Lösenord

torsdag, maj 09, 2019

Fem maträtter i vårt hem

När veckorna tickar på så samlar jag på mig lite lösryckta bilder - oftast från våra middagar, som inte riktigt passar in i ett helt inlägg. Därför tänkte jag samla ihop dessa små matglimtar från vår vardag som, tja, varken är storslagna eller riktigt intressanta.

Men så här kan det alltså se ut hemma hos oss i matväg. Pass opp!

Först ut är min chiligryta. Älskar min chili. Kladdar ihop allt som en riktigt mustig, stark chili con carne som får stå ett dygn och puttra. Till det - givetvis! - bröd, gräddfil och denna gång fick jag till en redig sallad. Och massa basilika.


En annan gång lagade jag fiskgratäng. Torskfiléer, hemgjort potatismos, gräddig fisksås och massa dill på toppen. Mums!


Det är sällan jag gör paj, men ibland händer det! Emils favorit är tacopaj, så det gjorde jag en.


Eller när jag improviserade ihop en tryffelpasta, med smör, grädde, lök, smörstekta champinjoner, strimlad lövbiff, tryffelsalt och tryffelolja. Och så parmesan på toppen.


En av mina bästa rätter är soppa! Så himla tacksamt! Enkelt, billigt, gott och viktigast av allt: obligatoriskt bröd till! Min favoritsoppa är numera morotssoppa, men denna gång lät jag introducera Emil för broccolisoppa. (tänka sig att en kan vara 24 år och aldrig ätit det?).


Så, där var fem middagar i vårt hem!
Det är till 99% jag som lagar maten, men vi brukar spä ut veckorna med att vissa dagar enbart äta smörgåsar, hehe…

Hur ser det ut hemma hos er med fördelningen? Finns det en rätt som era partners är riktigt kungar/queens på??

14 kommentarer :

  1. Men gott inlägg!!! Bjud hem mig och bjud på allt!!! Fördelningen här är att jag lagar 100% av maten. Vid de EXTREMT få (typ 1 gång var tredje månad) tillfällen min kille lagar mat blir det alltid pastagratäng med köttfärssås och ostsås (från kartong) haha. Den är dock väldigt god, kartongostsåsen till trots. Kan typ inte minnas senast jag blev bjuden på mat? Till och med hos mina föräldrar är det jag som till 90% av gångerna lagar mat när jag är där. Lite knäppt faktiskt...Tänk att liksom få mat serverat varje dag? Alltså nu älskar jag ju att laga mat men tänk vilken lyx egentligen, att ba "här har du mat varsågod"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha. skämtar du? Matlagningsdrottningen 2.0 säger att min tradiga vardagsmat ser god ut? HAHA.

      Haha, samma här!! Emil lagar typ aldrig, och i så fall är det enbart en eller två rätter som han "kan". (Kan tilläggas att ena är kyckling som han skär, blandar med en färdig mixpåse och in i ugnen. supersvårt!).

      Men när du var liten blev du väl bjuden?? Och sen skall du inte misströsta - du vet nog också att maten hade inte varit lika god om du inte fått göra den själv ;)

      Radera
    2. Älskar all mat!

      Och jo då, när jag var liten blev jag bjuden såklart! Sen blev jag vegetarian i tonåren och tror det var då jag liksom mer och mer började laga all mat själv och på den vägen är det hehe.

      Haha såklart, köket är min heliga zon, försöker min pv komma och "hjälpa till" (dvs göra allt mkt långsammare och ehum....sämre hehehe) blir jag putt!

      Radera
    3. Aah, då förstår jag. Jag håller verkligen med - blir gaaaalen om Emil skall komma och "hacka lök" och allt bara drar ut på tiden för att han gör det för noggrant och långsamt och HERREGUD löken skall ändå stekas sen så det behöver inte vara precist!!!

      Radera
  2. Även här råder konventionell fördelning, dvs jag lagar nästan allt. Några undantag finns, då jag får slappa: det är när vi äter pannkakor, franska rårakor, stekt lever, stekt lax eller grillat från utegrill. Varför just dessa rätter begriper jag inte, jag kan ju fixa även dessa, men jag tar tacksamt emot :) Ett årligt arrangemang är ju också när vi fyller år. I samband med det lagar alltid den som inte fyller en trerätters lyxmiddag som present. En tradition sedan drygt 40 år! Trevlig sådan./teruko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja, du får passa på när han väl tar över! Det är väl en vanesak och en trygghet som B har i dessa maträtter, och då håller i mönstret ;) Gillar er tradition också. Den har jag ju plirat på, på Facebook, ett par gånger nu.

