Lösenord

onsdag, november 28, 2012

Jag förtjänade bättre.


En nattligt samtal mellan Martin och mig väckte mycket inspiration och utvecklade inneboende självklarheter till insikter.
Just denna natt talade vi mycket om värdering av självet, värdering av det egna förflutna och acceptans av en undermålig tillvaro.

Vi talade om att vi värderar oss - utan undantag - utifrån den kontext vi befinner oss i.

I en folkmassa där alla är 190 cm långa och du själv är 180 cm, så klassificeras du som kortast. Men betyder verkligen det att du inte är lång?
Det låter idiotiskt självklart när man formulerar sig så; men sanningen är att man ofta glömmer sin individualism i kontextens vimmel. För sanningen är ju att det är omöjligt att fullständigt sluta jämföra sig med människor; omöjligt att inte mäta sig med sin näste.

Problemet är att vi ofta placerar oss i fel kontexter. Vi fastnar i en omgivning där vi ständigt inte anser oss själva vara skickliga nog, snygga nog, kompetenta nog, starka nog. Alla runt om oss verkar vara så erfarna på alla dessa plan i jämförelse med oss själva, och vem är då jag att tala om mig? Vem är jag att värdera mig?
Lite i stil med; "Om du är mer intelligent än mig kan inte jag kalla mig smart."

Jag tror många kan känna igen sig i att ha ett bristfälligt förflutna. Att ha erfarenheter och upplevelser vi inte skulle kalla optimala, utan förklara som en spricka i en annars helskinnad spegel.

Ofta händer det (åtminstone i den värld jag lever i) att man jämför mig med varandra även här. "Jag har mått sämst" eller "Jag har skurit mig såhär många gånger" eller "Jag försökte ta livet av mig för jag mådde så dåligt". Nog för att jag avskyr alla dessa tävlingar som tävlar om falsk sympati och kollektiv uppmärksamhet - men det finns en annan sida av myntet:

Att inte våga se sig själv utanför kontexten och värdera sin egen självbild utifrån sig själv - och enbart sig själv.

Ibland är det jäkligt bra att tycka synd om sig själv. Självömkan placerar jag inte synonymt med desperation eller uppgivenhet, som många andra. Jag förklarar det som - i lagom dos - inte bara är nyttigt; utan vitalt.
Att tycka synd om sig själv innebär att man värderar sitt liv för vad det är.
Det innebär att jag kan ställa mig upp och säga "jag förtjänade bättre".

Sedan spelar det ingen roll om grannen nedför gatan förlorat båda sina katter i en bilolycka när din lilla Misse "bara" sprang bort. Det betyder inte att din sorg är mindre berättigad.

Jag brukar säga att man inte kan jämföra upplevelser - för de baserar sig på en subjektiv känslomognad.
För att göra rätt för sig tror jag man behöver se sig själv separat från den kontext vi lever i - för vi alla har blåmärken, vi har alla skrapsår och vi har alla många sprickor i spegeln. Bara för att mitt blåmärke ser större ut än ditt betyder inte det att olyckan var mer smärtsam för mig.

Alla har rätt till sina egna känslor.
Jag är jag, mina upplevelser är mina upplevelser och jag förtjänade bättre.10 kommentarer :

 1. Du är väldigt klok, som vanligt, Emelie. Tror det här är en väldigt viktig sak att bära med sig och vara medveten om i det dagliga livet. Det är väldigt nyttigt att alltid sträva efter att sluta jämföra sig med människor; även om det känns omöjligt. Kloka människa! Du formulerar dig väldigt bra dessutom, givetvis, som alltid.

  Vad fint att du och Martin ska flytta ihop! Kändes bara som en tidsfråga när jag träffade er, sooo in loooove. Grattis!

  Och vilken duktig och snäll flickvän du är som överraskar med gulasch bara sådär! Inte illa. Hur var afrodansen? Tycker du att det är roligt? Jag försökte mig på det en gång, tyckte det var roligt!

  sv: Eller hur, en av de bästa dofterna! Haha åh, gillar du inte pepparkakor? Tycket mycket om pepparkakor, att doppa dem i mjölk. Nom. Degen tycker jag inte är lika god som jag tyckte förr, tehe, provade förra julen och insåg att smaken förändras.
  Ja det var mys med bak och umgänge!
  Tack, raring.

  Åh, vad mysigt! Är det adventspynt och adventsmys som gäller för hela slanten då på söndag? Lussekatteeeer... Så gott!

  SvaraRadera
 2. Du är så klok du, visst har du alldeles rätt! Det är lätt att fastna i (tänka positivt spiralen) att det inte spelar någon roll hur man har det utan att det alltid bara handlar om hur man tar det. Vilket kan bli jättejobbigt eftersom man då inte förväntas vara ledsen utan kunna skaka av sig allt. Det gör också att man känner sig ännu sämre när man inte lyckas tänka bort sina negativa känslor med att vara positiv. Ibland som du skriver är insikten om att det är synd om än och att man förtjänar bättre så mycket mer värd.

