Lösenord

torsdag, november 29, 2012

Emelie-knäppheter


Det finns alltid små finurligheter hos oss alla - och ofta är de så uppenbara för oss själva att vi inte märker dem. På sista tiden (och speciellt i umgänge med Martin) har jag tvingats uppmärksamma och blivit påmind om alla mina knasigheter.
Så här kommer en knäpphets-lista!

Jag har en stark olust inför att göra och/eller se andra göra gropar i smöret.
Det är absolut förbjudet att göra gropar i mitt smör. Att ge gropar i andras smör ger mig rysningar. Då måste jag fixa till. Släta ut. Räta till. Detsamma med skidbackar i osten. No-no. Man ska skära bort och göra rakt, om man så måste äta halva osten för det.

Jag kan inte sova med kläder på.
Det spelar ingen roll om det är världens skönaste mjukisbyxor eller ett silkeslent nattlinne. Det går inte.
Jag måste få vara helt näck när jag sover för att uppnå optimal sovkapacitet. Så är det bara.

Ett av mina favoritljud är golvknarret i min lägenhet.
Oberoende på hur tyst jag tassar, de skriar och gnyr ändå. Men jag älskar det - så hemtrevligt!

Jag gillar inte jordgubbar.
Okej, jag har något starkt emot att kalla detta en knäpphet, men alla andra i världen verkar tycka så.
Men jordgubbar är väl något av det äckligaste som finns. Och vadan denna jordgubbsmani om somrarna? Kan man inte bli lämnad jordgubbs-ifred? 

Jag gör allting gärna en vecka i förväg. Eller en månad.
Jag står inte ut med deadlines. Har jag en deadline gör jag klart en uppgift gärna innan den ens blivit offentliggjord.
På samma vis är jag en perfektionisk planeringsmänniska och vill gärna ha allt på papper. I kalender. Färg-koordinerat.
(Se Veckans kalendersida.)

Jag tar alltid tre ostskivor på smörgåsen.
Ost är nog mitt mest besatta pålägg. Alltid något med osten. Och skivorna, de måste alltid vara tre. Oberoende på hur liten mackan är. (Några kommer i munnen också.) Men färre än tre känns så futtigt, sådana snålheter mättar inte mitt ost-begär. Sedan ska osten alltid ligga i mackans lock. Underdelen får skinka eller leverpastej.

Jag glömmer alltid att stänga köksluckorna.
Det spelar ingen roll hur noggrann jag är. Det finns alltid minst en kökslucka som står på vid gavel i mitt kök. Vilket är konstigt, med tanke på hur perfektionistisk jag är. Men jag glömmer alltid. (Eller så öppnar de sig själva).

Jag kommer alltid i tid.
En annan sida av min perfektionism är behovet att alltid komma i tid. Jag erfar ett rejält obehag av att inte vara i tid, och känner mig respektlös. Ofta menar jag att om man inte kommer i tid, så har jag man inte prioriterat sina aktiviteter väl nog. Detsamma när folk kommer för sent till mina möten - jag känner mig ofta nedvärderad, underprioriterad och orespekterad.

Jag äter blodpudding med händerna.
Och doppar skivorna i lingonsylt på sidan om. Vet inte när jag började med denna udda tradition, men nu känns det konstigt att äta på annat sätt. Det är som en smörgås, som man doppar i lingonsylt lite då och då. Visst blir man fettig om fingrarna - men gud, så mycket godare det smakar!

Jag lämnar toalettsitsen uppe.
Inte bara för att det sparar tid och är flexibelt, men också för att jag inte riktigt ser vitsen med att ställa ned den hela tiden. Man ska ju snart sätta sig där igen. Ska man behöver träna armarna så mycket i onödan?

Jag gillar inte glögg - eller gör jag?
Jag får alltid för mig, varje jul, att jag gillar glögg. Men det gör jag inte. Jag ogillar starkt smaken av glögg.
Men varje jul när det luktar så gott (det luktar gudomligt!) så får jag för mig att jag nog tycker om det ändå.
Jag blir helt lyrisk över att jag varit så naiv tidigare. Men så smakar jag. Och nej. Tycker om det - det gör jag inte.


 ---

Nu är det säkert hur många som helst som jag glömt, men... De är de som gjort sig påminda på sista tiden.
Och lite udda får man väl vara.12 kommentarer :

 1. Hahaha, vilket roligt inlägg! Kände igen mig på glögg-saken, provade det häromdagen och konstaterade att nej, det var ju inte gott nu heller. Och det där med gropar i smöret. Big no-no, me no likey osvosv. Och du har helt rätt - lite knäpp måste man få vara! Annars är man inte normal, fullt ut, hoho ;)

  sv: Var bara strosande och julklappsköp, och obligatorisk fika i Haga på Café Husaren. Kärleksmumsen alone is reason enough, haha ;)

  Maten var väldigt god även om personalen förstörde upplevelsen lite. Får köra take-away om jag ska äta där fler gånger :3

  Vad fint att du känner dig så berikad. Hurtigt med träningen!

  SvaraRadera
 2. Visst är det gott. Där är vi olika äter jag leverpastej vill jag ha mörkt bröd:)

  Har följt din blogg ett bra tag nu, men varit dålig på att lämna kommentarer nu kunde jag bara inte låta bli:)

  Vilken rolig lista, känner igen det där med smöret och osten. Sedan så har jag också svårt för att stänga köksluckor och lådor och glögg gillar jag inte.

