar det längre...
Bästa sättet att lära sig språket flytande är ju att flytta dit!

Har du drömmar om att bli kvar i Frankrike även när du inte är au-pair?
Du anar inte. Det vore fantastiskt. Min dröm är egentligen: Komma tillbaka till Stockholm, avsluta psykologprogrammet, flytta tillbaka och bo och arbeta som psykolog i Paris.


5 kommentarer :

 1. Paris är så himla härligt!! Älskar varenda gång någon skriver något om Paris.
  Blir lite nyfiken på att du lyssnar på franska poddar! Vilka är det du brukar lyssna på då, några tips?

  SvaraRadera
 2. Emelie, det bara lyser frankofil om dig ;-) eller nej, det lyser parisofil om dig ;-) O du, nu ska du få veta ngt först av alla i internetvärlden.. Jag har fått ett jobb i Wiiiien <3 Tänk om typ fem år. Då sitter du i Paris på en balkong o läser o äter baguette och jag sitter i Wien o knaprar på en schnitzel o solar näsan =)

  Har man en dröm så kan den verkligen slå in! Heja oss =)

  SvaraRadera
 3. Tack för alla tips och svar om Paris :) Om jag får ihop pengar och tid så att jag kommer iväg träffas jag gärna för en expertguidning och sällskap i Paris!

  SvaraRadera
 4. Till Anonym: Haha, vad söt du är! Klart du får göra det! :)

  SvaraRadera
 5. Men kom igen!! Du har ju mig som vän i Paris!! I alla fall ett litet tag till ;)

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)