Lösenord

torsdag, april 27, 2017

Varm, nybakt baguette direkt från jobbet

Jag tycker så fasligt mycket om att jobba på boulangerie. Har jag sagt det? Kanske jag har. Det är något med det. Att få stå i ett sött förkläde hela dagarna, prata franska med kunderna, imponera på turisterna med alla intrikata bakverk, paketera in fragila bakelser i papperspyramider, lassa upp baguetter i korgarna och göra espressos i kaffemaskinen.


Men det allra, allra bästa med att jobba i Paris (och till och med att bo i Paris!)... Det är att gå hem med en varm, nybakt baguette. Det är något jag blivit riktigt bortskämd med på senare tid, att precis när jag slutar så ser jag till att ta en baguette tradition som kommer rykande färsk ifrån ugnen, och medan jag går de tre minuterna hem till min studio så bryter jag av toppen, ser ur det fluffiga innandömet släpper ut ett varmt rökmoln och pressar brödskorpan i munnen.

Det är lycka och livet, det.


Jag har nästan blivit så bortskämd att jag inte längre vill ha baguetten om den inte är varm och nybakt. Det är inte ens i närheten så gott som en som har fått svalna. Snacka om att man blir high maintenance när man arbetar på boulangerie...

(Däremot så har jag beslutat mig för att jobba juni ut, och sedan tillbringa de första veckorna i juli helt med Emil. Ska ge mitt avskedsbeslut så fort jag har möjlighet. Nervöst....)


9 kommentarer :

 1. Att gå hem med en varm nybakad baguette - vilken underbar vana!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sådan ynnest! Snacka om att jag kommer sakna det.... (varför tänker jag redan så?! Vad är fel på mig?!).

   Radera
  2. Haha, sådär gör jag också! Alltså sörjer sånt jag ännu inte har förlorat. Tror att det är en oundviklig del av att tycka om något för mig.

   Radera
  3. "Det är en oundviklig del av att tycka om något för mig".. WOW. Det var en ögonöppnare för mig. Jag har just legat hela gårdagen och varit ledsen för att jag "antagligen inte kommer få jobbet i Nypan", och nu skriver du något som är så validerande och bekräftande... Och det låter så klokt. Kan du förklara mer, snälla? <3

   Radera
 2. Alltså, jag fattar att det nog är en sjukt god baugette. Men jag som bara har den man kan köpa i mataffären i Sverige som referens kan liksom inte förstå hur god den måste vara! Jag har försökt men det går inte. Så om jag någon gång åker till Frankrike så måste jag helt enkelt prova en riktig baugette!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är synd - jag önskar jag kunde dela med mig till dig, Anna-Maja... Och ja, kommer du hit är det prio 1 på din lista, ska jag säga dig! :)

   Radera
 3. Tycker det är så fascinerade att få jobba på ett boulangerie med tanke på alla människor du möter varje dag. Jag är väldigt nyfiken på att söka ett jobb i ett boulangerie/fik. Tycker du att det är svårt att få jobb? Måste man vara på plats för att ordna ett jobb? Vad är dina bästa tips för att ordna ett jobb i Paris?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det kan vara omöjligt att få ett boulangerie-jobb om du inte är på plats. Jag menar, de flesta har inte mailadress, de vill se ett ansikte och prata med personen. Enda anledningen till att jag fick det var för en intervju, de såg mig 10 minuter och gav mig ett pass redan dagen därpå.

   Bästa tipset: Skriv ut CV, gå runt överallt och prata med de som jobbar där! SÅ får man ett jobb! Men tyvärr är det nog en omöjlighet att försöka göra det från Sverige.. :/ Ens om man har kontakter, liksom. De har inte kommit så långt i tekniken att boulangeriet (som ofta inte ens har hemsida??) hanterar ansökningar elektroniskt.

   Radera
  2. Okej! Vad rekommenderar du? Är det en bra idé och stanna en vecka i såfall och leta ett jobb plus boende? Hur gjorde du första gången du sökte sommarjobb?
   Tack för ditt utförliga svar förresten <3

   Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)