Lösenord

lördag, maj 31, 2014

Den sluga ormen


Sörjan sprider sig i bröstet som den mest trögflytande tjära. Den är svart, varm och tung, liksom ogenomtränglig, orubblig och obarmhärtig. Sörjan är lik en slug orm som centimeter efter centimeter tar plats i min plötsligt trånga bröstkorg. Långsamt, makligt, men desto mer plågsamt pressar den sig vidare; breder ut sig; tar över; erövrar organ efter organ.

Ormen väser skarpt inom mig. Den väser om värdelöshet, om oduglighet, och ohålighet och om total intighet. Den vassa, smala tungan svider på insidan av bröstet – ristar svärtande sanningar om min egen meningslöshet på insidan av revbenen.

Min förtvivlan ökar för varje kvadratcentimeter som sörjan ikläds, och snart känner jag mina hela lungor täckta av det trögflytande svarta. Tyngden från sörjan trycker mot lungorna och jag känner hur det börjar bli svårt att andas. Det är klibbigt och tungt – åh, alltför tungt - och jag håller andan endast för att slippa kämpa för luft.

Ormens vassa tunga etsar fortfarande oförglömda kränkningar, och dess stingande ord ilar genom ryggraden. Min kropp säger ifrån, och jag märker hur jag successivt börjar sakna tillförseln av syre. Jag vet inte vad som är som mest smärtsamt – att tvingas kippa efter luft och tvinga lungorna bekämpa det bemäktiga svarta, eller att simpelt kapitulera och låta det svarta segra.

Kapitulationen är en ljuv förnedring, en bekännelse av min egen patetiska ynklighet. Syrebristen är överväldigande; hård men oundvikligt läcker, och jag inser att jag snart inte finns kvar längre. Nu finns endast den lömska ödlan – det som brukade vara jag är blott segflytande svart.


1 kommentar :

  1. Det som är positivt i kråksången (... förutom att du som vanligt skriver som en gud!) är att då den svarta ormen kommer inifrån en själv har man själv möjlighet att tämja den/kicka ut den/ta död på den/ få den att göra konster... Om ormen är en yttre orm är det mkt svårare att råda bot på den ;)

    PS: jag är extremt opoetisk och väldigt konkret av mig, har sjukt svårt för dikter och "flum", men dina "dikter"; eller ska jag kalla dem texter? går rakt in, jag fattar liksom vad de betyder, eller åtminstone får de en betydelse för mig! O det Emelie, det är en fet komplimang till dig! =)

    SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)