  Och gud vad gott det såg ut med gulaschen! Måste nästan laga! Får ja fråga vad du hade i för kryddor å så? och förstås är brödet viktigt :)

  Sv: Ja jag inser att det kan ha varit det, bland annat mina föräldrars eviga bråk, men samtidigt är det nog mycket för att jag var tonåring också. Fast det är jag å andra sidan inte längre å fortfarande trött ehhe men ja vet inte.. Varför finns det inte antisömn medel liksom?
  Hehe nej faktiskt inte! Eller ja tolkningsfråga, när jag slutade med p-piller som är konstgjorda hormoner har jag upplevt en skillnad. Vet inte om det blir någon oblans eller om jag helt enkelt bara är såhär? :P

  Ja, vi syns ju idag, hoppas jag :D Ja veet :/ jag fikar gärna men det verkar som om både du å jag är rätt upptagna med det mesta hehe..

  Oj det var några st, hehe just nu ser vi bara House och solsidan men vi ser rätt mycket film också.. Jag måste kolla ikapp Martin med Dexter också eftersom han ligger låångt före. Dessutom vill jag fortsätta se Breaking bad som Martin inte alls gillade hehe..

  Hehe ja kan tänka mig det, hur går det med kladdkakan, har du fått till den perfekta ännu?

  SvaraRadera
 3. Du har så rätt i det du skriver! Man måste tänka utifrån sitt egna perspektiv! Det handlar ju om allt.. "Min kompis är smalare än mig; därför är jag tjock." "Min kompis fick MVG på det där provet; jag fick bara VG, därav är jag inte smart nog."
  Vissa saker är man bättre på än andra, men bara för att någon visar sig vara snyggare än sig själv, smartare o.s.v. så betyder det ju inte, precis som du sa, att man är osmart eller ful.. Nej du.. Din text, jag skulle inte kunna formulera mig bättre!

  SvaraRadera
 4. haha! Jag ser fram emot dina sms i helgen, kommer väl bli helt knäckt, haha. Men det är bra att du är en sann vän som ställer upp med att PLÅGA mig! Jag måste härdas.

  Har du aldrig hört mus-kort?? det är juu ett känt begrepp, iallafall i mina kretsar ;) Du borde prova det någon gång.. man känner sig lite sådär dirty. bäst är när man får busvisslingar av 60plussare. det roliga är att när man har en kortkortKORT kjol så spelar det ingen roll hur man ser ut.. killars hjärna är så enkelt programmerad att dom ser bara "kort kjol = sexig" och går igång. ett superlätt tips för att få enkel bekräftelse. Prova det nästa gång du känner din låg ;) haha!

  nej, gud vad svamlar jag om. Är choklad & kaffe hög som alltid när jag skriver till dig. Du får ursäkta. Ska äta en macka eller nått innan jag åker till barnvaktandet så jag stabiliseras :p hähä.

  och jaaa, vi får göra videoblogg någon gång! var så mysigt hos dig igår. Blev glad. Även om jag mest babblade om mig själv.. brukar faktiskt inte vara sååå ego. (eller?)

  PUSS!

  SvaraRadera
 5. !!!! (He, hittar inget bättre sätt att uttrycka mig.) Du är så klok du.
  Alltså high five för att du tränat. Snart kanske du upplever det där endorfin-ruset!

  Sv:
  TACK för orden om Elias-texten. Blir så himla glad!

  Och att flytta ihop är ju ett megastort steg. :D

  Hahah, sade hon som köper julklappar i september... Hur försvarar du det? Att köpa julklappar kanske inte är att "börja med julen"? ;)

  SvaraRadera
 6. Funny thing though.. eller inte ett dugg jäkla kul men det är ju att psykiatrin och vården tenderar att förstärka beteendet genom att uppmärksamma och ta hand om dom som blöder mest, väger minst, tagit flest tabletter flest gånger osv.

  Vilket visserligen är ett sidospår på det du skrivit men ja, det var dom tankarna som väcktes hos mig.

  SvaraRadera
 7. Oerhört klok text som du har knåpat ihop. Känner igen alltid så väl och du har som vanligt helt rätt. Alla ska få tycka synd om sig själva, oavsett om det är någon annan som har råkat ut för värre saker. För sorg är sorg, olycka är olycka och mår man inte bra och har en anledning till det tycker jag att det är anledning nog. Att jämföra sig och sedan inte tycka att man förtjänar bättre för att andra har det sämre, det kommer ju verkligen inte att lösa problemet.
  Tack för dina kloka ord!
  Kram! <3

  SvaraRadera
 8. Vad himla bra och klokt skrivet. Tack det var precis vad jag behövde läsa. Måste säga att du är himla söt och jag skulle oxå vilja ha gula trivsamma fjärilar i min mage. Önskar er lycka till!

  SvaraRadera
 9. Tack <3 var precis vad jag behövde läsa

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)