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 3. Hahaha. Bara antar att du menar toalettlocket?

  SvaraRadera
 4. Jag har inte varit inne på din blogg på några dagar och så bah kommer jag hit och så finns det massa roliga inlägg att läsa. Hurra! Katchiing! Etc. :D

  Först och främst så blev man ju alldeles varm i magen av att läsa om flytta ihop-planerna. åh. vad härligt, man blir verkligen glad för er skull, på riktigt alltså. fina ni!

  Ditt inlägg om att förtjäna bättre är även det väldigt fint, om än på ett annat sätt. Väldigt klokt och tänkvärt skrivet. Det är så jäkla dumt det där med att jämföra sig. Antingen är man inte snygg eller smart eller rolig nog, eller så är man inte ens "sjuk nog" - man anser sig inte ha lidit tillräckligt mycket. Så jävla onödigt. Smärta är smärta, och som du säger, ett större blåmärke på någon annan betyder inte automatiskt att hen har lidit mer.
  Vi är ju (ursäkta döklyschiga uttrycket) alla olika och att jämföra mina känslor med någon annans känslor funkar ju inte riktigt. Alla kan uppleva liknande händelser på helt olika sätt och då blir det ju helt orelevant att hålla på JÄMFÖRA - bättre är det att betrakta sig själv och reflektera över "hur kändes det här för MIG?".
  Äääeehh ja som vanligt börjar jag jiddra. Men hallå ta det som en komplimang - du har trots allt fått mig att tänka efter hiho.

  OCH sist men inte minst alla Emelie-konstigheter!! Haha jag älskar såna här listor med faktan om en själv, alltid lika roligt.
  Har aldrig tidigare hört talas om någon som ätit blodpudding med händerna men - varför inte? haha.
  Jag håller även med om det här med att sova utan kläder. FATTAR inte hur folk kan sova i typ mjukisbyxor och, allra värst, STRUMPOR!! Jag skulle DÖ av värme, jag sover liksom i trosor och med öppet fönster året om hahah.
  Skulle hemskt gärna vilja ha din egenskap av att göra allting i förväg, förresten. Praktiskt ju, då behöver du inte stressa och sitta uppe hela natten för att bli färdig med en inlämning till nästa dag (som, hrrm, vissa andra)

  Stort tummen upp på din blogg as usual, my dear little owl lady!

  SvaraRadera
 5. Vilken underbar lista såhär i det lite blaskiga vädret !

  SvaraRadera
 6. Känner igen mig i några av dina "knäppissaker".
  Om det blir backar i min ost måste jag skära bort dem, det ska ju vara lätt att skära ost! Är alltid färdig med arbeten i tid, jag intalar mig själv att det är för att jag ska kunna titta igenom det en extra gång - det händer aldrig. Jag gör klart det, sedan ligger det där tills det är dags att lämna in. Toalettsistsen och att alltid komma i tid är vi också lika på... :)

  Däremot måste jag ha pyjamas när jag sover, om det inte är ruggigt varmt.
  Massa kramar!

  SvaraRadera
 7. Då var jag alltså inte ensam om att äta blodpudding med händerna.. eller ha en massa ost på smörgåsen!! haha.

  SvaraRadera
 8. Hahaha
  håller totalt med om glöggen
  är precis likadan brukar fråga om jag får låna någons mugg bara så att jag kan lukta. Mej passar det bättre med chaite

  SvaraRadera
 9. Knasigheter, hihi, vad kul o läsa om dina :3 Jag har också många för mig, o de behövs ju för att liksom allting ska bli lite kuligare. O ja, lite knasigare.
  Håller helt med dig med smöret o osten. Får himla panik om jag ser att den är på väg mot en skidbacke..är jag hemma hos någon annan så säger jag alltid "men hallå?! Ser du inte att den är helt sne?" Haha! O glöggen, hehe, så är det för mig också. Det luktar ju såå gott o man ska ju tydligen tycka att det är gott o mysigt, men...nej, det är bläkon.

  Anågende ditt förra inlägg. Än en gång, så otroligt bra o klokt skrivet. Är fint att läsa sådana innerliga tankar som man plötsligt undrar varför de inte är självklara. Det borde ju vara självklart att man inte ska jämföra sig med var o varannan människa, o helt glömma bort sig själv. Att man faktiskt är den viktigaste personen i ens liv, o att det inte spelar någon roll om någon annan har det värre. Ofta är det så, o det borde man våga säga till sig själv. Att man förtjänade bättre.
  Tack för att du delar med dig av dina braiga tankar, Liliem!

  SvaraRadera
 10. ahhh äntligen någon annan som sover naken! har gjort det så länge jag kan minnas och tycker kläder och tyg av olika slag bara blir olika störningsmoment när jag ska sova, haha, naket skare va!

  SvaraRadera
 11. Charmigt inlägg även om jag i princip, på dessa punkter, är din totala motsats. Fast lämnar alltid också toasitsen uppe, mycket bekvämare att ha den "redo". Hah.

  Jag skulle varit där till er lönnsirapsundsättning, jag är proffs på att få upp flaskor ;)

  SvaraRadera
 12. Jag kan inte sova näck, får obehagskänslor. Jag har försökt bara för skojs skull, men jag kan inte somnar så det slutar alltid med att jag måste ta på mig igen hahah!

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)