Lösenord

fredag, april 25, 2014

Grammatiknörden raljerar


Jag är en riktig grammatiknörd. Jag älskar det svenska språket (och språk i allmänhet!), löser oerhört korsord, spelar mycket ordspel (wordfeud, betapet, ordjakten: eowly), och rättar minsta språkfel på sekunden.

Därför finns det vissa ord, vissa fraser, som stör mig något makabert.
Uttalsfel, syftningsfel, eller helt enkelt bara irriterande yttranden och tydliga grammatikfel.
Här tänkte jag lista ett par som jag inte står ut med.

Egengkligen - nej, man säger inte "egeng-kligen". Man säger egentligen. EgENTligen. Okej?

Ingen orsak - "Tack. - Ingen orsak." Vadå, ingen orsak? Klart du har en orsak? Annars hade du väl inte gjort något jag vill tacka för? Om det inte fanns en orsak bakom, varför gjorde du det då? Hallå?

Helldre - Jag vill HELLRE att du uttalar det på korrekt sätt.

Hon slog han! - Slog hon han? Slog hon inte honom? Det är inte okej att missta sig med reflexiva pronomen. Aldrig. Det svenska språket är alldeles för sofistikerat för det. Hon slog honom. Hon slog henne. Hon slog mig. Inte "hon slog han". Det är precis samma sak som att säga "hon slog jag."

Fössiktig - Personer tappar  "R"-et i ord när de pratar, som har "för" som ett prefix. FöRsiktig.

Puss - jag skriver inte puss. Jag gör det bara inte. Folk slänger "puss" omkring sig på facebook och sms helt vårdslöst, till folk de inte ens skulle pussat i verkligheten. Varför? Helt ologiskt. Jag skriver bara puss till de jag faktiskt skulle pussa. Och helst inte ens då. Då pussar jag hellre på riktigt. Hörde ni det? HellRe på riktigt.

Jag blir galen!


4 kommentarer :

 1. Tihii, tur att du inte bor i Småland! Här är "Fössiktig" standard! Andra uttryck som ofta förekommer är "kov me brö" (korv med bröd) och "tosda". huuh, får rysningar bara vid tanken!

  SV: Tack snälla! Det är ju till Wien jag vill. Dock är jobbet... tja, inte riktigt vad jag vill. Ska avvakta intervjun i Gbg på måndag o se. Sova på saken några nätter. Ska jag gå på plats eller ska jag gå på jobbet?! Gaah!

  SvaraRadera
 2. Jag har en annan grej som jag retar mig på och det är när folk uttalar följande t ex:
  Alliangsen - Alliansen
  Intressangt - Intressant
  Avangsera - Avancera

  Jag blir tokig när jag hör det.

  SvaraRadera
 3. Håller med om nästan alla! Jag stör mig också på folk som skriver "mej", "sej", "dej" och liknande, och oerhört på särskrivningar... haha. Det är jobbigt att vara språkpolis!

  Vad gäller "Ingen orsak" har jag uppfattat det som att det är tacket man menar och inte handlingen. Alltså, om du säger "tack" till mig säger jag "ingen orsak" som i "ingen orsak att tacka för det". Jag har därför inga problem med just det uttrycket, har nog aldrig tänkt på det på samma sätt som du (men när jag ser din förklaring förstår jag din tanke och att det kan bli missförstånd).

  Håller också med Anonym om alla ng-ljud i ord där jag absolut inte tycker att det bör finnas med. Kanske är det dialektalt, men oerhört jobbigt att lyssna på enligt mig...

  SvaraRadera
 4. Mitt värsta är när folk säger t ex "ju oftare jag springer, ju bättre kondition får jag" Nej...ju mer du springer, DESTO bättre kondition får du.

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)