      Radera
  3. Jag lagar all mat, fast jag gillar det inte..och är inte bra på det heller. Blir faktiskt rätt mycket halvfabrikat hos oss. Men men vi överlever nog. Dina maträtter ser ju fantastiskt goda ut, lagade ni mycket mat hemma när du växte upp?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men?? Hur kommer det att det blev så - att du lagar maten fastän du inte gillar det?? och vad är det för halvfabrikat ni helst äter?? Så många frågor!!

      Mjä. I tonåren fick vi barn i uppgift att laga mat en gång i veckan till familjen, men jag tror det mest var avlastning för pappa och hans kärring. Men den största inspirationen för mig har alltid varit farmor, fastän hon lagade all mat. Det var nog när jag flyttade hemifrån jag började laga riktig mat själv, och faktiskt tyckte om det!

      Radera
  4. Så Emil äter alltså grönsaker i soppform men inte annars? :o

    Vi lagar typ alltid mat tillsammans! Men Linus är generellt sett mycket mer noga i köket än vad jag är, han hackar allting jättefint, följer recepten mer slaviskt etc medan jag är mer otålig och mest vill att det ska bli klart. Men skulle nog inte säga att någon av oss har någon specialitet, vi lagar så varierad mat, men om jag personligen skulle gå på audition till Sveriges Mästerkock skulle jag bjuda på asiatisk lax eller några vegetariska bollar/biffar med tillbehör. Vilken är din paradrätt? Tycker att din chili ser jättegod ut, blir sugen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha. Emil har typ aldrig ätit grönsaker när han växte upp för att hans far inte gillade det och inte gör det heller. Men Emil KAN äta, det är bara det att han aldrig skulle skära upp en egen sallad eller välja grönsaker som en prioritet. Men finns det färdigskuret kan han ta sig lite sallad någon gång ibland. Men som sagt - han har ju varken vanan eller den stora viljan. soppor gillar han dock!

      Wow! Låter ju sjukt avancerat! Är ni veggisar?
      Min paradrätt är nog en av mina alla grytor (följer inget recept så det blir olika varje gång). Eller typ kyckling-gorgonzola-grytan. Rätt bra på pulled pork också - eller egentligen allt som är långkokt.
      och tack!! vad fint sagt!

      Radera
    2. Haha, typiskt män :')

      Yes, förutom att vi äter lite fisk då och då är vi veggisar!
      Åh, älskar grytor. Framför allt vintertid, det värmer liksom hela in i själen. Har du något recept som du följer när du lagar din kyckling- och gorgonzolagryta? Gorgonzola är ju så otroligt gott (älskar det som pizzatopping) och grytan borde ju gå att veganisera, kyckling kan man ju alltid byta ut liksom.

      Radera
    3. Hmmja, men typ? Liksom 1 gul lök, några vitlöksklyftor, och sen i med två skivade tomater, och så kycklingfilé i kuber, och så steka allt. Sen en burk crème fraîche chili/tomat, och ett litet paket matlagningsgrädde och ett paket stark gorgonzola. Och så skivad paprika i, krydda med paprika och massor av dragon!
      Tror du skulle gilla den, som du säger går ju kycklingen att byta ut mot vadsomhelst :)

      Radera
  5. Så kul att se vad ni (du) lagar för mat! Hos oss var det i början alltid mannen som lagade maten. Han är väldigt duktig och orädd att testa nya tekniker och rätter, jag var livrädd för gasspisen och förstod mig inte på den (nu klagar jag varje gång jag besöker mamma och måste använda elektrisk...haha) men ju fler år som gått har det blivit mer jämn födelning och just nu är det jag som lagar mest då jag är hemma med bebis. Tycker om att laga mat (oftast) men allra roligast är att laga mat tillsammans med min lillasyster <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aw, vad fint det låter! Vad brukar du laga med din lillasyster? :)

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)